Besluit eerst zelf te veranderen

ConsultancyVeranderen

Geluk is niet zo maakbaar als wij misschien wel denken

Nu we in een wereld leven waar alles steeds sneller lijkt te veranderen, gaat dat ons niet in de koude kleren zitten. Het raakt ons. We zijn er onderdeel van. Of we het leuk vinden of niet. Je kunt natuurlijk proberen weg te kijken en te doen of het er niet is. Of je kiest er misschien wel voor alles maar lijdzaam over je heen te laten komen. We zien het wel. Maar wij worden geen gelukkige mensen als we geen grip lijken te hebben op ons leven. Zeker als we blijven denken dat de omstandigheden hier de boosdoener van zijn. Zolang wij de ‘omstandigheden’ ons leven laten bepalen, zal het er niet veel beter op worden.

Het maakbaarheidsdenken in onze tijd is misschien wel de grootste sluipmoordenaar van ons geluk. Er is nu eenmaal niet zoveel maakbaar en naar onze hand te zetten. Kijk om je heen…en vooral wat verder dan je eigen kleine beschermde wereld. Als geluk simpel naar je hand te zetten was, zou iedereen gelukkig zijn. Los nog van het feit dat geluk voor iedereen totaal verschillend is. Voor wie ziek is, is gezondheid geluk. Wie werkloos is, is juist een baan wat hem of haar gelukkig maakt. En wie de eindjes altijd aan elkaar moet knopen is juist meer financiële armslag geluk.

Als omstandigheden niet het verschil maken, wat ga jij dan doen?

Misschien moeten we het omdraaien. Zolang wij er niet zelf voor kiezen om de juiste dingen te doen, maar onze hoop vestigen op (veranderende) omstandigheden, kiezen we ervoor zelf passief toe te kijken. Maakbaarheid is een utopie. Maar we kunnen wel invloed uitoefenen door zelf initiatief en verantwoordelijkheid te nemen. Invloed uitoefenen op ons eigen gedrag dus. Niet wachten tot de regen vanzelf zal ophouden. Maar er voor kiezen om te schuilen, om niet nog natter te worden.

Ben Tiggelaar (gedragswetenschapper, auteur en spreker) heeft een geweldig boek geschreven: Dit Wordt Jouw Jaar! In het boek staan geweldig mooie handreikingen hoe de komende 12 maanden voor jou echt gaan tellen. Er toe doen. Je begint beter te begrijpen wat jouw persoonlijke definitie van geluk en succes is. Niet het geluk wat de wereld hier onder verstaat en of jou wil opdringen. Maar je leert welke technieken en gedrag echt helpen om mooie voornemens om te zetten in daadwerkelijke resultaten. In het boek staan 12 handreikingen om jouw persoonlijke en gewenste veranderingen om te zetten in resultaten.

12 krachtige lessen om persoonlijke te veranderen.

1- Niet wat we hebben, maar wat we doen maakt ons gelukkig.

Geluk heeft dus meer te maken met plezierig leven (leuke dingen doen). Goed leven (doen waar je goed in bent). Zinvol leven. (leven voor iets wat groter is dan jijzelf)

2- De connectie tussen richting en actie bepaalt je resultaat.

Richting draait om bewuste plannen voor de toekomst. Actie draait primair om het vormen van nieuwe, onbewuste gewoontes.

3- Weten waar je in gelooft is essentieel om plannen te maken voor het komende jaar.

Een persoonlijk credo geeft je houvast. Wanneer het tegenzit, maar ook wanneer het juist goed gaat.

4- Werken vanuit je sterke punten motiveert vele malen meer en is effectiever dan het ‘repareren’ van je zwakke punten.

Door onze fixatie op pijn en verlies vergeten we dat vaak in de praktijk.

5- We zijn sociale wezens.

Wie echter iedereen te vriend wil houden, komt nergens toe. Daarom moeten we bepalen van wie we echt iets willen aantrekken en onderzoeken wat zij waarderen.

6- Je richting bepalen voor het komende jaar draait om het combineren van waar je in gelooft, wat je sterke punten zijn en wat door je dierbaren wordt gewaardeerd.

Onderzoek laat zien dat dit maximaal motiverend is.

7- Het is essentieel om je richting voor de lange termijn te vertalen naar concrete actiedoelen voor de korte termijn.

Het formuleren van dagelijkse of wekelijkse, haalbare persoonlijke acties is het meest effectief.

8- Nieuwe prikkels leiden tot nieuw gedrag.

Daarom is het belangrijk dat we zowel een sociale als een fysieke omgeving creëren die bevorderlijk is voor de implementatie van onze actiedoelen.

9- We onderschatten doorgaans het risico van terugvallen in oud gedrag.

De kunst is om potentiële terugval-situaties vooraf te benoemen en actietechnieken te beheersen die ons helpen om toch door te zetten.

10- Veranderen is een leerproces.

Wie een verandering beschouwt als een experiment en ook op die wijze evalueert, boekt uiteindelijk een beter resultaat dan wie zich primair op presteren en resultaten focust.

11- We zijn nooit klaar.

Ontwikkeling en verandering zijn constante factoren in ons leven. Sommige veranderingen vergen permanent onderhoud, anderen leiden weer tot nieuwe vervolg stappen.

12- Er wordt een steeds groter beroep gedaan op ons vermogen tot zelfleiderschap.

Dat is aantrekkelijk en lastig tegelijk. Veel mensen hebben behoefte aan hulp bij deze uitdaging.

Nog even dit.

Je kunt natuurlijk elke dag besluiten deze wijze lessen – en de wetenschappelijke onderzoeken die hieraan ten grondslag liggen – serieus te nemen. Daar hoef je niet mee te wachten tot 1 januari.
Jij kunt tenslotte zelf elke dag besluiten wanneer jouw 12 maanden ingaan. Misschien ben je mismoedig geraakt door jouw achterliggende pogingen en het falen als resultaat. Je wilde je beter voelen, meer balans in werk/privé en grip op je leven. Veel mensen willen dat. Maar het is ook waar dat de meeste pogingen jammerlijk falen. Ook organisaties slagen maar zelden in het waarmaken van voorgenomen veranderprocessen.

De belangrijkste reden: wij weten te weinig hoe ons gedrag werkt. De meerderheid denkt nog steeds dat om een gewenste verandering te laten slagen, dit met wilskracht of doorzettingsvermogen te maken heeft. En dat is nou juist in de meeste gevallen de reden dat we falen. Wat we kunnen leren hiervan en wat de vele onderzoeken ons hierover te zeggen hebben, is verwerkt in deze 12 lessen in persoonlijke verandering. Want als jij niet besluit te veranderen zal er niets veranderen. Succes!

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.