Kijk niet achterom. Want daar ben je niet naar onderweg.

ConsultancyVeranderen

Het was weer een snel jaar, dat 2016. Weer sneller. Vroeger zeiden alleen sokken breiende oma’s dat de tijd vliegt. Nu hoor ik het millennials verzuchten. Veranderingen gaan snel en volgen zich nog sneller op, zo lijkt het.

Veranderingen
We wennen langzaam aan een straatbeeld zonder V&D, want winkelen doen we tegenwoordig thuis. Banen voor het leven bestaan niet meer. Je bent nu ZZP’ er of je hebt 2 flex-contracten. Opeens kopen we weer huizen en sluiten hypotheken tegen plofkip- rentes. We kopen weer auto’s. Maar geen elektrische, want de bijtelling gaat veranderen. En we staan weer op de meest onmogelijke momenten in de file die ook nog eens steeds langer en intensiever worden. Feiten doen er niet meer toe. Als de leugen of halve waarheid maar goed voelt, accepteren we die en stemmen vóór. Je kunt er zelfs president van de VS mee worden. Verder klagen we over stijgende zorgpremies en dalende pensioenen.

“Geluk is geen geheim. Het is veranderen.” Peter de Heer

Geluk
We kijken naar DWDD en zien een oude en vermoeid ogende Jan Terlouw. In tranen verlangend naar het touwtje uit de brievenbus en heel Nederland valt voor hem. Je zou bijna denken dat niet alleen de tijd sneller gaat, maar ook hollende achteruit. Maar is dat eigenlijk wel zo? De economische feiten over de – pak ’m beet- 50 jaar laten juist op alle fronten het tegendeel zien. We zijn er uiteindelijk zo’n beetje allemaal wel economisch op vooruit gegaan. Maar zijn we er ook gelukkiger van geworden? Kennelijk voelt het niet zo.

Onderzoek
Recent las ik een onderzoek van vier Harvard-economen. Het onderzoek strekte zich uit over meer dan 300 Amerikaanse steden die ook nog eens sterk verschilden van elkaar in de mate van technologische ingrijpende veranderingen in relatie tot een turbulente en chaotische arbeidsmarkt. De conclusies die deze economen publiceerden waren verassend: mensen die meer veranderingen doormaken worden op den den duur gelukkiger! Je baan verliezen is voor niemand fijn. Maar het brengt mensen in een verandering. Uit het onderzoek blijkt dat zij die vaker van baan veranderen (al of niet gedwongen) op de langere termijn simpelweg gelukkiger zijn. De veranderingen stoppen niet in 2017. Integendeel. Maar dat is goed nieuws. Uiteindelijk worden we er gelukkiger van. Kijk daarom niet achterom. Want daar ben je niet naar onderweg. Geluk is geen geheim. Het is veranderen.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.