Als jij je bestemming niet weet, waar ben je dan naar onderweg?

OpleidenAls jij je bestemming niet weet, waar ben je dan naar onderweg?

Als jij je bestemming niet weet, waar ben je dan naar onderweg?

In een serie van 7, maken we kennis met de schrijver Stephen Covey en zijn boek; de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Misschien wel het best verkochte managementboek ooit.

Eigenschap 2: Begin met het einde voor ogen (2-7)

Als je op reis gaat naar een nieuwe bestemming zullen de meeste automobilisten zonder enige twijfel hun GPS instellen. Ten slotte wil je wel aankomen op je reisdoel. Het gekke is dat als het gaat om de reis van ons leven dat soms doen zonder routeplanner. Als je mensen aan het einde van hun leven de balans hoort opmaken, hoor je zelden tot nooit: ‘ik had nog langer bij die ene baas moeten blijven – ik had nog minder tijd voor mijn kinderen moeten maken – nog meer moeten overwerken – nog minder moeten reizen of recreëren – ik had sowieso niet aan sporten moeten beginnen – heel goed dat ik die studie heb afgebroken – een nog ongezondere levensstijl moeten kiezen – stom dat ik gestopt ben met roken – vaker moeten scheiden, en mij nog meer moeten misdragen – enz.

En toch zijn dit niet zelden de issues in mensenlevens die ze aan het einde ervan betreuren. We hadden het op veel onderdelen van ons leven graag anders gedaan. Covey geeft in zijn boek over dit principe een confronterend beeld. Hij vraagt ons als lezer je voor te stellen, aanwezig te zijn op je eigen begrafenis, met de vraag:’wat zou je willen dat nabestaanden dan over je zouden zeggen’? Hier ligt de kern van dit principe: als jij niet weet waar je naar onderweg bent, is dan elke bestemming goed? Nou nee!

“Als je weet wat je eindbestemming is, weet je ook waar je ‘ja’ of ‘nee’ tegen moet zeggen.” Peter de Heer

Met het principe ‘ begin met het einde voor ogen’ spoort Covey ons aan serieus tijd te nemen om na te denken waar je naar onderweg bent. Aankomen doe je immers altijd ergens. Maar is dat wat je wilt? Is dat wat jij je voor ogen had als eindbestemming? Wij mensen hebben verbeeldingskracht en een geweten. Wij kunnen een voorstelling maken van de toekomst. Bijvoorbeeld hoe het zal zijn als we bepaalde keuzes maken of beslissingen nemen. Naast verbeeldingskracht hebben we een geweten. We kunnen allemaal een inschatting maken of bepaalde plannen en beslissingen verstandig zijn en ons iets moois of waardevols opleveren. Of dat we het beter kunnen laten en niet doen omdat we hier vroeg of laat spijt van krijgen en ons zelf en anderen tekort doen.

Bestemming

Als je weet wat je eindbestemming is, weet je ook waar je ‘ja’ of ‘nee’ tegen moet zeggen. Als jij je ingestelde ‘GPS van het leven” negeert, moet je natuurlijk niet vreemd opkijken als je niet op de door jou gewenste bestemming arriveert. Begin daarom met het einde voor ogen. Doe het… en doe het vandaag.

Was deze blog voor jou interessant? Als dat zo is deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.