Flexwerkers

HRFlexwerkers

Hoe gaan we in coronatijd om met flexwerkers?

Door het coronavirus zijn er bepaalde maatregelen genomen vanuit het kabinet wat betreft bedrijven en ondernemers. De uitbraak van het virus heeft inmiddels het gevolg dat veel mensen zonder werk komen te zitten. Simpelweg omdat zij niet mogen of kunnen werken. Nu zullen ondernemingen hier vragen over hebben. Neem bijvoorbeeld flexwerkers. Hoe ga je hiermee om? En wat zijn voor deze groep mensen de gevolgen? Onze HR afdeling heeft een aantal punten voor jullie op een rijtje gezet.

Belangrijke punten flexwerkers

  • Oproepkracht

Oproepkrachten werken simpelweg wanneer zij worden opgeroepen. Een opdracht die al gedaan is moet daarom worden doorbetaald. Hiernaast kan het wettelijk rechtsvermoeden gelden, dit betekent doorbetaling van het gemiddelde van de in de voorafgaande drie maanden gewerkte uren. In de overeengekomen arbeidsovereenkomst tussen de oproepkracht en werkgever kan opgenomen zijn dat de oproepkracht gedurende de eerste zes maanden van de arbeidsovereenkomst geen recht heeft op loondoorbetaling tijdens verhindering. Mocht dit opgenomen zijn, kan jij als oproepkracht geen aanspraak maken op het loon in de eerste zes maanden dat er geen arbeid wordt verricht, omdat de je niet wordt opgeroepen.

  • Min-max contract

Als jij een min-max contract hebt, betekent dat er van te voren is afgesproken hoeveel uur jij minimaal en maximaal per week werkt. In dit geval betekent dat dan ook dat het minimaal aantal uren die opgenomen zijn in de arbeidsovereenkomst moeten worden uitbetaald.

  • Jaarurennorm

Bij een jaarurennorm contract heb je van te voren met je werkgever afgesproken hoeveel uur jij per jaar gaat werken. Bij dit contactsoort heb je dus recht op het vaste periodieke salaris, mits de norm later ingehaald wordt door meer te werken.

  • Uitzendkracht

Als opdrachtgever kun je de uitzendovereenkomst beëindigen met het uitzendbureau. De uitzendwerkgever dient rekening te houden met de verplichtingen vanuit de arbeidsovereenkomst en de cao (fase A,B of C).

  • Detachering

Bij detachering is het overeengekomen contract leidend en bepaald de rechten. Raadpleeg dus je contract hiervoor.

  • ZZP/Freelance

Normaliter kan de opdrachtgever de relatie altijd per direct eindigen. Hiervoor is het wel zaak dat eerst de overeengekomen afspraken in de overeengekomen overeenkomst worden gehanteerd. Zelfs zonder overeenkomst is het onredelijk om geen opzegtermijn aan te houden.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.