5 tips om je voor te bereiden op een arbeidsvoorwaardengesprek

HRarbeidsvoorwaarden

Een arbeidsvoorwaardengesprek is een belangrijk gesprek tussen werknemer en werkgever. In dit gesprek worden de belangrijkste voorwaarden van het werk besproken, zoals salaris, werkdagen, verlofregelingen en eventuele extra’s.

Of je nu hebt gesolliciteerd voor een nieuwe baan of al een tijdje bij hetzelfde bedrijf werkt: een arbeidsvoorwaardengesprek is altijd belangrijk. Het is cruciaal om goed voorbereid in het gesprek te stappen, zodat je weet waar je op moet letten en welke vragen je moet stellen. In deze blog geven we tips over hoe je het beste kan handelen in een arbeidsvoorwaardengesprek. Lees mee!

Welke arbeidsvoorwaarden zijn er?

Arbeidsvoorwaarden zijn de afspraken die jij en je werkgever maken over hoe jij je werk gaat uitvoeren. Deze afspraken worden vastgelegd in een arbeidsvoorwaardenovereenkomst, ook wel je contract genoemd. In dit contract staan de afspraken over bijvoorbeeld je salaris, werktijden en verlofregelingen.

Arbeidsvoorwaarden kunnen ingedeeld worden in drie soorten: Primaire-, secundaire- en tertiaire arbeidsvoorwaarden. Daarbij krijg je in sommige sectoren ook te maken met CAO gebonden arbeidsvoorwaarden. Hieronder geven we enkele voorbeelden van de verschillenden voorwaarden.

Primaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de belangrijkste overeenkomsten waarover je onderhandelt tijdens een arbeidsvoorwaardengesprek. Dit zijn de voorwaarden die je netto-inkomen, werktijden en verlofregeling bepalen. Voorbeelden van primaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Salaris
  • Werktijden
  • Vakantiedagen
  • Pensioenregeling
  • Ziektekostenverzekering

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Dit zijn de voorwaarden die niet direct van invloed zijn op je netto-inkomen of werktijden. Voorbeelden van secundaire arbeidsvoorwaarden zijn:

  • Reiskostenvergoeding
  • Telefoonvergoeding
  • Laptop of tablet van de zaak
  • Tankkaart
  • Parkeervergoeding
  • Bedrijfsauto
  • Subsidie voor sportabonnement

Tertiaire arbeidsvoorwaarden

In sommige gevallen kun je ook onderhandelen over tertiaire arbeidsvoorwaarden. Deze hebben betrekking op de werkomgeving of doorgroeimogelijkheden. Voorbeelden van tertiaire arbeidsvoorwaarden zijn:

CAO arbeidsvoorwaarden:

CAO staat voor Collectieve Arbeidsovereenkomst. In een CAO zijn afspraken vastgelegd tussen werknemersorganisaties en werkgeversorganisaties over de arbeidsvoorwaarden binnen een bepaalde branche of bedrijfstak. Deze arbeidsvoorwaarden zijn wettelijk vastgelegd. Voorbeelden van CAO gebonden arbeidsvoorwaarden zijn: de loonsverhoging per jaar, de vakantieregeling en extra verlof bij een huwelijk of geboorte.

5 tips voor een geslaagd arbeidsvoorwaardengesprek

1. Zorg ervoor dat je het contract begrijpt

Het is enorm belangrijk je arbeidscontract daadwerkelijk te begrijpen. Een arbeidsvoorwaardengesprek is een uitgelezen kans daarvoor. Wanneer je namelijk vragen stelt over de inhoud van het contract, of er iets in staat dat je niet begrijpt, kan de andere partij het uitleggen. Zo voorkom je onduidelijkheid en weet je zeker dat jij en je werkgever hetzelfde begrijpen van de afspraken die in het contract staan. Wees dus niet bang om vragen te stellen over het contract.

2. Weet wat voor jou belangrijk is

Voordat je het arbeidsvoorwaardengesprek ingaat, is het belangrijk dat je weet wat jij wilt. Wat zijn voor jou de belangrijkste voorwaarden? Is een auto van de zaak voor jou een must? Welke secundaire voorwaarden wil je hebben, zoals een laptop of telefoon van de zaak? Als je weet wat je wilt, ben je beter in staat om voor jezelf op te komen en een goede onderhandeling te voeren.

Zodra je weet wat je wilt, is het belangrijk om dit goed te communiceren aan de andere partij. Leg daarom uit waarom jij bepaalde voorwaarden belangrijk vindt. Doe dit op een rustige en redelijke manier. Wanneer je helder en rustig communiceert, is de kans groter dat de andere partij naar je luistert en meegaat in je verzoeken.

3. Salaris onderhandelen; bepaal je eigen waarde!

Wat is jouw waarde voor de organisatie? Dit is belangrijk om te weten, want hierdoor kun je beter inschatten wat je kunt vragen en wat niet. Als je weet hoeveel je waard bent voor het bedrijf, ben je beter in staat om te bepalen welke voorwaarden je kunt vragen. Wees hier realistisch in. Probeer niet buiten je schoenen te lopen en vraag niet teveel. Dit kan er alleen maar voor zorgen dat je uiteindelijk met lege handen komt te staan.

Het is misschien lastig om te bepalen hoeveel salaris je nou kan vragen. Dit hangt namelijk af van verschillende factoren.

Natuurlijk is het belangrijk dat je kijkt naar de marktwaarde van jouw functie. Hoeveel verdienen anderen met een soortgelijke functie in een soortgelijke organisatie? Het is ook goed om naar je eigen wensen en behoeften te kijken. Het is in vele gevallen handig om gebruik te maken van een online salariscalculator. Op deze manier heb je snel inzicht in wat een redelijk bedrag is om te vragen. Daarnaast is het ook belangrijk om te kijken naar je eigen werkervaring en wat je hebt bereikt tot nu toe. Heb je bijvoorbeeld al veel ervaring opgedaan in jouw vakgebied? Heb je unieke kennis en skills in huis?

Als je alles in overweging neemt, kun je een goede inschatting maken van wat je redelijkerwijs kan vragen. Het is belangrijk om hier realistisch over te zijn, want als je te hoog inzet, loop je het risico dat je werkgever hier niet aan kan of wil voldoen. Maar als je te laag inzet, loop je het risico dat je onderbetaald wordt. Het is dus belangrijk om een mooi balans te vinden. Let op: je moet goed kunnen beargumenteren waarom jij een bepaald salaris passend vindt.

4. Kijk naar de toekomst

Als je voor jezelf gaat onderhandelen, is het belangrijk dat je ook naar je toekomstige carrière kijkt. Wat zijn je ambities? Waar wil je over 5 jaar staan? Als je weet wat je doelen zijn, ben je beter in staat te bepalen welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat je graag wil doorgroeien naar een andere functie, is het belangrijk om hier nu al rekening mee te houden. Vraag naar mogelijkheden binnen de organisatie.

Kijk ook naar het bedrijf. Hoe is deze gestructureerd? Wat zijn de doelen van de organisatie? Komt deze visie overeen met die van jou? Als je weet hoe de organisatie in elkaar steekt, ben je beter in staat om te bepalen welke rol jij gaat vullen en hoe jezelf kan ontwikkelen binnen het bedrijf. Op deze manier leg je alvast de basis voor een succesvolle toekomstige carrière.

5. Blijf dicht bij jezelf

Probeer niet iemand anders te zijn dan je werkelijk bent. Het is belangrijk dat je authenticiteit uitstraalt, vooral in een arbeidsvoorwaardengesprek. Een werkgever moet jou aannemen om wie je bent en niet omdat je je als iemand anders voordoet. Vroeg of laat val je door de mand.

Wees eerlijk over je sterktes en zwaktes. Op die manier heeft een werkgever inzicht in jouw kwaliteiten. Zo maak je een sterkere indruk op de werkgever en toon je dat je bewust bent van jouw eigen vaardigheden.

Het is echter belangrijk dat je zelfvertrouwen uitstraalt. Laat zien dat je weet waar je staat en wat je kunt. Toon enthousiasme en lef, maar blijf hierin oprecht. Wees niet bang om jouw eigen mening te geven. Geef aan waarom je bepaalde dingen wel of niet wilt doen. Werkgevers houden ervan als iemand zijn of haar eigen visie heeft. Laat zien dat je een eigen mening hebt en niet alles maar aanneemt.

Ondertekenen en klaar, toch?

Niet zo snel! Bij een arbeidsvoorwaardengesprek hoef je nog niet direct te tekenen. Je kan er nog gerust een nachtje over slapen. Zoals eerder benoemd is het van belang te begrijpen wat je nou eigenlijk ondertekend. Neem het contract nog een keertje grondig door. Overleg met mensen die je vertrouwt of vergelijk het met de arbeidsvoorwaarden van anderen. Kortom: neem geen overhaast besluit.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.