9 manieren om positieve nieuwsgierigheid te ontwikkelen

ConsultancyNieuwsgierigheid-leren-collega

Veel in het leven draait om de juiste vaardigheid in het nieuwsgierig zijn. Hoewel er mensen zijn die volhouden dat ze niet nieuwsgierig zijn, is dat niet de realiteit. We hebben allemaal een aangeboren nieuwsgierigheid. De crux is: gebruik je deze vaardigheid en doe je het op een manier die jou verder helpt? Kortom: iedereen beschikt over voldoende positieve nieuwsgierigheid, maar niet zelden zien we het belang er niet van in. Of we gebruiken onze nieuwsgierigheid negatief en werkt het destructief en maken we meer kapot dan ons lief is.

Nieuwsgierigheid moet worden gevoed, als je er niets mee doet. Het gaat niet vanzelf. Als je het niet regelmatig gebruikt, zal het verdwijnen. Hoe nieuwsgieriger je bent, hoe beter je wordt in nieuwsgierig zijn. Je moet het nieuwsgierig zijn aanwakkeren om steeds nieuwsgierig te worden.

9 manieren om nieuwsgierigheid aan te wakkeren

Hier zijn 9 manieren om je positieve nieuwsgierige aard te herontdekken.

1. Stel meer vragen

We zijn vaak vooral gefocust op het vinden van antwoorden in plaats van na te denken over de juiste vragen. Maar vragen zijn een van de krachtigste hulpmiddelen om je nieuwsgierigheid te prikkelen. Door vragen te stellen, wordt je nieuwsgierigheid in wezen geprikkeld, waardoor je alert wordt op nieuwe ideeën en perspectieven die anders over het hoofd zouden worden gezien.  Vragen stellen, zelfs domme, is een makkelijke manier om je nieuwsgierigheid op te wekken.

2. Consumeer alles

Over de breedte valt iets te zeggen. Je weet nooit wat je leuk vindt en als je jezelf niet blootstelt aan een breed scala aan ideeën, loop je veel mis. Misschien hou je bijvoorbeeld vooral van technologie. Maar het verkennen van andere domeinen en kennisgebieden zal jouw perspectief vergroten. Hoe breder je kennis is georiënteerd, hoe meer verbindingen je legt en hoe scherper je nieuwsgierigheid wordt. Het maakt niet uit hoe je consumeer;, van podcasts tot boeken, films, blogs, artikelen, etc. Maar doe je best om buiten je comfortzone te stappen en het nieuwe te ontdekken.

 3. Wees geduldig

Wanneer we iets nieuws ervaren, oordelen we vaak snel. We vormen meteen een mening en dat vormt de rest van onze ervaring. Jammer! In plaats daarvan – als we kunnen wachten op het geven van een oordeel en geduld kunnen oefenen – kunnen we waarde vinden terwijl we voorheen dachten dat die er niet was.

4. Omarm onzekerheid

Dingen gaan nooit volgens plan. In plaats van te stressen en je zorgen te maken over onzekerheid, is het belangrijk om onzekerheid juist te omarmen. Ga met de stroom mee. Hoe beter je wordt met onzekerheid en je er prettig bij voelt, hoe gemakkelijker het wordt om je nieuwsgierigheid te prikkelen te midden van alle onzekerheden. Duik niet weg voor het onbekende, maar volg het en stap naar binnen. Vervang angst voor het onbekende door nieuwsgierigheid.

Als je dat doet, zul je zelfverzekerder zijn in elke situatie. Jouw nieuwsgierigheid zal je naar plaatsen brengen waarvan je nooit had gedacht dat je daar nog eens terecht zou komen.

Nieuwsgierigheid man

5. Verander je perspectief

We (her)kennen het allemaal. Gedrag van mensen kan ons boos en woedend maken.  Wat we zien en ervaren plaatsen we in een gekaderd perfectief. Zo voeden we onze eerste indrukken en houden die voor waar. Maar je kunt besluiten dit gekaderde perspectief 180 graden te veranderen. Want niet alles wat we zien en denken is de waarheid. We weten vaak niet wat er achter schuil gaat als mensen gedrag vertonen die ons negatief prikkelt en/of boos maakt. Als we het verhaal zouden kennen van het vertoonde gedrag is het nog maar de vraag of we zouden reageren zoals we deden. Ga eens in de schoenen van die ander staan.  Vraag je af hoe iemand anders een situatie zou zien of hoe een ander zich voelt. Het is een geweldige manier om je nieuwsgierigheid en je kijk op de wereld te onderzoeken.

6. Daag de status-quo uit

Telkens als je ziet dat dingen overal op dezelfde manier worden gedaan, is dit een kans om het tegenovergestelde te doen. Om te zien wat er gebeurt als je tegen de stroom in gaat. Anders denken en anders doen. Er is al zoveel van hetzelfde. Het kan werken of misschien niet. Maar het zal je in staat stellen om je nieuwsgierigheid te prikkelen en de geaccepteerde norm te doorbreken. Het is een eenvoudige methode die altijd kan worden gebruikt. Een die je ogen zal openen voor dingen die anders onzichtbaar zouden blijven voor je.

7. Praat met anderen

Het introverte in jou is hier misschien geen fan van. Maar het is juist waardevol om het wél te doen. Elk individu dat je ontmoet heeft iets te bieden. Het geeft jou een uniek perspectief op het leven dat je nooit zult ervaren als je er niet naar vraagt of naar wilt luisteren. Iedereen die je ontmoet heeft je iets te leren. Zo bezien is praten met anderen een geweldige manier om meer over de wereld te leren en te begrijpen. Er is zoveel te leren van anderen en je komt niet ver zonder met ze te praten.

8. Naar het buitenland reizen

Er is geen betere leraar dan reizen. Wanneer je in een nieuwe stad bent met nieuwe mensen, afgesneden van je typische comfortzone, moet je je wel aanpassen. Je hebt letterlijk geen andere keuze dan nieuwsgierig te zijn als je iets wilt doen. Je moet uitzoeken hoe en waar je moet eten, hoe je je moet verplaatsen, praten met hen in hun eigen taal, ontdekken van en rekening houden met culturele gewoonten, enzovoort. Het is niet alleen verfrissend, maar het is ook de meest directe manier om te oefenen met nieuwsgierig zijn.

9. Zoek naar mysteries, niet naar puzzels

Puzzels kunnen heel leuk zijn, maar ze hebben allemaal uiteindelijk een oplossing. In plaats van tijd te besteden aan puzzels, moeten we ons concentreren op mysteries. Mysteries zijn de grote onbekenden in het leven. Ze zitten vol vragen en missen concrete antwoorden. Je kunt je hele leven verdwalen in mysteries. Een mysterie houdt nooit op om onderzoek uit te lokken en dus houden ze nooit op een bron van nieuwsgierigheid te zijn. Mysteries zijn als boeken waar je nooit in uitgelezen raakt.

Wees positief nieuwsgierig

Positieve nieuwsgierigheid maakt gelukkig. Ga plezier krijgen in het najagen van je nieuwsgierigheid en in het ontdekken van het nieuwe.

Als jij je verveelt, vastloopt of je verloren voelt, moet je misschien gewoon je positieve nieuwsgierigheid opnieuw inzetten en leren gebruiken. Het zal je helpen om te ontdekken hoeveel er nog te leren valt in de wereld om je heen. Wees grenzeloos nieuwsgierig en stap over je eigen grenzen heen en leer zo een volstrekt nieuwe wereld ontdekken.

Leiderschap van een andere soort

Verandermanagement

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.