Bedrijfsartsen

ZAKENWIJZER beschikt over een landelijke dekking van zelfstandige bedrijfsartsen. Dit betekent dat we spreekuur locaties hebben door heel Nederland. Veel artsen die voor ZAKENWIJZER werken zijn zelf ook ondernemer. Daardoor zijn ze als geen ander in staat zijn om de juiste balans te vinden tussen de belangen van zowel de werknemer als de werkgever en de context (twee kanten van het verhaal) te begrijpen.

Belangrijke schakel

Onze bedrijfsartsen onderschrijven de visie van ZAKENWIJZER: ‘Verzuim is in meer dan alleen ziek zijn’. Veelal heeft verzuim een relatie met gedrag en is het verzuim dus niet te verklaren door ziekte. Als dat het geval is moet er een ander gesprek gevoerd worden. Daarom is de bedrijfsarts wat ons betreft een (belangrijke) schakel in het proces… maar niet de ketting zelf.

In Nederland is er een tekort aan bedrijfsartsen. De NVAB verwacht dat dit tekort niet op korte termijn opgevuld zal worden met een toestroom van voldoende, nieuwe bedrijfsartsen. Een tekort aan bedrijfsartsen is zorgwekkend, want een tekort aan arbeidsgerelateerde zorg kan leiden tot een verhoogde WIA-instroom, minder arbeidsparticipatie en meer beroepsziekten. Vanuit dit tekort zijn er andere ook functionarissen ontstaan in het werkveld tussen de werkgever, werknemer en de bedrijfsarts.

Het verschil

Binnen Zakenwijzer werken wij met bedrijfsartsen, bedrijfsartsen in opleiding, arbo artsen en praktijkondersteuner bedrijfsartsen (POB). Maar wat is het verschil tussen deze titels?

  • De bedrijfsarts heeft zich na de opleiding tot basisarts nog vier jaar gespecialiseerd tot bedrijfsarts;
  • De functie van arbo arts is een overkoepelende term voor alle artsen die vanuit een arbodienst werken. Daaronder vallen basisartsen of artsen met een ander specialisme;
  • De POB’er heeft een opleiding tot praktijkondersteuner bedrijfsarts afgerond en is werkzaam onder taakdelegatie vanuit de bedrijfsarts

Binnen ZAKENWIJZER geloven wij dat de constructie taakdelegatie een belangrijke rol speelt – en nog verder gaat spelen – in de arbeidsgerelateerde zorg. Bedrijfsartsen in opleiding en POB’ers die werken onder de supervisie van een bedrijfsarts zorgen ervoor dat de nodige, goede zorg kan worden gecontinueerd. Daarbij zorgen ze ervoor dat werknemers en werkgevers geen weken hoeven te wachten op hun afspraak bij de arts.

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!