Goede voornemens, schoonmoeders & vuilcontainers

Consultancy

Het zit er weer op. Het oude jaar. Na een paar bruisende feestdagen zijn we de drempel overgestapt naar een maagdelijk blanco 2020 met nieuwe voornemens. Nog geen vuiltje aan de lucht en het kan nog alle kanten op.

Zelfverraad

Goede voornemens zijn als gekoesterde dromen die we graag werkelijkheid zien worden. Maar zelfbedrog is ons niet vreemd. We gijzelen onszelf met onrealistische doelen terwijl het jaar nog maar enkele dagen oud is. Binnen no time vallen we natuurlijk disciplinair door de mand. En vóór de maand februari hebben we al zelfverraad gepleegd aan het merendeel van onze voornemens.

Zwijgen

Géén voornemens is hot. Door schade en schande wijs geworden beginnen we er gewoon niet meer aan. En als we ze al hebben houden we ze voor ons. Aan de sociale druk die ontstaat door naïeve transparantie bewaren we slechte herinneringen. We voelen haarfijn aan dat we onze persoonlijk en heldhaftig uitgesproken commitment waarschijnlijk toch niet waar maken. Daarom doen we er het zwijgen toe. Wel zo veilig en relaxed.

Een feest van herkenning? Mooi! Maar hier schieten we natuurlijk niets mee op. We hebben wel degelijk belang bij het veranderen van dat wat ons al langer dwars zit en kwelt. Anders die ander wel.

Ik daag je uit

Mag ik je een beproefde suggestie doen? Schrijf maximaal 3 belangrijke (niet urgente) issues in je leven op. Letterlijk! Dan bedoel ik natuurlijk niet: gaan werken aan een betere relatie met m’n schoonmoeder, ook eens de vuilcontainers aan de weg zetten, je hond uitlaten, of minmaal één keer per week er een compliment uitpersen aan die of gene.
Nee, we hebben het hier over serieuze zaken die echt het verschil maken in je leven:

  • Het starten van een studie of training, die je steeds weer weet uit te stellen.
  • Met hulp van een coach- je stijl van leidinggeven drastisch veranderen. Omdat je steeds meer – verwijderd raakt van je team, en jij weet: het ligt aan mij.
  • Je huwelijk redden nu het nog kan.
  • Oprecht interesse tonen in je opgroeiende tieners, die je nog zelden spreekt, laat staan begrijpt.
  • Serieus werk maken van je gezondheid die al veel te lang te lijden heeft van slechte voeding en niet bewegen.
  • Je hypotheek aflossen en sparen, zodat je niet meer wakker ligt van openstaande rekeningen.
  • Van baan veranderen, want je weet, als ik langer blijf zal ik worden zoals als zij.
    We kunnen nog wel even doorgaan. Maar hou het op max. drie issues Daar heb je je handen vol aan. Een jaar lang.

“Onze valkuil is dat we vooral JA zeggen tegen onze voornemens. Maar ik zeg je; leer NEE zeggen als je wilt slagen.”

NEE!

Leer NEE zeggen. Ik bedoel dit niet assertief. Onze valkuil is dat we vooral JA zeggen tegen onze voornemens. JA, ik wil dit. JA, ik wil dat. Maar ik zeg je; leer NEE zeggen als je wilt slagen. NEE zeggen tegen de bedreigingen van JA. Te simpel? Nog zo’n valkuil van zelfbedrog. We denken dat veranderen moeilijk is. Maar dat is het niet. In essentie gaat veranderen om jouw keuze. Om een dikke vette JA voor drie belangrijke issues die je in je hart meedraagt dit jaar. Zodat je NEE kan denken, NEE kan zeggen en NEE kan doen tegen alles wat hiervoor een bedreiging vormt. Het gaat niet om JA. Het gaat om NEE. Dat is de crux!
O ja,… als je tijd over hebt, maak dan eens een lunchafspraak met je schoonmoeder.

Lees ook eens deze blog.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.