ARBEIDSRECHT - voor alles wat krom is.

JuridischConflicthantering

Arbeidsrecht

Alle techniek en automatisering ten spijt; we doen het nog steeds vooral met mensen.

De mens is ondanks de oprukkende aardverschuiving in digitalisering en robotisering nog steeds de bepalende factor in business. Maar waar mensen samenwerken gaat veel goed, maar niet altijd. In dat opzicht is het bedrijfsleven een afspiegeling van de samenleving. Samenleven en samen werken kan geweldig leuk zijn. Maar soms ook niet. Mensen zijn uniek en allemaal anders. Dit verschil in persoonlijkheid, kennis, achtergrond, waarden en gedrag, is de voorwaarde voor succes en evenzo vaak de reden voor conflicten. Je ziet nog te vaak dat leiders klonen van zichzelf om zich heen verzamelen. Klonen die net iets minder slim en dominant zijn dan de leider zelf. Dat dan weer wel. Maar gelijkheid maakt niet het verschil. Het zijn juist die unieke en onderscheidende competenties en talenten van mensen die het verschil maken in deze snel veranderende wereld. Maar wat is het lastig om alle neuzen – ondanks alle noodzakelijke verschillen – dezelfde kant uit te laten kijken. Misschien moeten we daarom ook niet zo verbaasd zijn als dat proces soms gewoon mis gaat. Arbeidsrecht is niet uitgevonden om ons dwars te zitten, maar om orde te scheppen en grenzen te stellen.

Geen wedstrijd zonder spelregels. Dus ook daar waar mensen samenwerken. Maar als het mis gaat krijgen we het lastig. Wegkijken en uitstellen doen we van nature liever dan de feiten onder ogen zien en de juiste beslissingen nemen. In onze dagelijkse arbeidsrecht praktijk is uitstel de meest voorkomende landmijn in organisaties. Want uitstel lost niets op. Integendeel. Het is een destructieve veenbrand die je vroeg of laat niet meer kunt bedwingen. Los van het ontbreken van moed, is er een chronisch gebrek aan actuele kennis van het arbeidsrecht. En als er al kennis is, dan wint vaak de emotie van de professie.

 

‘Zolang er mensen samenwerken, zullen mensen conflicteren. Dat is niet gek, dat is natuurlijk!’

Peter de Heer

 

Conflicten

Zolang er mensen samenwerken, zullen mensen conflicteren. Dat is niet gek. Dat is natuurlijk. Professionals lossen hun conflicten op en zijn in staat hun emotie te scheiden van hun professie en het probleem. Professioneel eigenaar zijn van een conflict is overigens niet hetzelfde als ‘schuldig’ zijn aan dat conflict. Maar als eigenaar is er de erkenning dat je er voor de volle 100% onderdeel van bent en dus mede verantwoordelijk bent voor een oplossing. Als conflicterende partijen deze houding aannemen én de spelregels van het arbeidsrecht kennen en erkennen, komen ze er samen wel uit. Al of niet met een onafhankelijke mediator of juridisch bemiddelaar.

 Maar niet zelden wint de emotie. En voor je het weet gaan we rollend over straat om samen de schade nog verder op te laten lopen. Dat wij mensen bij verschil van inzicht, tegengestelde standpunten, botsende meningen, of dreigend ontslag het niet eens zijn en er samen niet uitkomen, zou ons niet mogen verbazen. We zijn namelijk verschillend. Maar als die onnatuurlijke verbazing omslaat in boosheid en woede, zie je gebeuren dat het niet meer gaat om het conflict, maar om het manifesteren van ongewenst emotioneel gedreven gedrag.

Soms zijn gebeurtenissen in ons leven en werk naar onze overtuiging ongelofelijk oneerlijk en krom. Maar daar is nu juist het arbeidsrecht voor uitgevonden. Arbeidsrecht; voor alles wat krom is en waar we samen niet meer uitkomen.


Nog even dit

Ziekteverzuim kan zomaar ontaarden in een conflict. Want soms zijn werknemers niet ziek maar vooral boos, verdrietig, teleurgesteld en voelen zich onbegrepen. Wil je meer weten over jouw rol als werkgever en de plaats van het arbeidsrecht bij verzuim? Wij organiseren jaarlijks seminars omtrent dit onderwerp, schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven! 

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.