De controle kwijt? Ga niet zoeken... je hebt alles al gevonden.

Commercieelcontrole

We dachten heel lang dat als we alles onder controle hebben, dat wij ons doel hadden bereikt. Stel je voor: alles onder controle! Daar zijn we inmiddels wel anders over gaan denken. Tegen beter weten in willen leiders en managers nog wel eens teruggrijpen op oude reflexen van ‘command and control’. Maar het zijn de laatste stuiptrekkingen in het proces van leren loslaten.

Zelf-determinatietheorie

De stelling van de zelf-determinatietheorie (ZDT) of zelfbeschikkingstheorie van Edward L. Deci en Richard M. Ryan is daarom nog steeds actueel. Samengevat stellen zij dat er drie belangrijke voorwaarden nodig zijn om mensen te motiveren: autonomie – competentie en verbinding. Wanneer tegemoet wordt gekomen aan deze drie basisbehoeften, verbetert niet alleen de motivatie van medewerkers. Ook verhogen zij hun: effectieve prestaties, voldoening in hun werk, positieve werkattitude, het organisatiebewustzijn en het psychologisch welbevinden. Door de tijd heen is er wat aan geschaafd en aangepast, maar de essentie is hetzelfde gebleven: hou op met ‘command and control’ en creëer omstandigheden waarin mensen in vrijheid leren en veiligheid en verbondenheid ervaren.

“Mooi als werkgevers, leidinggevenden én werknemers de controle opgeven en loslaten. Want als je loslaat heb je twee handen vrij om vast te pakken wat echt het verschil maakt.” Peter de Heer

Controle loslaten

In de praktijk zie je nog steeds leiders worstelen met het issue loslaten. Het zijn leiders die groot zijn gebracht met rolmodellen die alles onder controle leken te hebben. Maar tijden veranderen. En snel ook. De huidige en nieuwe generatie werknemers excelleren bij: vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen. Ze willen onderdeel zijn van een groter geheel. Ergens bijhoren. In vrijheid verantwoordelijkheid nemen en effectief bijdragen. Een omgeving waar je je veilig en thuis voelt. Waar je niet op je hoede hoeft te zijn in wat je doet of wat je zegt. Ervaren dat je er mag zijn zoals je bent. En dat dat nu juist is wat jou in staat stelt een unieke eigen bijdrage te leveren aan de doelen van de organisatie en de wensen van opdrachtgevers. Een omgeving waar work/life balance geen 2 kolommen met prioriteiten op papier zijn, die je moet bewaken en verdedigen. Maar waarden die als vanzelf in een natuurlijke beweging in evenwicht zijn. Mooi als werkgevers, leidinggevenden én werknemers de controle opgeven en loslaten. Want als je loslaat heb je twee handen vrij om vast te pakken wat echt het verschil maakt.

Was deze blog voor jou interessant? Als dat zo is, deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.