RI&E

Veilig en gezond werken, dat is één van de belangrijkste dingen op de werkvloer. Volgens de Arbowet (artikel 5) zijn alle bedrijven en instellingen in Nederland verplicht om een Risico -Inventarisatie en Evaluatie uit te voeren. Wat houdt dit in?

Wat is een Risico-inventarisatie en evaluatie?

Ieder bedrijf met medewerkers hoort een Arbobeleid te hebben. De risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) vormt hiervoor de basis. In de RI&E worden alle mogelijke risico’s beschreven die betrekking hebben op de veiligheid, de gezondheid en het welbevinden van werknemers met als doel: risicobeperking en zo veilig mogelijk kunnen werken. De voorkomende risico’s hoeven niet altijd betrekking te hebben op iemands fysieke omgeving. Ook risico’s op psychische klachten worden hierin meegenomen (PSA). Je kunt hierbij denken aan ongewenste gedragsvormen, werkdruk, stress of bijvoorbeeld onregelmatige werktijden.

Bij het opstellen van een RI&E worden dus de mogelijke risico’s binnen een bedrijf onderzocht en beschreven. Deze risico’s worden vervolgens gecategoriseerd als laag- of als hoog risico. Aan de hand van de beschreven risico’s volgen de maatregelen. Zo ontstaat er een plan van aanpak dat ervoor zorgt dat werknemers gezond en veilig kunnen werken.

Is RI&E verplicht?

Ja, het hebben van een RI&E mét een plan van aanpak is verplicht voor iedere organisatie met personeel. En let op; indien er meer dan 25 personeel in dienst is, dient de RI&E ook getoetst te zijn door een (hogere)veiligheidskundige. Als werkgever heb jij de verantwoordelijkheid om je werknemers in een zo gezond en veilig mogelijke omgeving te laten werken.

Momenteel heeft minder dan de helft van de bedrijven een RI&E. Mede om die reden heeft de tweede kamer een meerjarenplan opgesteld om het naleven van deze verplichting te verbeteren en de handhaving hierop aan te scherpen. Het niet hebben van een actuele – indien nodig – getoetste RI&E kan voor een werkgever direct leiden tot een boete.

Offerte aanvragen

Wil jij de RI&E van jouw organisatie updaten, opstellen of uitvoeren? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan!
Offerte aanvragen

RI&E opstellen

Het opstellen van de RI&E is een taak die aan de preventiemedewerker kan zijn toe bedeeld. Hij of zij inventariseert alle risico’s, legt deze vast en buigt zich over de bijbehorende maatregelen. De preventiemedewerker kan de hulp inschakelen van andere werknemers in het bedrijf. Zij tenslotte dagelijks met eventuele risico’s te maken en weten wat er op de werkvloer speelt. Zodoende kunnen zij een goede bijdrage leveren aan het opstellen van de RI&E. Door de werknemers hierin te betrekken, kunnen er gemakkelijker maatregelen worden opgesteld die ook goed passen in de dagelijkse praktijk op de werkvloer. Dat is waar het uiteindelijk om draait.

Het opstellen van de RI&E kan ook worden uitbesteed aan de (hogere)veiligheidskundige van Zakenwijzer. Het voordeel hiervan is dat je ervan uit kunt gaan dat je direct een complete en correcte RI&E hebt voor je bedrijf en het bijbehorende plan van aanpak. De RI&E is een ‘levend document’ en vanuit de Arbowet is het een verplichting om deze actueel te houden. Dat betekend dat de RI&E geüpdatet moet worden bij bijvoorbeeld een verbouwing of een verhuizing.

Goed om te weten:

Indien je ervoor kiest de RI&E zelf op te stellen, is het wel verplicht deze door de hogere veiligheidskundige te laten toetsen vanaf 25 werknemers. Bekijk ook eens onze ARBO Seminar voor meer informatie!

ZAKENWIJZER

Onze werkwijze is er op gericht niet alleen te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar ook om bewustwording en draagvlak te creëren bij de werknemers om zo daadwerkelijk veiligheid op de werkvloer te realiseren. Onze hogere veiligheidskundige (HVK’ers) zijn je graag van dienst.

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!