3 gedragspsychologische technieken om wel af te vallen

ArbodienstPersoon die iets specifiek is gaan meten als zelfcontrole

Er is bepaalt geen tekort aan afvalprogramma’s om jouw ideale gewicht te bereiken. De keuze is enorm. Ze beweren allemaal de sleutel te hebben om kilo’s kwijt te raken. Gouden bergen en vooral een makkelijke korte route zijn de vele beloften die ons erg aantrekkelijk lijken. Maar de praktijk blijkt weerbarstig. Velen struikelen (ver) voor de finish. Korte termijn successen lukken soms nog wel. Maar uiteindelijk blijkt steeds weer dat gewichtsverlies een structurele way of life is. Wat gaat er dan steeds mis? Kennelijk zoeken we de oplossing in quick fix. Maar vooral zoeken we het gemakshalve buiten ons zelf. Maar juist ons gedrag zou wel eens de grote verschilmaker kunnen zijn.

Gedragspsychologie en gewichtsverlies

Het gebruik van gedragspsychologische technieken – zoals het stellen van doelen, zelfcontrole en sociale ondersteuning – kunnen allemaal worden geïmplementeerd als strategieën voor gewichtsverlies. Gedragspsychologie heeft tot doel te begrijpen waarom we ons gedragen zoals we doen en patronen in onze acties en gedragingen te analyseren. Als je het gebruikt om af te vallen, moet je de diverse factoren begrijpen die van invloed zijn op gewichtstoename. Zoals gemakkelijke toegang tot ongezond voedsel. Dat inzicht (en het eerlijk onder ogen durven te zien en te erkennen) kan ons helpen en voorkomen dat we ongezonde keuzes maken.

We weten inmiddels uit een brede hoeveelheid onderzoeken, dat veel gedragspsychologische technieken kunnen worden gebruikt om mensen echt te helpen met succes af te vallen. We noemen je hierbij de belangrijkste 3 technieken:

1. Doelen stellen

Veel afslankprogramma’s beginnen door mensen te vragen een doel te stellen. En onderzoek toont inderdaad aan dat het creëren van deze “intentie” je in feite motiveert om je gedrag te veranderen. En dit geldt ongeacht of het je doel is om een aantal kilo’s te verliezen, gezonder te eten of meer te bewegen. Maar aangezien het onwaarschijnlijk is dat lichamelijke activiteit op zichzelf een aanzienlijk gewichtsverlies veroorzaakt, kan een combinatie van doelen het meest effectief zijn om mensen gemotiveerd te houden en hen te helpen hun doelen te bereiken.

Maar hoeveel doelen moet een persoon stellen? Onderzoek wees uit dat het regelmatig stellen van doelen betekent dat je meer kans hebt om veranderingen door te voeren. Wat uiteindelijk betekent dat je meer kans hebt om af te vallen. Er is echter geen concreet bewijs van het exacte aantal doelen dat moet worden gesteld.

Specifieke doelen

Eerder dacht men dat doelen heel specifiek moesten zijn. Bijvoorbeeld als doel om één pond per week te verliezen totdat je in totaal 20 pond bent kwijtgeraakt. Maar recenter onderzoek suggereert, dat dit misschien niet waar is. Dit specifieke onderzoek liet zien dat het stellen van doelen effectief is, zelfs als de doelen heel vaag zijn gedefinieerd (zoals streven naar actiever zijn, in plaats van streven om elke dag tien minuten te rennen).

De wetenschap is er ook nog niet eensluidend uit of de doelen groot of klein moeten zijn. Maar een recensie waarin werd gekeken naar het stellen van doelen voor gedragsverandering, concludeerde dat het stellen van doelen effectief was wanneer doelen uitdagend waren. Maar ook als ze publiekelijk gesteld en een groepsdoel waren. Hoewel slechts 6% van de onderzoeken in deze review specifiek over gewichtsverlies ging, heeft ander onderzoek aangetoond dat mensen met grote doelen (zoals 20 kilo afvallen in drie maanden) meer afvallen dan mensen met kleinere doelen (zoals 5 kilo) in hetzelfde tijdsbestek. Dezelfde uitkomsten werden gevonden voor doelen met betrekking tot fysieke activiteit. Het laat in ieder geval zien hoe belangrijk het stellen van doelen zijn.

Lamp als symbool voor opheldering van gedrag

2. Zelfcontrole

Het meten van je gewicht en wat je eet – ook wel “zelfcontrole” genoemd – is een van de meest effectieve strategieën uit de gedragspsychologie om af te vallen. Het is ook opgenomen in de meeste programma’s voor gewichtsbeheersing. Zelfcontrole werkt. Het maakt je bewust van wat je eet en drinkt, en wat er met jouw gewicht gebeurt. Dit kan je helpen voorkomen dat je overmatig, ongezond voedsel eet.

Mensen die erin slagen om af te vallen – en dit weten vast te houden – wegen zichzelf regelmatig. Verschillende onderzoeken toonden aan dat jezelf minstens één keer per week wegen, het meeste succes geeft. Er was maar één onderzoek dat dagelijks wegen suggereerde.

Het bijhouden van wat je eet kost meer tijd dan jezelf wegen, maar het is net zo belangrijk. Daarnaast is het ondubbelzinnig bewezen dat het echt werkt. De truc hier is om een gemakkelijke manier te vinden om dit te doen, zodat je het kunt volhouden. Terwijl het invullen van eetdagboeken werkt, hebben mensen vaak het gevoel dat ze geen tijd hebben of aan het eind van de dag te moe zijn om dat te doen. Een compromis zou kunnen zijn om op te schrijven wat je eet wanneer je voor het eerst probeert af te vallen, en vervolgens jezelf te wegen om op schema te blijven. Als je gewicht weer omhoog gaat, ga dan terug naar het opnemen van wat je eet.

Er zijn ook wel zorgen dat het volgen van je gewicht en dieet – vooral het gewicht – obsessiviteit en eetstoornissen kunnen veroorzaken. Ander onderzoek heeft echter aangetoond dat zelfcontrole geen slechte effecten geeft. Over het algemeen kun je zeggen dat zelfcontrole helpt en voor velen nuttig is.

3. Sociale steun

De derde strategie is om feedback en steun te krijgen van vrienden, familie of begeleide programma’s. De reden dat sociale ondersteuning helpt, is omdat het een gevoel van verantwoordelijkheid creëert.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die met een vriend of familielid naar afslankprogramma’s gaan, er eerder aan vasthouden en meer afvallen. Er lijkt geen specifieke persoon te zijn die beter gemotiveerd is. Het belangrijkste is dat supporters betrokken zijn. Aangezien de meeste programma’s voor gewichtsverlies (die deze strategieën uit de gedragspsychologie gebruiken) werken, is de sleutel om programma’s te vinden die je leuk vindt en je eraan te houden. Als een programma of app niet jouw ding is, stel dan een doel, meet je voortgang en vraag iemand in je sociale kring om hulp.

Persoonlijke coaching

Steeds meer werkgevers zien het belang van gezonde en vitale werknemers. Maar ook steeds meer werknemers verlangen naar persoonlijke gezondheid en vitaliteit. Het is een win-win waar zowel werkgever als de werknemer als winnaars uit de bus komen. De inzet van coaching bij het veranderen van gedrag, is kiezen voor drie in één. Juist met deze gekozen route zal de coach je helpen om deze 3 belangrijke gedragspsychologische technieken te borgen en om die samen met jou te bewaken.

Wil je als werkgever of als werknemer meer weten hoe dit voor jou/jullie kan werken? Neem contact met ons op. Een oriënterend gesprek met een van onze personal coaches is kosteloos. Maar het zou wel eens het doorslaggevende zetje in je rug kunnen zijn om te stoppen met het steeds maar weer opnieuw teleurstellend ‘proberen’ door vanaf nu te gaan voor DOEN!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.