Arbeidshygiëne

De arbeidshygiënist staat voor je klaar als je vragen hebt over zaken als het binnenklimaat, gevaarlijke stoffen, geluid, trillingen, hittebelasting, straling, biologische agentia, ergonomie en fysieke belasting. Uiteraard kan de arbeidshygiënist je ook ondersteunen bij het uitvoeren van een risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E). Ook kan er door de arbeidshygiënist klachten en arbeidsomstandigheden worden onderzocht, beheersplannen en beleidsadviezen worden geschreven en voorlichting/workshops worden gegeven. Heb je behoefte aan arbeidshygiënisch advies? Neem dan contact met ons op via arbo@zakenwijzer.nl of bel ons via 088-5056000.

Fysieke belasting

Fysieke belasting is er in allerlei varianten. Op kantoor is er veelal sprake van het belasten van een beperkt aantal spiergroepen, langdurig zitten en daarmee onvoldoende beweging. In combinatie met het ervaren van werkdruk/stress is het mogelijk dat medewerkers klachten oplopen. Het is dus verstandig om preventief voorlichting te geven en de werkplekken optimaal in te richten en bij klachten werkplek onderzoek en coaching van de werknemer te laten uitvoeren.

Gevaarlijke stoffen

Bij gevaarlijke stoffen kun je denken aan stoffen als schoonmaakmiddelen, gassen, chemicaliën, oliën, zuren, basen, brandstoffen, dieselmotoremissie, rookgassen etc. De wetgever verwacht van de werkgever dat hij een gevaarlijke stoffenregister heeft, de blootstelling aan de stoffen in kaart heeft gebracht en deze blootstelling onder controle heeft. De arbeidshygiënist kan je ook daarbij ondersteunen.

Binnenklimaat

Binnenklimaat is een weerbarstig fenomeen. Iedereen ervaart het anders en het is per definitie onmogelijk om iedereen tevreden te krijgen. Het is wel mogelijk om de klimaatinstallatie te optimaliseren zodat er zo min mogelijk klachten zijn.  Een arbeidshygiënist kan dit onderzoeken.

Overmatig geluid
Overmatig geluid is er in twee soorten. Hinderlijk en schadelijk geluid. Beide soorten zijn meetbaar en hebben invloed op onze gesteldheid. Het schadelijke effect van geluid is helaas pas jaren na blootstelling merkbaar waardoor het zeer belangrijk is om de werknemers tijdens hun werkzaamheden goed te beschermen. De mate van geluidproductie van je machines en apparatuur kan worden gemeten waardoor bronreductie mogelijk is. Daarnaast kan op de man de dagdosis aan geluid worden bepaald. Op basis hiervan kunnen maatregelen worden getroffen om de situatie te optimaliseren en de medewerkers afdoende te beschermen.

Biologische agentina
Biologische agentia zijn bacteriën, schimmels, endotoxines, gisten, virussen etc. Blootstelling hieraan kan gezondheidsschade opleveren en het is dus raadzaam de blootstelling aan biologische agentia te minimaliseren.

Straling
Straling (niet ioniserend) krijgt met enige regelmaat aandacht in de media. Sommige mensen zijn er overgevoelig voor. Bij straling kunt u denken aan electromagnetische straling afkomstig van zendmasten, wifiversterkers,  generatoren, lasapparatuur, telefoon, portofoons etc.

Trillingen
Er zijn twee varianten trillingen waar we op de werkvloer mee te maken hebben. Hand-arm en lichaamstrillingen. Hand-arm trillingen spelen vooral bij het werken met gereedschappen en lichaamstrillingen bij het rijden op heftrucks, vrachtwagens etc. De mate van blootstelling bepaald of er sprake kan zijn van al dan niet permanenten gezondheidsschade.

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Opeens zijn we in een storm terechtgekomen, zonder dat de ‘weersverwachtingen’ ons tijdig waarschuwden. We wisten het niet of wilden het niet weten. Aangiften van ongewenst gedrag en intimidatie vliegen ons inmiddels om de oren. Er vallen mensen van hun voetstuk waarvan we nooit hadden kunnen denken dat dit zou gebeuren. In ieder geval niet…

4 redenen waarom managers vakantietijd verplicht moeten stellen

Gemiddeld werken Amerikanen meer dan in welk ander land dan ook. Dit fenomeen geldt voor alle sectoren, functies en niveaus. Het heeft alles te maken met vakantietijd. Uit onderzoek bleek dat Europeanen gemiddeld 19% minder uren werken dan hun Amerikaanse collega’s. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het hogere aantal vakantiedagen in Europa grotendeels het verschil…

10 adviezen om gezond te blijven in de online wereld

Nu onze leefwerelden vaak kleiner zijn door allerlei beperkingen en maatregelen, neemt ons gebruik van de online wereld juist toe. Fijn natuurlijk dat we beschikken over die technische mogelijkheden. Maar hebben we nog de leiding over ons gebruik en zijn we ons bewust van de effecten op je mentale gezondheid? In de afgelopen twee decennia…

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!