Die goeie ouwe tijd die nooit bestaan heeft.

ConsultancyOntwikkeling

Opnieuw uitvinden

‘Vroeger was alles beter.’ Je hoort ze nog steeds. In allerlei varianten. Standpunten die met grote stelligheid worden uitgesproken. Zij die op bijeenkomsten, feesten en partijen, zo hartstochtelijk oude tijden roemen, voelen vaak geen enkele behoefte hun uitspraken te onderbouwen. Daarom is luisteren en proberen te begrijpen het beste wat je kunt doen als er weer van die ‘toen was geluk heel gewoon’-kreten over tafel gaan. Ons geheugen is erg selectief en als we onze overtuigingen maar fier overeind houden, werkt zo’n mantra behoorlijk vasthoudend.

Een onderzoek uitgevoerd aan de Universiteit van Oxford leert ons dat de komende 20 jaar ongeveer 40% van alle banen zal verdwijnen. Los van dergelijke onderzoeken, iedereen voelt en merkt aan alles dat niets hetzelfde blijft. De flexibilisering van de arbeidsmarkt is onomkeerbaar. Levenscycli van bedrijven verkorten dramatisch. Woorden als ‘strategisch vijfjarenplan’ en ‘langetermijnvisie’ hebben plaatsgemaakt voor ‘wendbaarheid’ en ‘verandervermogen’. We beginnen allemaal langzaam maar zeker te begrijpen dat we in het ultieme Willie Wortel-tijdperk zijn aangekomen. We dienen onszelf voortdurend opnieuw uit te vinden.

“Zorg liever dat je incheckt in de hogesnelheidslijn en ga vooral veranderen een beetje leuk vinden.” Peter de Heer

En daar zit de crux. Ik geloof oprecht dat mensen niet per definitie tégen veranderingen zijn. Integendeel. Ook zijzelf veranderen voortdurend. Maar wel spelen vragen als ‘Wat betekent dit voor mij?’ en ‘Is er dan nog plaats (lees: werk) voor mij?’ en… ‘Omscholen: kan ik dat nog wel?’ Denk nou niet dat deze vragen leeftijdsgerelateerd zijn en vooral ouderen raakt. Jongeren die zonder voldoende bagage een plek op de arbeidsmarkt denken te kunnen bemachtigen komen er al snel achter dat voor hen het veranderen al is begonnen voor ze goed en wel begonnen zijn.

De oplossing zit ’m dan ook niet in het hardnekkig blijven herhalen en verhalen over die goeie ouwe tijd en net te doen alsof nu nog de paardentrams door de straten rijden. Zorg liever dat je incheckt in de hogesnelheidslijn en ga vooral veranderen een beetje leuk vinden. Met een dergelijke houding in denken en doen, zul je al snel ontdekken dat veranderingen jou ook leuk vinden! Om er vervolgens samen achter te komen dat die goeie ouwe tijd gewoon nooit bestaan heeft.

Was deze blog voor jou interessant? Deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.