12 tips om jou te laten groeien in zelfvertrouwen

ConsultancyZelfvertrouwen van een persoon

We zijn er op een indringende manier achter gekomen dat alles wat duidelijk en overzichtelijk leek, het niet altijd is. De pandemie schudde ons en de wereld door elkaar. Terwijl we vaak dachten alles wel onder controle te hebben. Het heeft ons zelfvertrouwen aangetast. Een eigenschap die toch al niet zo stevig ontwikkelt is bij veel mensen. Daar kun jij je bij neerleggen. Maar je kan er ook iets aan doen.

Zelfvertrouwen vergroten

Werken aan het verbeteren of vergroten van je persoonlijke zelfvertrouwen, is misschien wel de best denkbare persoonlijke ontwikkeling die jij jezelf kan wensen. Daarom een paar tips die jou zeker zullen helpen:

 1. Schrijf je successen op

We zien de dingen niet zoals ze zijn. We zien ze vaak zoals wij zelf zijn. Als jouw zelfvertrouwen al niet zo best ontwikkelt is, dan kijk je ook beperkt naar jezelf. Schrijf daarom op wat allemaal goed is gegaan en waar je succes boekte. Je zult verbaasd zijn wat er allemaal wel goed gaat.

 1. Stel realistische doelen

De perfectionisten onder ons creëren vaak hun eigen teleurstellingen. Simpelweg, omdat hun doelen niet realistisch zijn. Leg de lat eens wat lager. Dat is vaak voor de meeste al een hele uitdaging. Maak een doel haalbaar. Wees eerlijk en reëel tegen over je doel en tegenover jezelf. Als je wint met een realistisch doel, wint je zelfvertrouwen met sprongen.

 1. Ken je goede eigenschappen

Als je alleen gefocust bent op wat je fout doet, vergeet je vaak dat er altijd 2 kanten aan een medaille zitten. Ook aan jou. Nog even los van het feit dat wat in jouw ogen mis gaat, vaak helemaal niet zo erg is als jij denkt, gaat er juist ook veel goed. Door jou. Focus je op je goede en positieve eigenschappen. Vraag anderen er naar waarvan je weet dat ze eerlijk tegen je zullen zijn.

 1. Kijk professioneel naar kritiek. Niet emotioneel.

Zonder kritiek hollen we net even te vaak de verkeerde kant op in het leven. Maar niet alle kritiek is de waarheid. Het is op z’n best de waarheid van die ander. Kijk er serieus inhoudelijk naar. Haal er uit waar je iets mee kunt in positieve zin. De rest geef je terug of gooi je weg. Daar kan je niets mee. Maar doe daar dan ook niets mee.

 1. Verbind je met positieve en succesvolle mensen

Gebrek aan zelfvertrouwen kan tot gevolg hebben dat jij je nog kleiner voelt bij positieve en succesvolle mensen. Maar allerlei onderzoekt wijst uit dat jij juist deze mensen op moet zoeken. Kijk en luister naar hen. Ze zullen een positief effect hebben op jou. Je kan er zoveel van leren.

 1. Neem de tijd voor jezelf.

Door het leven razen, ondermijnt je zelfvertrouwen. Er is dan geen tijd voor eerlijke reflectie. En juist tijd nemen voor jezelf, leert je steeds eerlijker naar de dingen om je heen en vooral naar jezelf te kijken.

Tijd nemen voor je zelfvertrouwen
 1. Groei stapje voor stapje.

Ontmoedig jezelf niet door te kiezen voor ‘grote stappen sneller thuis’ routes. Gedragsontwikkelingen gaan nooit snel. Als jij je zelfvertrouwen wilt laten groeien neem dan kleine stapjes en kies kleine uitdagingen en doelen. Die lukken je wel. En bedenk: vele kleine stapjes zijn uiteindelijk een behoorlijke sprong.

 1. Geniet van complimenten.

Geniet van complimenten en accepteer ze. Stop ermee ze steeds maar weer klein te maken. In je hoofd of als reactie. Gemeende complimenten zijn cadeaus. En ze zijn voor jou. Pak ze aan. Pak ze uit en geniet ervan.

 1. Onzekerheid mag.

Kwetsbaarheid is het nieuwe macho. Kijk om je heen. Er zijn verdraaid weinig zekerheden in dit leven. Nee, de wereld is niet maakbaar. Dus als jij je soms onzeker voelt over wat dan ook, is dat heel natuurlijk. Het leven is kwetsbaar en onzeker. Het is de werkelijkheid en een waarheid waarmee we moeten dealen. Maar doen alsof dat niet mag gaat je niet helpen. Onzekerheid mag. Het is eerlijk.

 1. Kies structureel voor persoonlijke ontwikkeling

Overwin je onzekerheid door jezelf te ontwikkelen. Volg een opleiding. Schrijf je in voor een training. Lees regelmatig een serieus boek. Groei en ontwikkel jezelf in kennis en vaardigheden. Kies een persoonlijke coach die je verder helpt in gedragsontwikkelingen. Kom in beweging en doe het structureel. De uitdrukking ‘een leven lang leren’ is precies wat het zegt. Leer en groei in zelfvertrouwen door te groeien in je persoonlijke ontwikkeling.

 1. Jij bent niet die ander

Hou op te willen worden als die ander. Ga worden wie je bent. Niets is zo ondermijnend voor je zelfvertrouwen door jezelf steeds maar weer te vergelijken met anderen. Niet alles is wat het lijkt. Dus als je alles zou kunnen weten van die ander, is het nog maar de vraag of je daar op lijken wilt. Maar belangrijker is dat je vrede sluit met wie jij bent. Ga worden wie je bent! Dat is namelijk het beste wat je kunt worden.

 1. Denk niet in uitersten

Matig je persoonlijke oordelen over jezelf en anderen. Gebrek aan zelfvertrouwen heeft vaak tot gevolg dat je erg zwart-wit denkt. Over anderen, maar vooral over jezelf. Zo geweldig is die ander niet als je alles zou weten. Zo slecht was dat project van jou niet als jij wel denkt. Zoveel ging er vandaag echt niet mis als jij jezelf wel wijs maakt. Anderen zouden zich verbazen als ze zouden weten hoe jij over jezelf denkt. Het leven is een grote schakering van kleuren. Het leven is niet zwart-wit. Het is veelkleurig.

Worstelen met je zelfvertrouwen maakt het leven niet altijd gemakkelijk. Juist onnodig moeilijk vaak. Bekijk de tips, pak ze op en integreer ze stapje voor stapje in je leven. Heb je hier wat hulp bij nodig? Heb dan de moed hulp te vragen. Samen kunnen we zoveel meer. Neem gewoon eens contact met ons op.

Wij kunnen jou hierin helpen en ondersteunen. Neem contact met ons op via 088-5056000 of per mail ons voor de mogelijkheden!

Zelfleiderschap

Assertiviteit en Persoonlijke Grenzen

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.