Gezond worden en blijven doe je stap voor stap.

ArbodienstGezond zijn door stappen te zettten

Met 7.000 stappen per dag kan het risico op hartaandoeningen en vroegtijdige sterfte bij volwassenen van middelbare leeftijd drastisch verminderen. Die 7.000 stappen per dag kan de bloedvaten van een persoon gezond houden en het risico op vroegtijdig overlijden tot 70 procent verminderen, concludeert een nieuwe studie. De bevindingen van onderzoekers uit de Verenigde Staten suggereren dat dit aantal van 7000 stappen, nog steeds voldoende is om te beschermen tegen ernstige hartcomplicaties. Dus 7000 stappen, in plaats van de gebruikelijke aanbeveling van 10.000 stappen per dag.

De studie onderzocht een groep volwassenen op middelbare leeftijd  tussen 38 en 50 die dagelijks minstens 7.000 stappen zette. Dat is ongeveer 8 kilometer. Ze ontdekte dat deze personen veel minder kans hadden om in het volgende decennium te overlijden. Het sterftecijfer onder zowel blanke als zwarte deelnemers daalde met respectievelijk 63 en 70 procent in vergelijking met hun zittende leeftijdsgenoten.

Auteurs van de studie identificeerden ook een verschil tussen mannen en vrouwen door hun dagelijkse stappentelling te verhogen. Het aantal sterfgevallen onder mannen daalde met 58 procent, maar dat percentage steeg zelfs tot 72 procent onder vrouwen. Deze studie wees uit dat een hoger dagelijks stapvolume geassocieerd kon worden met een lager risico op vroegtijdige sterfte onder zwarte en blanke vrouwen en mannen van middelbare leeftijd. De 2.110 vrijwilligers droegen allen een stappenmeter en onderzoekers volgden hen gemiddeld bijna 11 jaar. De vrijwilligers namen allemaal deel aan een programma waarin de risico’s van hartziekten werden onderzocht. Deelnemers die minstens 7.000 stappen zetten, vergeleken met degenen die minder dan 7.000 stappen zetten, hadden een 50% tot 70% lager risico op sterfte, schrijven de onderzoekers.

Zijn 10.000 stappen 3.000 te veel?

Geheel afhankelijk van het tempo tempo heeft de gemiddelde persoon ongeveer 70 minuten nodig om de 7000 stappen te voltooien. Dit vergeleken met bijna twee uur bij het zetten van 10.000 stappen. De studie voegt er echter aan toe dat recent bewijs nog weer eens aantoont dat 1000 stappen overdreven is. Het zetten van meer dan 10.000 stappen kon niet worden geassocieerd met een verdere vermindering van het sterfterisico, meldt het onderzoeksteam.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen aan om gezond te blijven door wekelijks minimaal 150 minuten matig intensief te bewegen of 75 minuten intensief te bewegen.

Gezond gedrag = bewegen

Regelmatige lichaamsbeweging is een van de belangrijkste gedragingen die mensen kunnen doen om hun gezondheid te verbeteren of te behouden. Fysiek actief zijn biedt aanzienlijke gezondheidsvoordelen voor veel aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, en verschillende vormen van kanker. Het verbetert ook de kwaliteit van leven.

Het aantal stappen dat mensen elke dag zetten, is een eenvoudige maatstaf voor het kwantificeren van de totale dagelijkse activiteit. Moderne draagbare gezondheidsgadgets zijn populair bij miljoenen mensen over de hele wereld. De apparaten, die om de pols, arm of riem worden gedragen, schatten in  hoe actief iemand is door simpelweg het aantal stappen bij te houden.

Nationale richtlijnen voor fysieke activiteit bevatten geen stappentellingen als doel voor de volksgezondheid vanwege het nog beperkte aantal onderzoeken. De meeste studies over stappen en gezondheid omvatten steekproeven van oudere volwassenen. Dit terwijl weinig studies volwassenen eerder in hun levensloop of gericht op diverse en andere populaties omvatten. Maar het valt inmiddels niet meer te ontkennen dat stappen zetten ons veel, heel veel gezondheidsvoordelen opleveren.

Bewustingwording van gezond zijn

Fitnesstrackers als nieuwe tool voor gezondheid

De resultaten wijzen op eerder onderzoek dat suggereert dat het verhogen van de dagelijkse stappen onder de minst actieven, jaren aan hun leven kan toevoegen. Een analyse in Noorwegen liet zien dat door het verhogen van het aantal stappen, het sterftecijfer onder verschillende groepen met wel 57 procent verlaagt. Uit twee eerdere onderzoeken in de VS blijkt dat slechts 4.000 stappen per dag de sterfte met ongeveer 30 procent deed verminderen.

Onderzoekers voegen eraan toe dat hun bevindingen belangrijke klinische implicaties kunnen hebben voor de gezondheid van het hart. Draagbare monitoringsystemen worden een belangrijk hulpmiddel bij de preventie en het beheer van chronische aandoeningen. Stappen die met deze apparaten worden geschat, kunnen een eenvoudige maatstaf zijn om fysieke activiteit bij te houden en te bevorderen. Het aanmoedigen van lopen om stapdoelen te bereiken, is voor de meeste mensen een goed getolereerde vorm van activiteit.

Over het algemeen zijn wearables zoals de Fitbit het afgelopen decennium enorm populair geworden; van ongeveer een half miljoen gebruikers in 2012 naar 29,5 miljoen gebruikers in 2019.
En het zal niemand verbazen dat dit aantal nog steeds snel stijgend is.

Stap voor stap naar gezonde en vitale werknemers.

Nu we steeds meer weten over wat er nodig is om gezonder te leven en welke positieve invloeden dit heeft op lichaam én geest, is het de hoogste tijd gezondheid urgent en met prioriteit op onze agenda’s te zetten. Het bedrijfsleven zou deze wetenschap moeten omarmen. Werken aan gezonde en vitale werknemers is de meest effectieve en winstgevende investering die maar denkbaar is. Juist in een tijd waarin de cijfers van psychisch verzuim en burn-out door het dak gaan, is werk maken van gezondheid het beste antwoord. Maar hoe doe je dat en waar begin je?

Programma’s voor vitaliteit en gezondheid

Om gezonder te gaan leven en werken is een cultuur- en een gedragsverandering nodig. Te beginnen bij de visie op gezondheid van de onderneming zelf. Hoe belangrijk vinden we het en zien we de ongekende voordelen van gezonde en vitale werknemers? Een opeenstapeling van onderzoeken bewijzen de enorme slagkracht en voordelen van vitale en daardoor effectieve en beter presterende werknemers. Om hier effectief werk van te maken is een plan nodig. Zo maar hier en daar wat losse acties ondernemen is goed, maar zal vroeg of laat onvoldoende effect sorteren en niet structureel houdbaar zijn.

Geflopte gezondheids- programma’s kenmerken zich door onvoldoende kennis. Daarbij hielden ze geen rekening met het feit dat veranderingen alles met gedragsverandering te maken heeft. Gezondheidswensen realiseren binnen een organisatie zet je nog wel snel even op papier, maar een duurzame uitvoering blijkt in de praktijk niet zo eenvoudig.

Deskundig advies en begeleiding

Wil je weten hoe jouw organisatie gezondheid en vitaliteit van werknemers kan realiseren? Dan is een oriënterend gesprek misschien wel de eerste en beste stap die we samen kunnen zetten. Als arbodienst beschikken we over de noodzakelijke kennis en ervaring die we graag beschikbaar maken voor jouw organisatie. Zet die eerste stap! Want stappen zetten helpt letterlijk en figuurlijk ook jouw werknemers en organisatie op weg naar een gezondere en vitale werkomgeving.

Zullen we eens afspreken? Hier tref je alle gegevens die daar voor nodig zijn.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.