9 Mythes over psychische stoornissen en aandoeningen

ArbodienstOnderscheidende arbo pion die psychische stoornis of aandoening aantoont

Wie herkent het niet? Om allerlei redenen is iedereen wel eens gespannen, angstig of somber. Dat is op zich helemaal niets bijzonders. Dat hoort onlosmakelijk bij het leven wat nu eenmaal grillig is en niet zo voorspelbaar. De valkuil is dat wij mensen dat soms maar al te graag juist wel denken én geloven. Maar als een psychische klacht jouw dagelijkse leven beheerst of belemmert, spreken we van een stoornis of aandoening.

Psychische stoornissen

Psychische stoornissen zijn er in alle soorten en maten en hebben vaak grote invloed op het functioneren in het dagelijkse leven. Elke dag is een berg waar je tegen op ziet en een grote uitdaging. Het is dan erg moeilijk om een normaal leven te leiden. Contacten onderhouden is dan voor jou helemaal niet vanzelfsprekend. Gewoon naar je werk gaan is dan een gevecht met jezelf.

Verschillende wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat er nogal wat misvattingen bestaan. Mythes over geestelijke gezondheid kunnen juist degenen die lijden rechtstreeks schade brengen. Mythes over psychische aandoeningen zijn daarom helemaal niet ongevaarlijk. Dit soort veronderstellingen ontstaan omdat we nu eenmaal graag een verklaring willen voor afwijkend gedrag. Juist ook omdat het niet altijd goed zichtbaar is wat iemand heeft. Een gebroken been kunnen we begrijpen én zien. Maar psychische aandoeningen zijn vaak verborgen pijn en verdriet en niet zichtbaar voor ons. Onbewust maken we de denkfout; wat we niet zien is er niet of valt dan wel mee. Maar met deze manier van denken kunnen we diegenen die hieraan lijden heel direct en negatief beïnvloeden.

Mythes over een psychische aandoening of stoornis

Er wordt veel verteld of verzonnen over mensen met een aandoening, maar klopt dit ook? Wij hebben 9 mythes over mensen met een psychische aandoening of stoornis op een rij gezet.

1. Ze zijn gevaarlijker; Mensen met een psychische aandoening zijn gevaarlijker dan de rest van de bevolking.

Onzin, mensen met een psychische aandoening zijn helemaal niet gevaarlijker dan jij en ik. Het is een mythe dat geesteszieke mensen gevaarlijk zijn. In feite zijn degenen die aan een ernstige psychische aandoening lijden, eerder het slachtoffer van geweld dan dat ze geweldplegers zijn. Deze mythe is vooral gevaarlijk.

2. Ze zijn zwak; Mensen met een psychische aandoening zijn geestelijk zwak.

Een psychische aandoening is geen indicatie van zwakte en gebrek aan moed. Psychische aandoeningen worden veroorzaakt door meerdere factoren, zoals genen, familie van herkomst, medische aandoeningen, persoonlijkheid, organische hersenziekten en sociaaleconomische status. Dus factoren die grotendeels buiten de controle van iemand liggen. Bovendien tonen veel mensen die aan een psychische aandoening lijden, buitengewone moed terwijl ze hun worstelingen beheren en doorwerken.

3. Zelf verzonnen en ingebeeld; Mensen met een psychische aandoening verzinnen het gewoon zelf.

Maar een psychische aandoening is zowel een biologisch als een psychologisch fenomeen. Je familiegeschiedenis (genetische overerving) en omgeving, hersenchemie en geschiedenis van traumatische gebeurtenissen kunnen bijdragen aan een psychische aandoening. Niemand kiest ervoor om geestelijk ziek te zijn. Onze keuzes en gedrag kunnen echter psychische aandoeningen verergeren of verzachten. Een geestesziekte is een uitdagende en ingrijpende strijd waar velen liever niet mee te maken hebben als ze de keus hadden.

Whitepaper psychisch verzuim

Psychische klachten vroegtijdig herkennen kan helpen te voorkomen dat medewerkers verzuimen. Wij hebben daarom een whitepaper opgesteld waarin tips staan om psychisch verzuim op tijd te herkennen!

Download gratis whitepaper

4. Is alleen maar aandacht vragen; Mensen met een psychische aandoening willen gewoon aandacht en in de belangstelling staan.

Er is veel stigma verbonden aan een psychische aandoening. Onze cultuur is niet erg open of gastvrij voor mensen die worstelen met depressie, angst en andere psychische stoornissen. De meeste aandacht die iemand met een psychische aandoening krijgt, is meestal gebaseerd op schaamte. En vanwege juist dat stigma zijn velen die aan een psychische aandoening lijden, geïsoleerd en naar de marge van onze samenleving gedreven. Zij kiezen er juist niet voor om geestelijk ziek te zijn. En al helemaal niet om hier zelf aandacht voor te vragen. Mensen met psychische aandoeningen hebben nou juist vooral de neiging om alles te doen om onzichtbaar te zijn. Omdat ze haarfijn aanvoelen dat ze niet passen in onze mythen- cultuur.

5. Gewoon medische klachten; psychische problemen kunnen op exact dezelfde manier worden opgelost als medische aandoeningen, zo denken we.

Maar juist psychische aandoeningen zijn anders dan lichamelijke ziekten. Juist doordat de oorzaken hun oorsprong hebben in iemands sociaaleconomische status, sociaal netwerk, biologie en psychologie. De methode voor het genezen van medische aandoeningen en het genezen van het lichaam werkt niet op dezelfde manier als het genezen van psychische problemen. Psychische aandoeningen worden meestal behandeld door counseling, steungroepen, psychiatrische zorg en psychotrope medicatie, naast andere interventies. Het is een proces dat enkele maanden, jaren of een heel leven kan duren. Het is wel waar dat geestelijke gezondheid en lichamelijke gezondheid nauw met elkaar verbonden zijn en elkaar kunnen beïnvloeden.

6. Op te lossen met medicatie; Medicaliseer het gewoon.

Maar psychotrope medicatie, hoewel bewezen klinisch nuttig voor sommige cliënten, is geen wondermiddel. De beste resultaten worden behaald als cliënten medicatie gebruiken in combinatie met psychotherapie. Medicatie is nuttig, maar de cliënt moet ook veranderingen aanbrengen in de manier waarop hij/zij denkt, zich gedraagt ​​en met anderen omgaat. Ze moeten ook medicijnen gebruiken onder leiding van een medicus. Het is vooral hard werken.

7. Het zit tussen de oren; Loop er gewoon voor weg.

Psychische aandoeningen gaan niet weg als je ze negeert. In feite kan een psychische aandoening zelfs erger worden als het wordt genegeerd. De mentaliteit van “weglopen” of “er niet meer aan denken” helpt het probleem niet. Het aanpakken van psychische aandoeningen, hoewel erg ongemakkelijk, is juist belangrijk en kan tot verbeteringen en positieve resultaten leiden.

8. Alleen ouderen hebben hier last van; Kinderen kennen geen psychische aandoeningen.

Maar juist ook kinderen kunnen aan een reeks psychische aandoeningen lijden. Professionals in de geestelijke gezondheidszorg aarzelen soms om kinderen te diagnosticeren en te behandelen, omdat dit hun ontwikkeling kan beïnvloeden. Toch betekent dat niet dat kinderen geen psychische aandoening hebben. Het is bemoedigend dat er steeds meer onderzoek wordt gedaan naar psychische aandoeningen bij kinderen. Samen met behandelingsmodellen die kinderen kunnen helpen bij het verwerken van trauma’s en het aanpakken van psychische aandoeningen, zoals met therapieën.

9. Je komt er nooit meer vanaf; Psychisch zieken zijn onmogelijk te genezen.

Er is juist veel onderzoek gedaan naar de werkzaamheid van psychotherapie en behandelingen in de geestelijke gezondheidszorg. En ja, herhaaldelijk is aangetoond dat mensen kunnen herstellen van een psychische aandoening. In sommige gevallen is een psychische aandoening een levenslange strijd, maar deze kan soms beheersbaar worden gemaakt, zodat iemand kan functioneren en van zijn leven kan genieten. En voor veel anderen leidt behandeling tot de oplossing van de psychische aandoening.

Overgang van mythe naar feit

Misschien heeft deze lijst van mythen jou geholpen een beter begrip te krijgen voor psychische aandoeningen. Misschien heb jij jezelf wel betrapt op een paar misvattingen. De overgang van mythe naar feit kan helpen om eerlijker te kijken en te leren begrijpen wat het is, maar vooral ook wat het niet is. Het zal jou helpen, mocht jij zelf te maken krijgen met dergelijke aandoeningen. Maar het helpt vooral diegene die het in het hier en nu moeilijk hebben. Meer kennis van psychische aandoeningen zal ons medeleven vergroten en hen die hiermee worstelen vooral recht doen.

Als je na het lezen van dit blog denkt dat je wel wat hulp kan gebruiken, neem dan contact met ons op. Samen kunnen we nu eenmaal meer dan alleen.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.