7 stappen om grip te krijgen op leven en werk

Consultancypersoonlijk leiderschap

Als ons leven niet op rolletjes loopt, zoals we graag zouden willen zien, is dat moment vaak de reden eens te reflecteren. Kritisch kijken naar je zelf en de context kan sowieso van tijd tot tijd geen kwaad. Maar niet zelden moeten we eerst vastlopen in ons leven voor we echt stil staan. Tijd om te werken aan persoonlijk leiderschap.

Maar als we niet oppassen, nemen we in dat reflectiemoment vooral de context op de korrel. We zoemen in op dat waarvan wij denken dat dát nou juist de oorzaak en reden is waarom wij niet slagen en succesvol zijn. Waarom jij maar geen grip krijgt op je leven en je werk. Je voelt je geremd door allerlei omgevingsfactoren, terwijl jij juist gas wil geven. Niet tot je recht komen is dan een primair gevoel aan het worden. Terwijl je overtuigd bent dat jij hier wel recht op hebt. Waarom moet het altijd zo moeizaam gaan? Terwijl anderen met twee vingers in hun neus grote sprongen lijken te maken. Zo’n reflectie moment is dan omgeven van teleurstellingen. Soms zelfs boosheid en verbittering. Het lukt anderen wel, maar uitgerekend jij komt niet uit de startblokken. En het lukt je al heel lang niet. Om moedeloos van te worden.

Staat jouw persoonlijke kompas gericht op het noorden?

Deze beeldspraak uit de koptekst is een vraag. Een persoonlijke vraag. Met andere woorden: ben je op weg naar jouw unieke bestemming? Weet je eigenlijk überhaupt wat je bestemming is? Het ‘noorden’ staat voor jouw unieke talenten-combinatie. Jouw passie, motivatie en talent zijn richting gevers. Het is jouw persoonlijke ‘noorden’. Als al je langer het gevoel hebt niet op weg te zijn naar het noorden, jouw noorden, maak dan een pas op de plaats. Verder zwoegen heeft niet zoveel zin. Je rent waarschijnlijk de verkeerde kant op.

Praat hierover met mensen die jij vertrouwd en die eerlijk durven te zijn tegen je. Vaak kijken zij met een volslagen andere bril naar jou, dan jijzelf. Accepteer hun eerlijke antwoorden. Doe een serieuze en een wetenschappelijk gevalideerde persoonlijkheidstest. Ze geven je nauwkeurig richting en antwoorden hoe jouw talentencombinatie er uit ziet. Maar zorg dat je beter weet wat jouw persoonlijke ‘noorden’ is. Anders blijf je de rest van je leven tegen de wind in hollen en lijkt elke windrichting een optie. Maar uitkomen op jouw persoonlijke ‘noorden’ doe je waarschijnlijk niet.

Op weg naar jouw ‘noorden’ met 7 eigenschappen in je rugzak.

Gaaf als jij jouw ‘noorden’ hebt gevonden. Het geeft richting aan je leven en werk. Je weet wat je wilt. Je weet wat je kunt en/of nog meer kunt worden. En het is het leukste wat jij je maar kan bedenken. Maar op weg zijn naar jouw ‘noorden’ is een reis. Is stappen zetten. Het is in beweging komen. Het is doen. Maar ook dingen niet doen. Want er is ook nog zoiets als jouw persoonlijke kompas. Je hebt een paar eigenschappen nodig om de juiste dingen te doen. Om moeilijkheden op je route te overwinnen. En om vol te houden. Want het leven is nou eenmaal niet altijd een glijbaan zonder hindernissen.

De 7 eigenschappen van effectief persoonlijk leiderschap die jou helpen je doel te bereiken!

Als je dan toch je rugzak gaat vullen voor je op weg gaat, mogen de 7 eigenschappen van effectief persoonlijk leiderschap van Stephen Covey gewoon niet ontbreken. Want niemand anders dan jij zal verantwoording moeten nemen voor jezelf. Jouw persoonlijke leiderschap bepaalt in belangrijke mate of je zult slagen of niet. Niet de context. Hieronder tref je een kernachtige samenvatting aan waar deze 7 eigenschappen voor staan.

1.Wees proactief

Je zult buitengewone resultaten bereiken als je stopt je te laten leiden door de omstandigheden. De meeste omstandigheden in je leven kun je nu eenmaal niet veranderen. Ga invloed uitoefenen op dat waar je wél invloed op hebt! Er gebeuren vast veel zaken en gebeurtenissen in je leven die jij niet kunt veranderen. Laat het los. Richt je op dat wat je wél kan veranderen. Jezelf bijvoorbeeld. Proactief leven is je verantwoordelijkheid nemen en initiatieven ontplooien waar je zélf invloed op kunt uitoefenen.

2.Begin met het einde voor ogen

Zet een uitdagende stip aan de horizon! Dat is jouw marsroute. Jouw ‘noorden’. Langs die weg komen jouw passie, motivatie en talenten tot hun recht. Sla niet af… volg je kompas.

3.Belangrijke zaken eerst

Alles kan. Maar niet alles draagt bij aan jouw bestemming. Focus op dat wat in relatie staat met je marsroute. Veel zaken dringen zich aan je op als urgent. Maar kies alleen voor dat wat echt belangrijk is en jou echt verder brengt op weg naar je bestemming.

Persoonlijk leiderschap en doelen

4.Denk win-win

Als jij wint en de ander verliest, wat heb je dan gewonnen? Denken in win-win is o.a. gebaseerd op vertrouwen. En ja… er lopen onbetrouwbare mensen rond op deze aardbol. Maar kies je voor vertrouwen, dan zal onbetrouwbaarheid zichzelf ontmaskeren. Blijf streven naar: als jij wint, dan win ik.

5.Eerst begrijpen, dan begrepen worden

Zodra jij anderen begrijpt en dat aan hen bewijst, staan zij open om jou te begrijpen. In die volgorde. Om anderen te begrijpen stel je vragen. Vragen stellen en luisteren om hen eerst te begrijpen. Want als jij hen begrijpt, zullen zij jou begrijpen.

6.Creëer synergie

Leef en werk synergetisch samen met anderen. Met echt samenwerken bereiken je zoveel meer. Synergetisch samenwerken is meer dan 1+1= 2. Synergie is een samenwerking die zoekt naar de 3e weg. Niet jouw idee, of mijn idee is per se het beste. Maar samen in staat zijn een nog betere versie te bedenken dan jullie afzonderlijk hadden bedacht. Zo is synergetisch samenwerken niet 1+1= 2… maar geeft uitkomsten van 5-10-100….en meer.

7.Houd de zaag scherp

Wees zuinig op jezelf. Als jij jezelf voorbij loopt, wie heeft er dan gewonnen? Werk aan je leven-werk balans. Neem tijd voor jezelf en hen die je lief zijn.

En nu op weg

Neem deze 7 eigenschappen van effectief en persoonlijk leiderschap serieus. Velen zijn je voorgegaan. Het is op z’n zachtst gezegd heel bijzonder dat dit boek al 25 jaar een bestseller is. Het heeft velen richting gegeven in leven en werk. Focus op dat waar je invloed op hebt en negeer wat je toch niet kan veranderen. Zet een stip aan je horizon en definieer die waar deze voor staat. Doe het belangrijkste eerst en laat je niet afleiden. Werk samen met anderen om meer te bereiken dan alleen. Kies voor vertrouwen en bouw aan effectieve relaties. En pas goed op jezelf.

Als je na het lezen van dit blog denkt dat je wel wat hulp kan gebruiken. Neem dan contact op. Samen kunnen we nu eenmaal meer dan alleen.

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.