‘Ik begrijp je’ is echt heel iets anders dan ‘ik ben het met je eens’.

OpleidenWat is communicatie

Waar mensen samenwerken zijn we het niet altijd eens. Dat lijkt logisch, maar zo reageren we bij verschillen vaak niet. We verliezen in het heetst van de strijd deze logica al snel uit het oog. Diep in ons zit de drang om te winnen. De discussie in dit geval. We zijn eigenwijs. Naast de negatieve versie (de ego versie) is er de door de tijd opgedane eigen- wijsheid. Daar raken we soms zo van overtuigd dat het luisteren naar en begrijpen van de ander niet of nog maar moeilijk meer lukt.

Wat is echte communicatie?

Ervaren, vallen en weer opstaan, het maakt ons wijzer. We ontdekken nieuwe inzichten en groeien in overtuigingen door al onze opgedane ervaringen. Tegelijk zijn dat ónze inzichten en ónze overtuigingen. Waarom zou die ander dat zomaar als ook zijn waarheid van jou moeten aannemen? Onze ‘geloof mij nu maar’ en ‘ik kan het weten’ houding stoot juist vaak af. Met zo’n houding ontmoet je al snel onbegrip en verzet.

“Communicatie gaat niet over zenden of ontvangen. Echte communicatie gaat over verbinden en begrijpen.”

Begrijpen en verbinden

De belangrijkste les die ik geleerd heb door de jaren heen is de volgende: mensen willen in de eerste plaats geen gelijk, ze willen begrepen worden. Onze wijsheid – hoe waardevol die ook kan zijn – zal door de ander niet worden ontvangen als hij/zij zich niet eerst zelf begrepen voelt.
We moeten ons gelijk niet willen halen, we moeten verbinding maken. Communicatie gaat niet over zenden of ontvangen. Echte communicatie gaat over verbinden en begrijpen. Om de ander jouw standpunt te laten begrijpen wil hij/zij eerst zelf begrepen worden. Dat is de wetmatige volgorde in succesvolle communicatie.

Ultieme erkenning

Mensen willen in de eerste plaats geen gelijk. Mensen willen in de eerste plaats begrepen worden. Begrepen worden is de ultieme erkenning in menselijke communicatie. Oprecht begrijpen vraagt oprecht en zonder oordeel luisteren. Voor de meeste van ons een hele opgave. Zeker als we eigen- wijsheid bezitten.

Misverstand

Tot slot nog even een misverstand wegwerken. ‘Ik begrijp je’ is beslist niet hetzelfde als ‘ik ben het met je eens’. Dit zijn volstrekt twee verschillende standpunten. Erken de ander door eerst oprecht te begrijpen. Die erkenning zal voor de ander de weg vrij maken om jouw standpunt te willen begrijpen. Om het vervolgens misschien wel met je eens te zijn. Begrijp je?

Bekijk ook onze leiderschapstrainingen

Groei in Management en Leidinggeven

Leiderschap van een andere soort

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.