DE ZIN VAN HET LEVEN. Waar kan ik de handleiding downloaden?

HRZin van het leven

Werkstress

Ik zou echt de laatste zijn die wil beweren dat vroeger alles beter was. Integendeel. Maar het lijkt er wel op dat we steeds meer moeite hebben met het leven van alle dag. Het schrikbarend hard stijgende verzuim van psychische en depressieve klachten liegen er niet om. Werkstress en werkdruk lijken belangrijke veroorzakers, zo laten onderzoekers ons weten. Maar eerlijk is eerlijk; privé zijn we ook prima in staat de spanningen op te voeren. Werk is zeker niet het enige wat ons ‘levensmoe’ maakt.. Zoals oplopende spanningen in gezin en familieverhoudingen. Ons streven naar en het identificeren met ideaalbeelden en foto-geshopte- rolmodellen. Het gebiologeerd volgen van influencers die ons een vertekend beeld van de werkelijkheid schetsen. Of onze hang naar materiele spullen die niet passen binnen onze begrotingen maar wel worden aangekocht aangezien we geen weerstand kunnen bieden aan onze groeiende drang van instant -bevrediging. Want het geheim van ‘genoeg’ hebben we nog niet gevonden. We lopen zo heel wat destructieve routes, hoewel we op onze beste momenten eigenlijk allemaal wel weten dat we net even te vaak leven tegen beter weten in.

Falen

Het lijkt er op dat we steeds minder opgewassen zijn tegen het hier en nu. Of gewoon niet weten hier mee om te gaan. De bekende en inmiddels populaire psychiater Dirk de Wachter roept ons op de kunst van het ongelukkig zijn wat beter te leren beheersen. Zijn populariteit dankt hij niet aan optimistische roze wolk- verhalen’. Nee, onze Belgische psychiater leert ons dat het leven niet zo maakbaar is als we zelf wel denken en waar we vooral hardnekkig graag in willen blijven geloven. En dat is misschien wel de confronterende keiharde spijker op de bekende kop. Kan het zijn dat de populariteit van De Wachter juist daar mee te maken heeft? Dat we diep in ons hart weten dat hij gelijk heeft. Onze soms wanhopige pogingen het leven naar onze hand te zetten faalt. En falen doen we in onze ogen al gauw als we ons perfectionisme en doorgeschoten idealisme als uitgangspunt nemen. Falen is sowieso niet zo ons ding en kunnen daar maar lastig mee om gaan.

Ongemak

De bekende schrijfster en onderzoeker Brené Brown (professor aan de universiteit van Houston) doet er nog en schepje boven op, als ze stelt dat wij mensen de vaardigheid zijn kwijtgeraakt om met ongemak om te gaan. Brené Brown is wereldwijd bekend als auteur van o.a. haar boeken “ De kracht van kwetsbaarheid’ en “ De moed van imperfectie’. Zelfhulpboeken zijn niet voor niets zo populair. Hoewel we naar de buitenwereld de schone schijn overeind houden, lezen we ons in het geheim een slag in de rondte om de pijn en het ongemak van het leven te laten verdwijnen. Maar als we met de verkeerde motivatie zoeken, vinden we de verkeerde oplossingen. Hier een paar ontnuchterende citaten van Brené Brown:

  • “Wil je gelukkig te zijn? Stop met proberen om perfect te zijn.”
  • “Niets heeft mijn leven meer veranderd dan het besef dat het tijdverspilling is om mijn waardigheid af te laten hangen van de reactie van anderen.”
  • “We dreigen eenvoudige vreugde mis te lopen als we te druk zijn met het buitengewone na te jagen”

Coaching

De snelst groeide beroepstak is misschien wel die van personal coach. Vooral die van de coach als ervaringsdeskundige. ‘I have been there’ lijkt al genoeg om je tanden in een ander te zetten en jezelf als ‘deskundig’ te profileren. Maar of het verstandig is dat de ‘blinde’ de ‘lamme’ gaat coachen kun je je afvragen. Als we niet opletten drijft onze honger naar instant geluk en quick fix oplossingen ons in de armen van pseudo helpers. En voor je het weet ben je verder van huis dan ooit.

Ook dit blog is geen instant oplossing of handleiding voor het leven. Maar misschien komen we een beetje in de buurt als we tot slot nog even luisteren naar een citaat van Dirk de Wachter zelf: 

“De zin van het bestaan zit in de zorg voor andermans geluk. En die zin is tegelijk het fundament waar we zelf op staan.”

Als we dan al een handleiding voor het leven zoeken, zou ik toch voor deze gaan.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.