Een gezonde werkplek voor iedereen

ArbodienstEen gezonde werkplek

Hoe belangrijk is een gezonde werkplek? Het mentale welzijn van mensen op het werk is goed voor iedereen. Het vergroot de persoonlijke en organisatorische veerkracht en niet te vergeten het succes. Iedereen heeft een rol, zowel bij het zorgen voor de eigen mentale gezondheid als bij het creëren van een mentaal gezonde werkplek. Hoewel de plaatsen waar we werken er in alle soorten en maten zijn, hebben mentaal gezonde werkomgevingen over het algemeen een paar dingen gemeen.

Kenmerken van een gezonde werkplek

1- Positieve werkcultuur
Simpel gezegd, het zijn plekken waar mensen met een goed gevoel naar hun werk komen, en waar iedereen wordt aangemoedigd en ondersteund.

2- Stress en andere risico’s voor de geestelijke gezondheid worden beheerd
Stress, zware werkdruk, onrealistische deadlines, slechte communicatie, onzekerheid – deze en andere factoren kunnen allemaal bijdragen aan angst en depressie. Het is aan de managers en leiders om ze onder controle te houden.

3- Mensen met psychische aandoeningen worden ondersteund.
Het helpen van werknemers om aan het werk te blijven of weer aan het werk te gaan heeft duidelijke voordelen, zowel voor het individu als voor het bedrijf.

4- Nultolerantiebenadering van discriminatie.
De bescherming van werknemers tegen discriminatie is niet alleen een wettelijke vereiste. Het stimuleert ook een divers personeelsbestand en zorgt ervoor dat iedereen een eerlijke kans krijgt. De aanwezigheid en toegang tot een vertrouwenspersoon is vanzelfsprekend.

De goede en slechte werkplekken

Hoewel werken over het algemeen beter is voor onze geestelijke gezondheid dan thuiszitten, kunnen sommige factoren op het werk onze gezondheid en ons welzijn negatief beïnvloeden. Dit kan zijn door stress op de werkplek, die optreedt wanneer iemand het gevoel heeft dat de eisen van hun rol groter zijn dan hun capaciteiten of middelen om het werk te doen. Hoewel stress niet hetzelfde is als angst of depressie. Overmatige of langdurige stress kan het risico op het ontwikkelen van een psychische aandoening vergroten. (Wil je meer weten over het herkennen van psychische klachten? Download gratis ons whitepaper!)

Maar ook onvoldoende beschikbare middelen, de mate van betrokkenheid bij het werk en mogelijke blootstelling aan traumatische gebeurtenissen. Bijvoorbeeld door het gebrek aan steun van collega’s en managers, slechte relaties tussen, ineffectief leiderschap en geen beschikbaarheid voor leidinggevende om zich door training persoonlijk te ontwikkelen. Als leidinggevenden niets van verzuimmanagement weten, gaat het al snel fout.

Veranderingen in de organisatie, gebrek aan draagvlak vanuit de organisatie als geheel, geen erkenning en belonen van werk, ontbreken aan beleving van rechtvaardigheid in een organisatie, geen positief organisatieklimaat en het ontbreken van een veilige fysieke omgeving. Allemaal voorbeelden van slechte werkplekken.

Hoe creëer je een gezonde en fijne werkplek?

Een gezonde werkplek creëren is echt niet zo moeilijk als je zou denken. We geven je een paar ideeën:

  • Leiders die zich inzetten voor geestelijke gezondheid op de werkplek en onderwijs of training aanbieden op het gebied van geestelijke gezondheid en verzuim
  • Focus op de werkomgeving: eenvoudige dingen zoals natuurlijk licht, planten, sta-bureauopties, sociale ontmoetingsruimtes en stilteruimtes
  • Opties voor gezond eten
  • Flexibele werkarrangementen gecombineerd met kortingen op fysieke activiteiten van nabijgelegen sportfaciliteiten of interne mogelijkheden om te ontspannen
  • Gratis gezondheidsadvies via een programma voor medewerkers ondersteuning
  • Beleid om loon te ruilen voor verlof

Tips voor managers

Als manager speel je een cruciale rol bij het creëren van een mentaal gezonde werkplek. Dat doe je door de mensen die jij direct aanstuurt als leider binnen jouw bedrijf te overtuigen en te beïnvloeden. Medewerkers zullen naar jouw op zoek gaan voor leiderschap, begeleiding en ondersteuning. Als jij als leidinggevende de werkplek van je mensen ziet als een prioriteit voor geestelijke gezondheid zijn er veel dingen die je als manager kunt doen om bij te dragen.

De rol van een leider bij het creëren van een mentaal gezonde werkplek is het bevorderen van bewustzijn. Maar belangrijker nog, het bevorderen van een cultuur die mensen in staat stelt de stappen te nemen die ze nodig hebben om mentaal gezond te blijven. Hieronder staan 10 richtlijnen die je als manager kunt volgen:

  1. Vergroot je eigen kennis over geestelijke gezondheid en verzuimmanagement en wees je bewust van je rolmodel als manager en leidinggevende
  2. Leid je personeel op over geestelijke gezondheid op de werkplek. Vertel ze wat moeten weten
  3. Praat openlijk over fysieke en mentale gezondheid op het werk en moedig anderen aan hetzelfde te doen
  4. Ondersteuning bieden aan elk teamlid dat worstelt met hun gezondheidsproblemen
  5. Communiceer regelmatig met jouw team over deze onderwerpen
  6. Moedig respectvol gedrag en communicatie door teamleden aan
  7. Verbeter het werkontwerp door mogelijke stressfactoren op de werkplek aan te pakken
  8. Demonstreer gezonde werk-, leef- en eetgewoonten
  9. Wees een ‘beïnvloeder’ en overtuig door je persoonlijke gedrag
  10. Werk samen met je team om een ​​gezondheidsplan te ontwikkelen
Hoe pak ik dit aan?

Als je wel wat tips en begeleiding kan gebruiken hoe je dit als HR manager en/of leidinggevende moet aanpakken, bel ons dan gewoon. We hebben veel ervaring hoe je ook jouw organisatie en werkomgeving naar een mentaal gezonde leefwereld kan transformeren. Het zijn vaak juist de kleine veranderingen die een groot verschil maken. Bel of mail ons als je meer wilt weten en ga het verschil maken ook in jouw organisatie.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.