Gedrag is een keuze. Gedraag je proactief.

OpleidenGedrag

In een serie van 7 maken we kennis met de schrijver Stephen Covey en zijn boek; de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Misschien wel het best verkochte managementboek ooit.

Eigenschap 1: Wees proactief (1-7)

Je kent ze wel. Mensen die erg beïnvloedbaar zijn door omstandigheden. Trekken ze ’s morgens de gordijnen open en het regent, dan is hun dag verpest. Als de dingen minder goed lukken in hun leven, dan is er altijd wel iemand of iets hier de oorzaak en reden van. Die invloed van mensen en omstandigheden is dan vaak zo groot, dat ze eenvoudig vergeten (of ontkennen) dat er een keuze is. Reactief gedrag en denken wijst de wereld om ons heen aan als degene die verantwoordelijk is voor wat hen overkomt en wat er allemaal mis gaat in hun leven.

“Als je focust op waar je wél invloed op uit kunt oefenen, dus op je eigen gedrag en denken, zul je zien dat uiteindelijk je cirkel van invloed zal vergroten.” Peter de Heer

Nu valt niet te ontkennen dat er veel is wat invloed op ons leven heeft en mis kan gaan. En waar we soms zelf helemaal geen invloed op uit kunnen oefenen. Maar proactieve mensen houden zich daar dan ook helemaal niet mee bezig. Zij focussen op dat waar ze wél invloed op uit kunnen oefenen. Als eerste is dat op jezelf. Op ons eigen gedrag en denken. Proactieve mensen trekken ’s morgens de gordijnen open en bij een regenachtige dag stellen zij vast: ‘Een geweldige dag om leuke dingen binnen te doen.’

circel-van-betrokkenheid

Covey beeld deze verschillen uit in cirkels. De cirkel van betrokkenheid is de cirkel van alles in je leven waar je geen óf geen directe invloed op kan uitoefenen. Binnen die cirkel van betrokkenheid is er een kleinere cirkel van invloed.
Het verrassende is, zo stelt hij, dat als je focust op waar je wél invloed op uit kunt oefenen, dus op je eigen gedrag en denken, zul je zien dat uiteindelijk je cirkel van invloed zal vergroten.
Maar misschien nog belangrijker is, dat als je stopt alsmaar bezig te zijn met mensen en omstandigheden waar je geen invloed op kunt uitoefenen, maar je concentreert op je cirkel van invloed, je dat tot een gelukkiger en effectiever (waarde en doelgericht) mens maakt. Laat je eigen gedrag niet door omstandigheden of mensen bepalen. Kies proactief door te focussen op jouw cirkel van invloed. Kies voor psychologie en niets blijft hetzelfde.

Was deze blog voor jou interessant? Deel het dan met je vrienden, relaties en volgers.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.