De 9 eigenschappen van succesvolle leiders en managers

Opleidenleider van een team

Zoals met de meeste populaire uitspraken, zit er enige waarheid in het gezegde: “Grote leiders worden geboren, niet gemaakt.” Tot op zekere hoogte kan het vermogen tot effectief leiderschap aangeboren zijn. Maar leren hoe je een effectievere leider kunt zijn, ligt binnen ieders bereik. Of je nu meerdere teams, een heel bedrijf of slechts één medewerker leidt. Maar wat te denken van jouw persoonlijk leiderschap? Want als jij geen leiding kunt geven aan jezelf, hoe kun je dan leiding geven aan anderen? Maar wat zijn effectieve leiderschapskwaliteiten? En hoe krijg ik ze onder de knie?

Eigenschappen van een succesvolle leider

Hier zijn 9 cruciale kwaliteiten en eigenschappen om een geweldige leider te worden en die jij je kunt aanleren:

1. Zelfbeoordeling

Effectieve leiders inventariseren periodiek hun persoonlijke sterke punten en tekortkomingen. Ze vragen: “Wat vind ik leuk om te doen? Waar ben ik echt goed in? Wat zijn mijn zwakke punten en wat vind ik niet leuk om te doen?”

Het kennen van je zwakke punten maakt je niet zwak; integendeel, het stelt je in staat om te delegeren aan anderen die capaciteiten hebben, om het gemeenschappelijke doel te bereiken. In plaats van vast te houden aan de valse overtuiging dat je zelf alles moet kunnen, nemen grote leiders mensen aan die hun vaardigheden aanvullen. Door aan je zwakke punten te werken, verbeteren jouw leiderschapskwaliteiten. Het herkennen en erkennen van je verbeterpunten maakt je menselijker.

2. Scherpe waarneming

Weet je hoe mensen je echt zien? Effectieve leiders wel. Ze hebben een eenvoudig en toegankelijk niveau van eerlijke communicatie met hun teams en collega’s. En een grondig begrip van hoe ze worden waargenomen en gezien. Het testen van de perceptie van anderen over jou, kan zo simpel zijn als het observeren van hun gedrag. Zijn jouw collega’s en teamleden ontspannen om je heen? Voelen zij zich veilig? Stopt alle conversatie als jij de kamer binnenkomt?

Als je echt wilt weten wat mensen denken, vraag het ze dan gewoon. Je kunt feedback krijgen dat je bijvoorbeeld niet zo goed luistert of waardering toont als je zou kunnen doen. Als je een omgeving van eerlijke en open communicatie hebt gecreëerd, zou je moeten kunnen vragen naar je goede eigenschappen en de gebieden die je moet verbeteren. Jouw medewerkers zullen je inzet en transparantie zeker waarderen.

3. Inspelen op de behoeften van de groep

Opmerkzaam zijn kan een leider ook helpen om erachter te komen wat de behoeften van het team is. Sommige teams hechten meer waarde aan vertrouwen dan aan creativiteit; anderen geven de voorkeur aan een duidelijke communicator boven een geweldige organisator. Het bouwen van een sterk team is gemakkelijker als je de waarden en doelen van elk individu kent, evenals wat zij van jouw als hun leider nodig hebben. Heb oog voor de individuele werknemer en je teams. Weet wat ze denken en waar ze behoefte aan hebben.

4. De organisatie kennen

Effectieve leiders kennen het algemene doel en de specifieke doelen van de organisatie en de overeengekomen strategieën om deze doelen te bereiken. Ze weten ook hoe hun team in het grote geheel past en welke rol ze spelen om de organisatie te helpen te groeien en te bloeien. Volledige kennis van je organisatie – van binnen en van buiten – is essentieel om een ​​effectieve leider te zijn en te worden.

5. Persoonlijke ontwikkeling

De zakelijke professionals van vandaag weten dat om succes te realiseren, zij zich moeten inzetten voor persoonlijke ontwikkeling en het opbouwen van leidinggevende vaardigheden. Inschrijven voor leiderschaps- en managementtrainingen is een manier om jouw leiderschapsvaardigheden structureel te verbeteren. Niet structureel leren en je niet persoonlijk ontwikkelen creëert ‘armoedige’ en mankerende leiders en managers, die te kort schieten in effectiviteit en efficiëntie. Je doet je organisatie (en je klanten), je mensen en jezelf tekort.

team motiveren

6. Motiverende teams

Anderen inspireren is het kenmerk van een effectieve leider. Motivatie kan het beste worden gecreëerd door hierin zelf een voorbeeld te zijn. Als het jou als leider zelf aan motivatie ontbreekt, is het een bijna onmogelijke opgave je medewerkers gemotiveerd te krijgen. Als jij er niet aan geloofd, zullen zij (terecht) gaan twijfelen. Motivatie van teams en medewerkers creëer je ook door coaching en persoonlijke begeleiding. Maar ook door ruimte en eigen verantwoordelijkheid toe te vertrouwen aan je medewerkers. Commando’s en bevelen geven werkt juist erg demotiverend.

7. Teambuilding

Het samenstellen van sterke teams die goed werken, is een andere eigenschap van geweldige leiders. Oog hebben voor het samenstellen van talentvolle teams c.q. samenwerkende medewerkers zal een duidelijke meerwaarde opleveren. Het tegenovergestelde is ook waar: een team wat zwak en disfunctioneel is, is over het algemeen een afspiegeling van mislukt management en leiderschap.

Wees betrokken bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers en teamleden. Bij twijfel niet inhalen. Gebruik valide persoonlijkheidstesten bij het selectieproces. Ga niet alleen op je gevoel en ervaring af. Die is belangrijk, maar vaak niet genoeg.

8. Risico’s nemen

Je kunt leren hoe je verantwoorde risico’s kunt inschatten en scenario’s kunt uitvoeren, waardoor je betere en verantwoorde beslissingen kunt nemen. Als je deze kennis en ervaring mist, worden risico’s al snel onverantwoord en risicovol. Op de juiste manier het beslisproces en hierbij betrokken partijen weten te beïnvloeden met overtuigingskracht helpt daarbij. Maar ook oog hebben voor de ontwikkelingen en veranderingen binnen en buiten je organisatie zijn onontbeerlijk als je besluiten moet nemen die risicovol en ingrijpend zijn. Grote leiders nemen weloverwogen risico’s op het juiste moment.

9. Visie en doelen stellen

Medewerkers en/of teams zijn afhankelijk van de leider die hen moet vertellen waar ze heen gaan, waarom deze route en richting is gekozen en hoe ze daar samen zullen komen. Mensen zijn meer gemotiveerd wanneer een leider zijn of haar visie voor de toekomst van de organisatie duidelijk en met overtuiging weet te verwoorden. Ze zijn dan meer dan ooit bereidt om samen de stappen te zetten en de veranderingen te accepteren die nodig zijn om de doelen van de organisatie te realiseren.

Leiderschap van een andere soort en hoe ook jij een succesvolle leider kan worden

Een effectieve leider worden is niet iets eenmaligs. Het kost tijd om leiderschapsvaardigheden te leren en te oefenen totdat ze een deel van jou worden. Waarom dan niet het leiderschapsproces benaderen als een levenslange weg van persoonlijke ontwikkeling om steeds nieuwe kennis en vaardigheden te leren en je hierin persoonlijk te ontwikkelen?

Wij beschikken over verschillende trainingsprogramma’s en instapmogelijkheden voor management en leiderschap. Maar ook begeleidende leiderschapscoaching zal je helpen een steeds effectievere leider te worden die het verschil maakt in je organisatie. Het zal je carrière kansen zeker vergroten. Eerst eens kennismaken? Neem contact met ons op om samen na te gaan welk persoonlijk plan jou helpt een effectieve en succesvol leider en manager te worden.

Groei in Management en Leidinggeven

Leiderschap van een andere soort

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.