Het coronavirus: impact op werknemers met kinderen

Arbodienst

Als een werknemer plots te horen krijgt dat de school of opvang van de kinderen gesloten blijft vanwege het coronavirus, dan is er sprake van een calamiteit. Een calamiteit is een noodsituatie die de werknemer niet heeft kunnen voorzien en die de werknemer onmiddellijk moet oplossen. Dit verlof is alleen bedoeld om een oplossing te zoeken voor een acuut ontstaan probleem. Als arbodienst hebben wij een aantal vragen voor jullie beantwoord. 

Indien er geen opvang is voor de kinderen, kunnen de ouders dan thuisblijven?

Als de tijd die normaal gesproken nodig is om de noodsituatie op te lossen voorbij is, dan houdt het calamiteitenverlof ook op, óók als de werknemer dan nog geen oppas of andere oplossing heeft gevonden. De werknemer kan dan natuurlijk in overleg met de werkgever op zoek gaan naar een werkbare oplossing; thuiswerken of wellicht opvang op het werk. Maar als de werknemer geen oplossing vindt voor het calamiteit, dan draait hij/zij zelf op voor de gemiste werktijd.

Kind of kinderen hebben virus symptomen en dienen thuis te blijven

In dit soort situaties is het altijd goed om een splitsing te maken tussen de situatie die direct opgelost moet worden; de calamiteit om het zo te zeggen en de situatie van het zieke kind.

De calamiteit

Als een werknemer wordt weggeroepen om het kind op te komen halen, heeft hij recht op ‘calamiteitenverlof’. De werknemer heeft recht op dit volledig doorbetaalde verlof zo lang als het normaal gesproken duurt om de calamiteit op te lossen.

De opvang

Normaal gesproken houdt het verlof hierbij op. Als een kind hoest en lichte koorts heeft, dan is het niet noodzakelijk dat de werknemer zelf voor het kind zorgt. Dat is wel een voorwaarde voor eventueel zorgverlof.

In dit specifieke geval waarbij het kind naar huis is gestuurd omdat het zo zou kunnen zijn dat het besmet is met het coronavirus, is dat anders. Door de besmettelijkheid van het virus zal het vinden van opvang niet (zo makkelijk) lukken. Dat maakt dat het in dit geval wel noodzakelijk is dat de werknemer zelf voor het kind zorgt. Niet omdat het kind zo ziek is, maar omdat er niemand anders is die voor het kind kan of wil zorgen. In dit geval kan een werknemer dus wel zorgverlof opnemen.

Zorgverlof

Hij/zij kan kortdurend zorgverlof aanvragen voor maximaal 2 weken per jaar. Tijdens het kortdurend zorgverlof geldt een loondoorbetalingsverplichting van 70% van het loon en volledige opbouw van vakantiedagen.

Als de werknemer langer voor het kind moet zorgen, dan zou hij tot maximaal 6 weken per jaar langdurend zorgverlof kunnen aanvragen. Tijdens het langdurend zorgverlof geldt geen loondoorbetalingsverplichting maar de opbouw van vakantiedagen loopt wèl door.

Let op! Dit is de wettelijke regeling, in de arbeidsovereenkomst, een arbeidsvoorwaardenreglement of cao kunnen afwijkende regels over kortdurend en langdurend zorgverlof staan. 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 088-505 6000 of vraag gratis en vrijblijvend informatie aan via de groene button!

Kijk ook eens op deze pagina. 

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Bron van dit bericht: XpertHR

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.