27 manieren om je werkgeluk te vergroten

Arbodienstwerkgeluk

In de bedrijfscultuur op de werkvloer speelt geluk een cruciale rol bij het bepalen van de productiviteit en tevredenheid van een personeelsbestand. Het verbetert ook het imago van een bedrijf en verbetert het vermogen om zijn medewerkers voor de lange termijn te behouden. Het is dus eerlijk om te zeggen dat werkgeluk onmisbaar is.

Waarom associëren we geluk en werken niet als vanzelfsprekend met elkaar?

Toch heeft het concept van werkgeluk pas de afgelopen decennia aan belang gewonnen. Daarvoor waren werkgevers vooral gericht op hun bedrijf, handelsrelaties, winst, enzovoort.

Pas tot voor kort begonnen onderzoekers de voordelen in te zien van het bevorderen van werknemersgeluk en daarom begonnen werkgevers er ook belang aan te hechten.

Laten we onszelf dus de vraag stellen: waarom associëren we geluk en werken niet als vanzelfsprekend met elkaar?

Werkcultuur

Onze cultuur heeft ons geleerd dat we moeten werken om onszelf financieel te ondersteunen en een verantwoordelijk lid van de samenleving te worden. Daarom gaan de meeste mensen werken omdat ze zich daartoe verplicht voelen, niet omdat ze het prettig vinden om te werken.

We beschouwen werkplekken zelden als plaatsen waar mensen naartoe gaan om geluk te zoeken. In plaats daarvan zien we ze als plaatsen waar we onze vaardigheden en tijd aanbieden in ruil voor geld om ons te helpen een comfortabel leven te leiden.

Wij mensen streven over het algemeen geluk na in ons persoonlijke leven, hetzij door onze relaties te onderhouden of door onze wensen en ambities te vervullen. Maar levensgeluk kan ook op het werk worden bereikt. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft werk niet saai en onbevredigend te zijn.

Gelukkig zijn op werk wordt geassocieerd met een betere gezondheid, meer creativiteit, meer productiviteit en nog veel meer.

Gelukkige werknemers kunnen bijdragen aan het creëren van een harmonieuze en positieve werkomgeving. Bovendien zijn dergelijke mensen meer toegewijd aan hun werk en willen ze zich graag meer inspannen dan alleen hun functieomschrijvingen.

Voordelen van Werkgeluk

Hier een opsomming van voordelen van geluk op de werkplek voor zowel werkgevers als werknemers:

  • Toegenomen productiviteit
  • Verhoogde creativiteit
  • Verbeterde gezondheid en welzijn
  • Verminderde stress op de werkplek
  • Verhoogde motivatie
  • Verhoogde werktevredenheid
  • Verlaagde omloopsnelheid
  • Verhoogde retentiegraad ( behouden van werknemers)
  • Minder arbeidsongevallen
  • Lagere zorgkosten

Het ervaren van werkgeluk

Je goed en gelukkig voelen op het werk kan je helpen om gemoedsrust en een balans tussen werk en privé te bereiken. Onderzoek toont aan dat mensen die gelukkig zijn op hun werk over het algemeen beter zijn en productiever zijn dan mensen die dat niet zijn.

Nu jij je bewust bent van de voordelen van gelukkig zijn op het werk, kun je leren hoe ook jij werkgeluk op jouw werkplek kan vergroten.

In 27 stappen naar werkgeluk

Hier zijn 27 stappen voor zowel werknemers als werkgevers om werkgeluk te helpen vinden, te vergroten en positieve emoties op het werk te bevorderen:

Voor werknemers:

1. Altijd lachen

Wanneer je met iemand praat of iemand op het werk tegenkomt, begroet diegene dan met een warme glimlach. Volgens wetenschappelijk onderzoek kan glimlachen mensen gelukkiger maken. Vergeet dus niet te glimlachen wanneer je de kans krijgt om dat te doen.

2. Wees dankbaar

Wees dankbaar voor iedereen die je op het werk ontmoet, of het nu je collega of je baas is. Het uiten van dankbaarheid kan helpen om relaties te verbeteren en mensen te helpen positieve gevoelens voor elkaar te vergroten.

3. Werk samen met andere afdelingen

Kom uit je werkruimte en maak contact met andere teams en afdelingen in je kantoor. Als je dit doet, kun je betere relaties met hen opbouwen en kun je ook nieuwe vaardigheden leren die jouw waarde voor het bedrijf kan vergroten.

4. Hou je werkruimte schoon en georganiseerd

Houd je werkplek altijd netjes en opgeruimd. Een schone en georganiseerde werkruimte kan een positieve sfeer creëren en de motivatie en productiviteit verhogen. Het houdt je geest ook fris en zorgt ervoor dat je je de hele dag goed voelt.

5. Ga op vakantie

Dag in, dag uit lange werkdagen kunnen een tol eisen van iedereen. Als al het andere faalt en je het gevoel hebt dat je productiviteit een dieptepunt heeft bereikt, dan is het misschien tijd voor een vakantie. Op vakantie gaan kan leiden tot meer succes en meer werkgeluk.

6. Help anderen

Kom naar voren en help je collega’s wanneer ze hulp nodig hebben. Door mensen te helpen en te ondersteunen als ze wel wat hulp kunnen gebruiken, kun je je beter voelen over jezelf en het niveau van geluk dat het biedt is ongeëvenaard.

7. Focus op één taak tegelijk

Focussen op meer dan één taak op een bepaald moment kan stress verhogen en een oorzaak van ongeluk zijn. Door je taken te prioriteren op basis van hun belang, kun je dit tegengaan en blijf je gefocust op het werk.

8. Mediteer regelmatig

Mensen over de hele wereld realiseren zich de voordelen van regelmatige meditatie en implementeren het in hun leven. Dus spring op de kar en beoefen regelmatig je geest te ontlasten en je energiek, verfrist en gelukkig te voelen.

9. Eet gezond

De juiste voeding is essentieel om gezond en gelukkig te blijven. Het speelt een cruciale rol in hoe we fysiek en mentaal functioneren. Vermijd dus ongezonde voedingsmiddelen en eet gezond om gezondheidsproblemen op afstand te houden en gelukkig te blijven.

10. Socialiseren op het werk

Mensen zijn sociale wezens en we hebben socialisatie nodig om goed te kunnen functioneren. Aangezien je het grootste deel van je dag op het werk doorbrengt, is het een goed idee om met iedereen op het werk een goede relatie te hebben. Praat met je collega’s op het werk en maak op persoonlijk niveau contact met hen.

11. Vraag om feedback

Feedback van je werkgever of je collega’s kan jou helpen je verbeterpunten te realiseren en eraan te werken deze te verbeteren. Positief kunnen omgaan met feedback en kritiek is een van de kritische factoren om gelukkig en succesvol te zijn in het leven.

12. Beweeg regelmatig

Naast dat je fit en gezond blijft, kan regelmatige lichaamsbeweging een grote bijdrage leveren aan het elimineren van stress en het verbeteren van je humeur. Het helpt ook het zelfvertrouwen te vergroten en het moreel te stimuleren. Begin dus met regelmatig te sporten en profiteer van de voordelen die het biedt.

13. Stel een doel of doelen in

Het hebben van een doel of een gevoel van doelgerichtheid is gunstig voor ons algehele welzijn. Het kan een positieve invloed hebben op ons vermogen om te denken en stress te bestrijden. Bepaal wat je doel is en werk eraan om dit te bereiken. Het zal je helpen om meer tevreden en gelukkiger in het leven te staan.

14. Slaap is belangrijk

Zorg ervoor dat je elke nacht voldoende slaapt. Slaap is essentieel om optimaal te kunnen functioneren en voldoende slaap vergroot onze weerbaarheid tegen stress en ziektes. Streef naar minimaal 7-8 uur slaap per nacht om er zeker van te zijn dat je optimaal functioneert.

15. Neem pauzes

Zittend op je stoel en non-stop werken voor lange uren kan ernstige gevolgen hebben voor je leven. Neem regelmatig korte pauzes op het werk en maak een wandeling of maak een praatje met je collega’s. Pauzes nemen kan het geluk en de productiviteit verhogen en je meer gefocust maken op het werk.

16. Lees over geluk en je beter voelen

Verdiep je in dat wat de wetenschap ons al heeft geleerd over gelukkiger worden en zijn. Zowel in het privé als ook op je werk. Meer weten en kennis vergaren helpt steeds beter te begrijpen wat voor jou de beste opties zijn.

17. Waardeer jezelf

Vergeet nooit wat je echte waarde is. Neem altijd af en toe een moment om jezelf te waarderen en te herwaarderen. Herinner jezelf aan je capaciteiten en je prestaties uit het verleden. Dit kan ervoor zorgen dat jij werkgeluk en voldoening vindt op het werk en in het leven in het algemeen.

Tips voor werkgeluk

Voor werkgevers:

18. Geef constructieve feedback

Zoals eerder vermeld, kan feedback een persoon helpen zijn vaardigheden te verbeteren en meer voldoening in het leven te krijgen.
Organiseer dagelijkse kansen op het werk waar je het harde werk van jouw medewerkers kunt erkennen en hen de nodige feedback en suggesties kunt geven. Hierdoor kunnen je medewerkers zich gewaardeerd voelen.

19. Brainstormsessies

Organiseer brainstormsessies onder je medewerkers om creativiteit en innovatie te vergroten. Brainstormsessies zullen hen ook helpen om te communiceren en samen te werken. Bovendien verbetert de werkomgeving en voelen medewerkers zich gemotiveerd om te werken.

20. Zorg voor wellnessprogramma’s en uitdagingen

Wellnessprogramma’s en uitdagingen hebben verschillende voordelen voor zowel werkgevers als werknemers. Ze zijn een effectieve en bewezen manier om de betrokkenheid van medewerkers te vergroten en de gezondheid van medewerkers te verbeteren.

Het creëren van wellness-initiatieven zoals actieve- of fitnessuitdagingen, of misschien een fiets-naar- je werkschema, of wat je samen met elkaar kunt uitvinden. Het zal de gezondheid van jouw werknemers ten goede komen. Het kan wonderen doen voor de bedrijfscultuur en het geluk en de tevredenheid van de medewerkers.

21. Maak een ruimte alleen voor recreatie

Elk bedrijf zou een plek moeten hebben die expliciet is bedoeld voor recreatie en verfrissing waar werknemers een korte pauze kunnen nemen van hun werk, even kunnen terugspoelen en plezier kunnen hebben. Als jouw bedrijf niet zo’n plek heeft, ga dan eens hoe je dit wel kunt creëren.

22. Organiseer kantoorevenementen

Kantoorevenementen bieden werkgevers perfecte kansen om hun werknemers bij elkaar te brengen en hen te helpen een band met elkaar op te bouwen. Ze kunnen fungeren als geweldige teambuildings-activiteiten die de betrokkenheid van medewerkers vergroten en het moreel van het team verbeteren. Vier feestdagen en festivals met je medewerkers en creëer een prettige werksfeer.

23. Neem uw medewerkers mee op uitstapjes

Wil je een werkomgeving creëren waarin iedereen betrokken, tevreden en gelukkig is? Neem je medewerkers mee op een teamuitje. Een teamuitje bevordert de eenheid en saamhorigheid onder je medewerkers. Het belangrijkste is dat jouw medewerkers er dol op zullen zijn, en het zal geweldig helpen om het werkgeluk te vergroten.

24. Kantoorinrichting en ergonomie zijn essentieel

Kantoorinrichting en ergonomie op de werkplek spelen een belangrijke rol bij het bepalen van werkgeluk van werknemers. Fel geverfde muren, comfortabele stoelen, inspirerende citaten en afbeeldingen op de muren, enz. kunnen je allemaal helpen een gevoel van motivatie en geluk op je werkplek te creëren.

25. Bied gezonde snacks en lunches aan

Wat is een betere manier om goede voedingsgewoonten bij jouw werknemers te promoten dan door hen gezonde maaltijden te geven? De beschikbaarheid van verse en gezonde snacks en lunches op het werk zorgt ervoor dat je medewerkers junkfood op het werk vermijden.

26. Bied flexibele uren aan uw medewerkers

Sta open voor flexibele werkuren en opties op afstand voor je werknemers. Flexibele schema’s verhogen de productiviteit en het moreel van werknemers aanzienlijk. Ze bieden een mate van vrijheid om hun werkschema’s te maken en een balans tussen werk en privé te bereiken. Door dergelijke opties aan te bieden, kun je ook talentvolle medewerkers aantrekken en behouden om voor jouw bedrijf te werken.

27. Zorg voor trainings- en mentor/coach sessies

Bied trainingsprogramma’s en mentor en/of coach sessies aan op je werkplek. Ze zullen helpen om je medewerkers gemotiveerder te maken en ervoor te zorgen dat ze hun best doen op het werk. Jouw medewerkers zullen ook hun vaardigheden kunnen verbeteren en zich zekerder voelen in hun werk.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.