Rijbewijskeuring
Het kunnen besturen van een voertuig is voor velen van ons normaal. We steken er tijd, aandacht en geld in om dit te kunnen en vervolgens brengt het ons op vele vlakken vrijheid. Om er zeker van te zijn dat een ieder op een veilige manier deel kan nemen aan het verkeer, zijn er eisen gesteld aan iemands gezondheid. Een rijbewijskeuring is daarom in sommige gevallen verplicht gesteld.
Wanneer moet je een rijbewijskeuring aanvragen
In een aantal situaties moet een rijbewijskeuring worden aangevraagd:
- De rijbewijskeuring is er voor een ieder die het (normale) rijbewijs wilt verlengen of die het rijbewijs C, C1, D of D1 – eventueel met een aanhanger (E) wilt halen;
- Indien je 70 jaar of ouder bent én je rijbewijs verloopt op- of nadat je 75 jaar geworden bent, wordt bij een verlening van het rijbewijs een keuring verplicht gesteld;
- Ook moeten bestuurders van grote voertuigen, zoals vrachtwagens, bij de verlening een medische keuring aanvragen. Dit is verplicht, omdat zij veelal lange uren/dagen op de weg zijn;
- In sommige gevallen moet je ook een keuring aanvragen bij het gebruik van medicijnen. Sommige medicijnen kunnen namelijk het rijgedrag beïnvloeden. Ook bij herstel na een heftige ziekte kan het nodig zijn om een rijbewijskeuring aan te vragen.
De medische keuring wordt o.a. uitgevoerd door een gecertificeerde arbodienst, dus ook voor een rijbewijskeuring kun je bij ZAKENWIJZER terecht. Deze keuring is beschikbaar voor zowel werknemers van aangesloten bedrijven als voor particulieren.
Stappenplan aanvragen rijbewijskeuring
Als je werkgever klant is bij Zakenwijzer, kunnen wij een keuring inplannen* bij een van onze bedrijfsartsen. Indien dit niet het geval is kun je dit stappenplan volgen:
- Allereerst is er een gezondheidsverklaring nodig. Deze kan aangevraagd worden via de website van het CBR (cbr.nl).
- Vervolgens wordt er gevraagd om een vragenlijst in te vullen en na betaling aan het CBR ontvang je binnen een week bericht.
- Het CBR stuurt een brief met daarin verdere uitleg en je ontvangt een leeg keuringsverslag. Bovenaan dit keuringsverslag staat een ZD-code vermeld*.
- Zodra je het keuringsverslag met de ZD-code hebt ontvangen, kun je bij een afspraak maken via: de rijbewijskeuringsarts.
De rijbewijskeuringsarts heeft keuringslocaties door het hele land beschikbaar, waaronder ook op ons kantoor in Ridderkerk.
*Zakenwijzer kan een rijbewijskeuring aanvragen voor werknemers/werkgevers van organisaties die klant zijn van onze arbodienst.
* Let op: vergeet de ZD-code niet mee te nemen naar de afspraak. Het lege keuringsverslag met de ZD-code is beschikbaar in de digitale ‘mijn CBR-omgeving’. Deze code heeft onze arts nodig voor het uitvoeren van de keuring.
Goed om te weten
Tijdens een rijbewijskeuring worden er medische gegevens verzameld die belangrijk zijn om te toetsen om iemand zelfstandig en veilig een voertuig kan besturen. Onze keuringsarts geeft deze gegevens digitaal door aan het CBR. Onze keuringsarts geeft zelf geen beoordeling over de geschiktheid tot het besturen van een voertuig. Dit ligt bij een adviseur van het CBR.