4 redenen waarom managers vakantietijd verplicht moeten stellen

ArbodienstPositieve invloed vakantietijd

Gemiddeld werken Amerikanen meer dan in welk ander land dan ook. Dit fenomeen geldt voor alle sectoren, functies en niveaus. Het heeft alles te maken met vakantietijd.

Uit onderzoek bleek dat Europeanen gemiddeld 19% minder uren werken dan hun Amerikaanse collega’s. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het hogere aantal vakantiedagen in Europa grotendeels het verschil verklaart. Dus, hoeveel meer vakantietijd genieten wij als Europese tegenhangers?

De Verenigde Staten, die geen wettelijke verlofdagen verplicht stellen, zijn een uitschieter in de ontwikkelde wereld. Uit een onderzoek van het Centrum voor Economisch en Beleidsonderzoek bleek dat werkgevers in Frankrijk 30 betaalde vakantiedagen moeten aanbieden en één betaalde vakantie moeten opnemen. In Spanje is het minimum 25 betaalde vakantiedagen en 14 betaalde feestdagen. Zelfs wanneer Amerikaanse werkgevers betaald verlof aanbieden is het meestal voor een kortere tijd en blijft het vaak onbenut. Uit een onderzoek van de U.S. Travel Association bleek dat Amerikaanse werknemers in 2017, 705 miljoen ongebruikte vakantiedagen hadden opgebouwd. Dit betekende een toename van 662 miljoen dagen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Op het eerste gezicht lijkt de Amerikaanse arbeidsethos geweldig voor het bedrijfsleven. Helaas ondersteunen de cijfers deze veronderstelling niet. Er is steeds meer bewijs dat het niet toekennen of opnemen van vakantie schadelijk is voor werknemers en organisaties. Het kan Amerikaanse organisaties zelfs minder productief en concurrerend maken op een wereldwijde markt. Als dit nog geen overtuigende uitkomst is om vakantietijd serieus te nemen, zijn hier nog vier redenen om vakantietijd serieus te nemen.

Reden 1: vakantietijd verhoogt de creativiteit, productiviteit en betrokkenheid

Als jij bent zoals de meeste leiders, vraag jij jezelf waarschijnlijk af hoeveel verplichte betaalde vakantietijd dat jouw organisatie kost. Het blijkt dat het misschien niets kost maar juist zelfs een aanzienlijk rendement oplevert.

Er is een experiment bekend van een bedrijf m.b.t. het verplicht opnemen van vakantiedagen. Het desbetreffende bedrijf besloot zijn werknemers te dwingen op vakantie te gaan. Als ze tijdens hun vakantie contact zouden opnemen met het kantoor via e-mail, WhatsApp, of een ander platform, zouden ze niet betaald worden voor hun vakantietijd. Na de proef vroegen ze managers om de productiviteit, creativiteit en geluk van werknemers voor en na het gedwongen vakantie-experiment te beoordelen. Wat ze ontdekten was bemoedigend. Zoals gerapporteerd in de Harvard Business Review, steeg de creativiteit met 33%, het geluk met 25% en de productiviteit met 13%.

In veel opzichten zijn de bevindingen en uitkomsten van dit experiment volledig in overeenstemming met de principes die ten grondslag liggen aan het concept van flow van psycholoog Mihály Csíkszentmihályi. Een van de basisprincipes van flow is dat om topprestaties te bereiken, je ook de tijd moet nemen om te rusten en volledig te herstellen.

Reden 2: vakantietijd heeft een positieve invloed op de geestelijke gezondheid

Onderzoek suggereert dat vakantietijd een overweldigende positieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid.

Een studie uit 2018, gebaseerd op een valide steekproef van 3380 werkende mannen en vrouwen in de leeftijd van 45-52 jaar, toonde bijvoorbeeld aan dat voor elke tien extra betaalde vakantiedagen de depressies van vrouwen gemiddeld met 29% daalde. De resultaten waren het meest opvallend voor vrouwen met kinderen. Deze groep zag een daling van 38% in depressies voor elke 10 extra dagen betaalde vakantietijd.

Een andere studie die in 2018 werd gepubliceerd, gebaseerd op een kleinere steekproef van 40 mannelijke en vrouwelijke managers, liet vergelijkbare resultaten zien. In dit geval bleek slechts één enkele korte vakantie, grote, positieve en onmiddellijke effecten te hebben op waargenomen stress, herstel, spanning en welzijn. De studie toonde verder aan dat positieve effecten 30 tot 45 dagen na de vakantie kunnen worden gedetecteerd.

Arbo checklist

Wil je weten of je Arbodienst goed geregeld is en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wij hebben een checklist ontwikkeld waarin onder elkaar staat weergegeven aan welke eisen een goed arbobeleid moet voldoen.
Download gratis onze checklist

Reden 3: vakantietijd heeft een positieve invloed op de lichamelijke gezondheid

Gebleken is dat regelmatige vakanties de algemene gezondheid tijdens het middelbare leven verbeteren en de gezondheid op oudere leeftijd verbeteren.

Naast de verbeterde geestelijke gezondheid, zijn er steeds meer onderzoeken die suggereren dat vakanties goed zijn voor onze lichamelijke gezondheid. Afhankelijk van wat je bijvoorbeeld doet (bijv. wandelen versus golfvakantie), kan jouw vakantie leiden tot gewichtsvermindering en *cardiovasculaire voordelen. Onderzoek wijst ook uit dat ervoor kiezen om geen of korte vakanties te nemen ernstige gevolgen kan hebben.

*Cardiovasculaire voordelen: gezond gedrag (dieet, fysieke activiteit, gezond gewicht en niet roken) en ideale gezondheidsfactoren (glucose, cholesterol en bloeddruk).

Uit een Noors *longitudinaal onderzoek uit 2017 onder 2741 mannelijke proefpersonen bleek dat kortere vakantietijden geassocieerd waren met een hogere BMI, hogere koffieconsumptie en een lager zelfbeeld van iemands gezondheid. Erger nog, kortere jaarlijkse vakantietijden waren geassocieerd met hogere sterftecijfers. Uit de studie bleek ook dat het nemen van kortere vakanties op middelbare leeftijd leidt tot een slechtere algemene gezondheid op oudere leeftijd.

*Longitudinaal onderzoek is onderzoek waarbij herhaaldelijk en steeds op dezelfde manier metingen worden verricht om een ontwikkeling in kaart te brengen.

In verband hiermee zijn er ook aanwijzingen dat in sommige beroepen (bijvoorbeeld taxichauffeurs) regelmatige vakanties het risico op arbeidsongevallen kunnen verminderen.

Reden 4: vakantietijd vermindert burn-out en verhoogt werktevredenheid

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft onlangs burn-out opgewaardeerd in de International Classification of Diseases (ICD-11). Het wordt nu erkend als een ‘beroepsfenomeen’. De WHO legt uit: “Burn-out is een syndroom dat wordt geconceptualiseerd als het resultaat van chronische stress op het werk die niet met succes is beheerd.” De WHO associeert burn-out met drie dimensies: gevoelens van energie-uitputting of uitputting; grotere mentale afstand tot het werk, of gevoelens van negativiteit of cynisme met betrekking tot het werk en verminderde professionele effectiviteit. Het blijkt dat vakanties ook een grote rol spelen bij het ervaren van een burn-out op het werk.

Een studie uit 2019, waarbij 1115 medische oncologen werden ondervraagd resulteerde in het volgende. Ze ontdekte dat minder vakantiedagen een factor waren die leidde tot hoge burn-outcijfers en lage werktevredenheid. Een andere recente studie, ook gericht op artsen, kwam tot een vergelijkbare conclusie. Vakantie nemen is van cruciaal belang, ontdekten de onderzoekers. Vakanties resulteren onder meer in een opgeladen persoon die bij terugkeer productiever is op het werk. Maar de auteurs waarschuwen: Tijdens de vakantie is het belangrijk om los te komen van het werk. Dat betekent dat je geen zakelijke e-mail beantwoordt. . . geen telefoontjes aanneemt, en geen kantoorroosters en geen dossiers en lopende projecten doorneemt.

Kies voor rust en neem de tijd.

Als jij wilt dat jouw team de volledige vruchten plukt van hun vakanties, spoor ze aan om vakanties te nemen! Doe dit zodat ze echt de stekker uit het stopcontact kunnen halen en kunnen ontspannen. De voordelen van vakanties nemen af ​​als we te veel proberen te doen in te weinig tijd. Oftewel, acht landen in zeven dagen toeren is misschien mogelijk. Echter is het onwaarschijnlijk dat het de beste mentale en fysieke gezondheid oplevert.

Tot slot.

In onze organisatie hebben wij ervoor gekozen onze werknemers de vrijheid te geven zelf te kiezen hoeveel vakantie- en/of hoeveel vrije- dagen zij nodig hebben om hun werk effectief en efficiënt uit te voeren. Niemand van onze werknemers is hetzelfde en heeft dezelfde context in zijn/haar leven en werk. Natuurlijk gaat het opnemen van vrijetijd en vakanties in overleg. Maar niet via HR of de manager, maar onderling en als team. Betrokken zijn op en omzien naar elkaar staan hierin centraal. De enige eis is dat de minimale wettelijke vakantiedagen worden opgenomen in het lopende kalenderjaar.

Als gezondheid, vitaliteit en welzijn van je werknemers voorop staan in jouw organisatie, dan kunnen wij deze maatregel je van harte aanbevelen. Wil je meer weten over deze manier van werken en onze ervaringen, of andere preventieve- en gezondheidsmaatregelen? Je zult verbaasd staan over de groei in persoonlijke ontwikkeling, effectiviteit, productiviteit en efficiëntie. Neem contact met ons op! We helpen je graag verder zodat ook jouw organisatie over gezonde en vitale werknemers beschikt.

Timemanagement

Efficiënt werken

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.