ARBO - Hoofdpijndossiers...

ArbodienstARBO Hoofdpijndossiers Corine van Orsouw

Verzuimbegeleiding

Wat zijn nou eigenlijk echte hoofdpijndossiers als het gaat om verzuimbegeleiding?

Wij vroegen het onze deelnemers tijdens ons ARBO Seminar in juli jl.

Diverse casuïstiek werd aangeleverd en daar zat vooral 1 rode draad in: de werknemer werkt niet mee aan re-integratie. Blijkbaar is dat 1 van de meest lastige scenario’s waar HRM’ers en leidinggevenden mee te maken hebben… Knap vervelend.

Zeker omdat je als werkgever al zo weinig mag weten (AVG en privacy), maar je als werkgever wel echt sturing moet geven en verantwoordelijkheden hebt. Wet Verbetering Poortwachter verplicht werkgevers om een goede verzuimbegeleiding te verzorgen. Daarin moet een werknemer meewerken. Maar wat als de werknemer zich in die medewerking verschuilt achter allerlei problemen (medisch of andere problemen waarvan je als HRM’er/leidinggevende niet kunt bepalen of dit terecht is of niet)?

Het antwoord zit hem vaak in een goede samenwerking tussen diverse partijen. De bedrijfsarts, de casemanager (van Arbodienst en/of van de organisatie zelf), de werknemer en eventuele andere specialisten (behandelaars, arbeidsdeskundige, juriste, spoor 2 begeleider etc.)
Vaak hoor ik van werkgevers dat zij die samenwerking missen. Ze voelen zich niet gesteund door de Arbodienst, de bedrijfsarts krijg je überhaupt niet te spreken en de verschillende disciplines hebben te weinig onderling contact met elkaar.
Juridische kennis is er intern niet (‘O, mag ik mijn werknemer waarschuwen en uiteindelijk loon opschorten dan?’) en die juridische kennis hoef je al helemaal niet te verwachten van de grotere Arbodiensten. Zij zijn vaak medisch en proces-gericht. Gemiste kans naar mijn idee.

Tip bij werknemers die niet meewerken aan re-integratie:

Allereerst:
Zorg dat je de bedrijfsarts persoonlijk te spreken krijgt. Vaak moet je hier wel een (betaalde) afspraak voor maken. Maar wees gerust: dit verdient zich natuurlijk heel snel terug als dit proces beter gestroomlijnd wordt! Is het maken van een afspraak niet mogelijk? Zoek een andere Arbodienst of bedrijfsarts.

Bespreek wat je lastig vindt in deze casus en in hoeverre je het gevoel hebt dat de werknemer het proces belemmert.
Vraag de bedrijfsarts naar zijn/haar visie hierop.

Als de bedrijfsarts vindt dat de werknemer ook zelf onvoldoende doet of heeft gedaan, vraag hem dit voortaan te melden naar jullie.

Bespreek een plan van aanpak;
– Moet er nog extra medische informatie opgevraagd worden?
– Moet er nog een spreekuur met de bedrijfsarts komen? Of kan de casemanager beter een gesprek aangaan met de werknemer?
– In hoeverre verwachten jullie dat het dossier juridische bijstand moet krijgen? Vraag advies hierin bij een juriste met ervaring op het gebied van verzuimbegeleiding.
– Zijn er nog andere specialisten nodig om dit dossier vlot te trekken?

Zelf heb ik in de afgelopen 12 jaren als manager van onze Arbodienst veel ervaring opgebouwd met complexe verzuimdossiers. Juist omdat onze kennisorganisatie beschikt over veel verschillende disciplines en expertise op dit terrein, is mijn ervaring en overtuiging dat er voor elk dossier een oplossing is. Worstel jij al langer met een complex dossier en komt jouw ARBOdienst er ook niet uit? Wil jij ons ook een complex dossier voorleggen? Stuur uw mail naar arbo@zakenwijzer.nl en kom naar ons Seminar op 11 september a.s. Wij laten je in dit Seminar graag ervaren hoe nuttig het is als diverse disciplines met elkaar samenwerken (casemanager, bedrijfsarts en juriste). Creëer ook een doorbraak in jouw hoofdpijndossier!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.