Ben jij ook op zoek naar een 'dakje'?

HR

Talent

Het blijft voor mij verbazingwekkend om te zien én te horen hoe sommigen anno 2019 denken over een baan en werk. Ter inleiding: In ons bedrijf zijn we altijd op zoek naar talent.
Als adviesgroep die het verschil wil maken met synergetisch samenwerkende kennisgebieden is dit een must. Het ‘eerst wie, dan wat‘ van Jim Collins nemen wij als uitgangspunt in onze werving en selectie.

Een veilig onderdak zonder onzekerheden. De zichzelf als professional uitgevende sollicitant, die bij ons aanschoof aan de gesprekstafel, was op zoek naar een nieuwe uitdagende baan. Na de verschillende eerste beleefdheidsuitwisselingen gaf ik de aftrap: ‘Waarom solliciteer je op deze baan? … Wat is je motivatie en drive?’

De sollicitant ging er eens goed voor zitten en zei ‘Ik ben na een periode van ‘between two jobs’ weer op zoek naar een dakje’. Een ‘dakje’ vroeg ik oprecht niet begrijpend. ‘Ja’ zei hij, ‘een veilig onderdak en geen onzekerheden meer’. ‘Gewoon een baan en geen zorgen meer over financiën en baanloosheid’. Ik keek hem een tijdje aan om er zeker van te zijn dat hij het meende. Ik stelde nog een paar aanvullende vragen, maar uiteindelijk wist ik genoeg.

”Wij inspireren, coachen, begeleiden, trainen en leiden mensen op. Maar niemand van ons gaat jou pamperen, verzorgen en zekerheden verschaffen. Dat is jouw taak en verantwoordelijkheid.” Peter de Heer

Niet de pappa of mamma

’We gaan dit gesprek beëindigen zei ik’. De sollicitant keek mij verward en niet begrijpend aan. Hij moet gevoeld hebben dat er een ‘bom’ was gebarsten. Maar hij wist niet waar en wanneer.
‘Ja we ronden af’ zei ik. ‘Je zit hier niet op je plaats. Dit is geen bedrijf dat als een ‘dakje’ voor jouw comfortzone kan dienen. Wij zijn niet de ‘pappa of mamma’ van onze werknemers. Het spijt mij. Wij zoeken talent dat zelf verantwoordelijkheid wil ontwikkelen en werken aan zelfleiderschap en eigenaarschap. Je kunt hier alles worden waartoe je in staat bent. Wij dagen onze mensen uit hun grenzen te ontdekken en die te overwinnen. Wij inspireren, coachen, begeleiden, trainen en leiden mensen op. Maar niemand van ons gaat jou pamperen, verzorgen en zekerheden verschaffen. Dat is jouw taak en verantwoordelijkheid. En die zie en hoor ik niet terug in jou. Wij hebben als organisatie oprecht hart voor mensen, maar wij zijn ook hard op de inhoud. Jouw visie op werk en arbeid is niet waar wij in geloven.’

 

Schipbreuk

Hij deed nog een krampachtige poging een wending te geven aan het schipbreuk lijdende gesprek. Maar wat er niet in zit, komt er ook niet uit. Toen hij besefte dat we in een onomkeerbare situatie terecht waren gekomen, stond hij op. Direct zag je dat hij verstrakte en innerlijke boosheid ontwikkelde. Ik vermoed dat hij al ontploft was van woede nog voor hij de straat uit was.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn & Twitter en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.