Ben jij op weg naar je bestemming? ... of doe je ook maar wat.

HRBlog: Ben jij op weg naar je bestemming? ... of doe je ook maar wat.

Coaching

Als je social media moet geloven zijn de meeste mensen geweldig gelukkig en helemaal op hun bestemming.
We weten kennelijk heel goed onze personal branding te verkopen aan de wereld. Maar de waarheid achter al die beelden en teksten is vaak schijn. Je hoeft daarvoor alleen maar eens door te klikken naar het interview met de bekende psychiater Dirk de Wachter. Een ‘verdrietdokter’ noemt hij zichzelf.
Eén die oproept om juist niet het grote geluk na te jagen, maar de mindere kanten van het leven te omarmen. Perfectie bestaat niet. En als wij geluk als doel zien maakt ons dat – hoe paradoxaal – juist niet gelukkig.
Heel spijtig voor al die geluk- goeroes en ‘happy life’ coaches die hun businessmodel ontlenen aan de maakbaarheid van geluk.

Persoonlijke coaching kan zeker helpen mits de coachee centraal staat en ‘worden wie je bent’ en ‘wat is jouw bestemming’ de primaire doelen zijn. Maar óók om te leren accepteren wie en wat je niét bent!

“Geluk is niet maakbaar. We zijn het beste af als we worden wie we zijn en daar mee leren dealen.”

Peter de Heer

Hoe beter we leren dealen met alle kanten die het leven voor ons in petto heeft, hoe meer we leren begrijpen dat geluk niet perse de beste uitkomst is. Je weg zoeken naar jouw unieke bestemming – met alles wat daar bij komt kijken – zou wel eens een ‘gelukkiger’ gekozen en meer realistischer levensdoel zijn.

Het is deze week “De week van de hoogbegaafdheid.’

Over ‘je bestemming’ gesproken. Deze groep (zo’n 2% van alle Nederlanders) voelt niet zelden aan den lijve hoe lastig het is je plek en bestemming te vinden in deze wereld. De oor- en vooroordelen zijn vaak een behoorlijke rem om te worden wie je bent en te zijn wie je bent. In een recent blog las ik dat een blogger het kenbaar maken van zijn hoogbegaafdheid heeft ervaren als ‘uit de kast komen’.
Zolang we de schone schijn (alles wat we niet zijn) of juist onze schaamte, niet opgeven en inruilen voor wie we werkelijk zijn, doen we onszelf erg tekort. We zouden zoveel meer van betekenis zijn en zoveel meer kunnen bijdragen als we functioneren op onze bestemming.

Maar wat is dan mijn bestemming? Wie ben ik? In mijn praktijk (leiderschapscoaching) een regelmatig terugkerende vraag. Die vraag ontstaat als we merken dat onze gewenste en aangeleerde vaardigheden en ontwikkelde competenties ons niet op onze unieke bestemming brengen. Het is verbazingwekkend hoe weinig mensen hun unieke talenten kennen. En omdat we die niet weten, ontwikkelen we vaardigheden en competenties die onze omgeving, of bijvoorbeeld onze functie van ons eisen. Maar dus soms onvoldoende of helemaal niet matchen met onze unieke talentencombinatie. Een gevaarlijk dualisme wat ons zich vroeg of laat geweldig gaat opbreken.

Onze unieke talenten combinatie is ons persoonlijk talenten DNA. Het maakt wie jij bent… en ook wie jij vooral niet bent. Het is schrijnend te zien hoe een mismatch tussen wie we voordoen te zijn, versus onze unieke combinatie van talenten, mensen piepend en knarsend laat vastlopen in het leven.

Geluk is niet maakbaar. We zijn het beste af als we worden wie we zijn en daar mee leren dealen.
Maar om te weten wie we zijn is het zaak onze unieke talenten te zoeken, te vinden te omarmen en te accepteren. Een mooie en tegelijk soms ook een minder aangename en confronterende zoektocht. Maar je komt pas echt op je bestemming als we eerlijk worden over wie we zijn en niet zijn. Op weg gaan naar jouw unieke bestemming is misschien wel het beste wat je kan overkomen.


Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 088-505 6000 of vraag gratis en vrijblijvend informatie aan via de groene button!

 

Seminar: Impact op je team met DiSC

Op donderdag 11 april organiseert ZAKENWIJZER de kosteloze seminar ”Impact op je team met DiSC”.
Wil je er achter komen wie jij bent en kennismaken met zowel DiSC als verschillende gedragsprofielen?
Klik dan HIER !

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.