Ga jezelf OMDENKEN en je valt van je stoel van verbazing!

ConsultancyOmdenken

Een van de bekendste tekstafbeeldingen van OMDENKEN is wel de bovenstaande: ‘Heb je een probleem?’ Je kunt dan met JA of NEE antwoorden. Is je antwoord NEE, dan is de uitkomst: ‘Maak je dan geen zorgen’. Is je antwoord JA, komt er een tweede vraag: ‘Kun je er iets aan veranderen?’ Of je dan vervolgens JA of NEE antwoord maakt niet uit, de uitkomst is hetzelfde: ‘Maak je dan geen zorgen’.
Menigeen is na de ontdekking van deze versimpeling in het omgaan met problemen van zijn stoel gevallen van verbazing. Zo simpel? Ja, zo simpel is uiteindelijk het omgaan met problemen. De moeilijkheid zit ’m dan ook niet in het begrijpen van deze Jip en Janneke logica. De moeilijkheidsfactor zijn wijzelf.

“We verspillen vaak veel energie aan zaken en onderwerpen waar we geen of nauwelijks invloed op kunnen uitoefenen.”

Peter de Heer

Stephen Covey
De kenners van Stephen Covey herkennen in deze manier van denken zijn cirkels van invloed en betrokkenheid. We zijn als mensen bij heel veel betrokken. Maar op verdraaid weinig van deze zaken kunnen we daadwerkelijk persoonlijke invloed uitoefenen. En toch, wat een energie verspillen we soms met zaken en onderwerpen waar we geen of nauwelijks beweging in krijgen. We weten soms van geen ophouden, maar zonder noemenswaardig tot geen resultaat. En als we al iets bereiken, is het nog maar de vraag of het ook enige betekenis of waarde heeft.

things-that-matter-venn-diagram2

Focus
De afbeelding hierboven zet ons even stil na al die krachtpatserij. Het dwingt ons los te laten en opnieuw te leren kijken. Twee eenvoudige vragen: ‘Wat is belangrijk voor jou?’ En: ‘Kun je er invloed op uitoefenen?’ Op het snijvlak van deze twee vragen moet je focus liggen in wat je denkt, zegt en doet, om te voorkomen dat je verdrinkt in omstandigheden. Zo simpel? Ja, zo simpel en moeilijk is dat. Stephen Covey zegt ergens: ’Ons gedrag en onze keuzes hebben consequenties. Altijd!’

Ga jezelf OMDENKEN en je valt van je stoel van verbazing.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.