Als je wiskunde laat vallen heb je toch nog breuken.

Financieelcijfers-blog

Wie van jullie heeft er op school gekozen voor een ‘pretpakket’? Ik wil handen zien! Voor wie even de weg kwijt is: een pretpakket is je vakkenpakket op school waar alle exacte vakken uit zijn verdwenen. ‘Exacte vakken’ is een benaming voor de vakken wiskunde, scheikunde en natuurkunde. Het woord ‘exact’ duidt erop dat het bij deze vakken gaat om exacte, meetbare berekeningen en experimenten. Laten we even ingaan op het onderwerp: cijfers.

Twijfelachtige handen

Ik spreek regelmatig op seminars over leiderschap en veranderen. Mijn publiek bestaat voor het overgrote deel uit ondernemers, leiders, managers en HRM’ers. Een vast onderdeel is het onderwerp CIJFERS. Om even te peilen met welk publiek ik te maken heb, stel ik de aanwezigen altijd de volgende vraag: ‘Wie van jullie is in staat om een balans te lezen én te begrijpen?’. Een dramatische uitkomst is verzekerd. Een paar twijfelachtige handen gaan dan omhoog. Ik overdrijf niet als ik zeg dat maar een paar procent van de zaal de handen in de lucht steekt. En daarvan geeft dan meer dan de helft toe financieel professioneel te zijn. Het lezen en begrijpen van een balans is dus hun vak.

“METEN + WETEN = MANAGEN” Peter de Heer

Ik heb werkelijk geen idee waarom er zoveel desinteresse is voor cijfers. Misschien omdat we al vroeg voor de ‘pret’ gingen. Of omdat cijfers ons direct doen herinneren aan wiskunde. Het vak wat we zo snel mogelijk hebben laten vallen. Wat de reden ook is, het is behoorlijk dramatisch als cruciale posities in organisaties nauwelijks in staat zijn hun cijfers te lezen en te begrijpen. Laat staan dat zij ze juist kunnen interpreteren. Dat overlaten aan je accountant is wel de slechtst denkbare verontschuldiging. Cijfers zijn instrumenten waarmee je sturing en leiding geeft aan je bedrijf. Werknemers moeten regelmatig horen wat de resultaten zijn en uitgelegd krijgen wat daarvan de betekenis is voor de organisatie, het team en voor hen persoonlijk. Eigenaarschap van werknemers is ook mede-eigenaar zijn van cijfers.

Maak cijfers leuk
Er is nog een wereld te winnen op dit terrein. Te beginnen met cijfers leuk te maken. Zorg dat werknemers voor hen begrijpelijke informatie krijgen en enthousiast eigenaar worden van hun cijfers. Als we cijfers laten vallen, blijven we ook vandaag nog met niet te repareren breuken zitten.

Want als je cijfers niet kloppen, klopt het hart van je organisatie niet.

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.