Gezondheid & Vitaliteit en het 3-stappenplan

ArbodienstGezondheid op de werkvloer

Gezondheid en vitaliteitsprogramma’s helpen medewerkers hun gezondheids- en levensstijlgewoonten beter te begrijpen. Daarnaast biedt het de nodige hulpmiddelen om gezondere gewoonten te ontwikkelen, wat leidt tot een betere gezondheid op de werkplek.

Het lijdt geen twijfel dat we in buitengewone tijden leven. De COVID-19-pandemie heeft niet alleen de manier waarop we ons dagelijks leven leiden getransformeerd, maar ook onze dagelijkse gezondheid en welzijn stevig in de schijnwerpers gezet.

Dankzij een stijging van de levensverwachting leven we langer, maar niet perse gezonder. Enkele van de meest voorkomende chronische gezondheidsproblemen die ons tegenwoordig treffen, houden verband met gedrag en levensstijl. Deze levensstijlziekten omvatten hart- en vaatziekten, beroertes, diabetes type 2, sommige vormen van kanker, zwaarlijvigheid en hypertensie. Recente cijfers laten zien dat hartziekten bijvoorbeeld een van de belangrijkste doodsoorzaken is en een trend die zich al een aantal jaren aan het ontwikkelen is.

Gezondheid implementeren in je leefgewoonte

Wil jij kans maken op 7 tot 10 jaar langer leven? Er zijn door onderzoek overtuigende aanwijzingen dat het risico op het ontwikkelen van deze aandoeningen kan verminderen door gezondere leefgewoonten te implementeren.

Een recent onderzoek, onder meer dan 100.000 mensen gepubliceerd in het British Medical Journal, keek naar vijf gezonde levensstijlgewoonten. En dan vooral de gewoonten die een positief effect hebben op de levensverwachting en het ziekterisico.

Deze zijn onder andere:

  1. Niet roken
  2. Het handhaven van een gezonde BMI
  3. Minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag
  4. Minder dan twee eenheden (vrouwen) of vier eenheden (mannen) alcohol per week drinken
  5. Goed en gezond eten.

Uit de studie bleek dat mensen die ten minste vier van deze gezonde gewoonten hadden aangenomen, waarschijnlijk zeven tot tien jaar langer zouden leven. Dus, vrij van bepaalde chronische gezondheidsproblemen en kankers in vergelijking met degenen die deze gezonde gewoonten hadden genegeerd.

Gezondheidsrisicofactoren

Een belangrijke factor die tijdens de pandemie naar voren is gekomen, is de rol die de leeftijd en gezondheidsrisicofactoren spelen bij mensen. Juist bij het risico op het ontwikkelen van ernstige complicaties als gevolg van COVID-19 en de overlevingspercentages van degenen die besmet raken. Sommige factoren, zoals leeftijd, kunnen niet worden gewijzigd. In overeenstemming met gepubliceerd onderzoek, kunnen we concluderen dat het vermogen van het lichaam om het virus te bestrijden – en de negatieve gevolgen ervan – aanzienlijk kan worden beïnvloed door leefstijlfactoren.

Het is iets dat vanaf het begin van de pandemie al aandacht heeft gekregen, toen deze groepen werden geïdentificeerd als klinisch kwetsbaar en beschouwd als een veel hoger risico op ziekenhuisopname. Een opvallende risicofactor – zwaarlijvigheid – springt hier uit. Een groot deel van volwassenen in NL (en ook steeds meer kinderen) wordt geclassificeerd met overgewicht. Er is ‘consistent bewijs’ dat juist overgewicht de kans op meer complicaties bij besmetting van het virus ernstig moet worden genomen.

Gezondheid en vitaliteit op het werk

In de afgelopen jaren hebben bedrijven in Nederland steeds meer aandacht besteed aan de gezondheid en het welzijn van hun personeel. Dit vanwege de bewezen impact op betrokkenheid en productiviteit. Veel bedrijven investeren in gezondheidsinitiatieven voor hun organisatie. De resultaten laten zien dat gezondheid en welzijn leiden tot meer bevlogenheid en verminderd productiviteitsverlies door verzuim en presenteïsme (waarbij een persoon aanwezig is op het werk maar niet op volle capaciteit functioneert vanwege een slechte lichamelijke of geestelijke gezondheid).

De druk van het moderne leven en ons werk, betekent dat we meer stress en werkdruk ervaren dan ooit tevoren. Met als gevolg dat onze gezondheid vaak op de achtergrond raakt. We hebben gemerkt dat mensen zich niet altijd bewust zijn van hun gezondheid, of overschatten hoe gezond ze zijn en daarom pas hulp zoeken als er een gezondheidsprobleem is ontstaan. Sociaal-economische factoren zijn ook relevant, dus als werkgever is het belangrijk dat alle gezondheidsoplossingen op de werkplek het hele personeelsbestand bestrijken. Aangezien het vaak degenen zijn aan de onderkant van de loonschaal die het meest worden getroffen.

arbodienst aanpak in samenspraak

Gezondheid – en vitaliteitsprogramma’s op de werkvloer

In ons werk als Arbodienst, maken we gebruik van dat wat we weten uit onderzoeken die betrekking hebben op gedragswetenschappen. Daarnaast zetten we samen met onze ervaren en professionele bedrijfsartsen én gezondheid- en verzuimspecialisten onze langjarige ervaring in. Met als doel om mensen in staat te stellen weer de leiding over hun gezondheid te nemen.

Onze gezondheid- en vitaliteitsprogramma’s bieden een uniek programma op maat, waarbij de gezondheid & vitaliteit en motivatie & betrokkenheid centraal staan.

De 1-2-3 Aanpak

Onze methode en aanpak is 3-ledig en focust zich de meest voorkomende pijnpunten rond gezondheid:

Ten eerste willen we een beter begrip van gezondheid tussen ieders oren krijgen.

Werknemers krijgen toegang tot een periodiek medisch onderzoek (PMO). Dat zijn gezondheidsbeoordelingen en gezondheidscontroles die een momentopname bieden van de huidige levensstijlgewoonten en basisgezondheidsmetingen. Deze beoordelingen kunnen helpen bij het identificeren van mogelijke gezondheids- problemen.

Alle medewerkers krijgen inzicht in hoe hun individuele gezondheid zich verhoudt tot die van anderen van dezelfde leeftijd. Deze gegevens zijn uiteraard anoniem voor werkgevers. Op deze manier hebben zij een ​​overzicht van de gezondheid van hun personeel, waarbij gemeenschappelijke trends of problemen naar voren komen.

Ten tweede heeft het programma tot doel de gezondheid van de werknemers te verbeteren.

Werkgevers kunnen de gegevens die in stap één zijn verstrekt, gebruiken om hun beslissingen over gezondheidsstrategie te onderbouwen en om effectief welzijn op de werkplek te creëren op basis van de behoeften van hun werknemers. Voor medewerkers wijzen we hen op nuttige interventies op basis van de uitkomsten van hun gezondheidscheckresultaten.

Het Gezondheid & Vitaliteitsprogramma biedt vervolgens toegang tot professionele ondersteuners. Zorgvuldig geselecteerde professionals die met hun kennis en ervaring, samen met de deelnemer,  nieuwe en gezonde gewoontes ontwikkelen. Naast de meest voorkomende Arbocontracten in gezondheid- en verzuim- , zijn er mogelijkheden om op maat samengestelde persoonsgebonden contracten af te sluiten. Maatwerk per medewerker, functiegroep, management, etc. is mogelijk.

De laatste stap staat in relatie tot dat wat weten uit de gedragswetenschap.

Dit is een belangrijk onderdeel van het programma. Want veranderen van lifestyle heeft alles, maar dan ook alles te maken met gedrag. De meeste mensen willen best wel gezonder gaan leven en het kiezen voor meer bewegen en gezonder gaan leven.

Maar tussen je iets voornemen en dat dan ook daadwerkelijk doen gaapt niet zelden een groot gapend gat. En als het ons al lukt om er een start mee te maken, haken de meesten daarna soms al weer snel af. Terwijl nu juist een nieuwe lifestyle alles te maken heeft met volhouden en duurzaamheid. Daarom besteden we veel aandacht en tijd aan het duurzaam integreren van nieuwe gewoonten en het borgen van duurzaam gedrag.

Gezonder & Vitaler omdat het kan!

Niemand twijfelt er na de gezondheidscrisis nog aan dat gezondheid en vitaliteit belangrijke en cruciale factoren zijn voor geluk en succes. Maar ook dat deze geborgd moeten worden in levens van mensen én in organisaties en bedrijven. Gezondheid & Vitaliteit blijkt steeds weer de best denkbare investering in mensen en zakelijk succes.  Dus waar wacht je nog op?

Ben je nieuwsgierig geworden hoe gezondheid en vitaliteit als vliegwiel voor succes ook voor jouw organisatie kan werken? Neem dan gewoon even contact met ons op voor een informatiegesprek.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.