Hoe ga jij om met arrogante mensen?

OpleidenArrogante houding of zelfvertrouwen

Wie kent ze niet. Mensen die jou het gevoel geven dat je dom bent, zich arrogant opstellen en neerbuigend zijn in hun gedrag. Belangrijker nog is: hoe ga met dit soort gedrag om? Wat doe je wel en wat doe je niet? Zeker als het je emoties raakt en zelfs het gevoel krijgt dat hiermee wordt gespeeld. Onderlinge verbondenheid is dan ver te zoeken. Integendeel: je voelt je al snel in de steek gelaten in dergelijke gedragscontacten.

In dit blog krijg je 5 manieren aangereikt om de touwtjes in handen te houden. Voel jij je door anderen in de steek gelaten of weggezet in een discussie of gesprek? Dan is dit de blog voor jou!

Kernpunten bij het omgaan met arrogante mensen

  1. Wanneer iemand doet alsof hij gelijk heeft, is het beter om niet het gevecht aan te gaan om daarmee het gelijk aan je kant te krijgen. Maar, voorkom dat je het vuur aanwakkert.
  2. Er is een verschil tussen zelfvertrouwen en arrogantie. Bepaal welke van de twee aanwezig is in een gesprek.
  3. Maak het niet (te) belangrijk of jouw ideeën correct zijn of geaccepteerd worden. Het moet altijd mogelijk zijn om te zeggen wat je oprecht denkt.

Emoties getriggerd

Raak je emotioneel getriggerd als je met iemand samen bent die doet alsof hij/zij weet wat goed is? En jou het idee geeft – of uitspreekt – dat je wel heel dom moet zijn om te denken zoals jij dat doet? Je zou kunnen proberen terug te vechten en te bewijzen dat ze ongelijk hebben, maar dan wordt er niets opgelost. Dan suddert zo’n gesprek urenlang door over de interactie, maar zonder oplossing.

Misschien sluit jij je gewoon af. Het geestelijk loskoppelen kan een gesprek beëindigen. Maar de persoon in kwestie gaat er dan van uit dat je het ermee eens bent en dat hij/zij gelijk heeft. Of je merkt dat ze de overtuiging postvatten dat ze hebben gewonnen. Als je met ze moet leven of werken, blijven ze hun mening spuien zodra je samen bent, waardoor je spanning en stress toeneemt. Je kunt in deze situaties technieken gebruiken om de competitieve energie te verminderen. Aan het einde van de interactie voel je je beter over jezelf.

Arrogantie versus vertrouwen

Ten eerste kan het handig zijn om te weten dat er een verschil is tussen zelfverzekerd en arrogant zijn. Zelfverzekerde mensen kennen hun waarde en capaciteiten. Ze hoeven anderen niet naar beneden te halen om zich goed te voelen over zichzelf. Ze beoordelen zichzelf misschien overdreven en proberen zo goed mogelijk te zijn, maar ze meten hun waarde niet af aan de prestaties van anderen.

Arrogantie is vaak een dekmantel voor het gebrek aan (zelf) vertrouwen. Waar vertrouwen voortkomt uit zelfmeting (hoe doe ik het vergeleken met de vorige keer), komt arrogantie voort uit de maat nemen van anderen (hoe doe ik het vergeleken met anderen). Ze zijn bang om als incompetent gezien te worden. Ze beschouwen anderen als minder dan, of beter dan en voelen de drang andere mensen neer te halen die hun ideeën uitdagen. Elk gesprek is een test of kans om slim en de beste te zijn.

Arrogante mensen moeten superioriteit uitstralen om geloofwaardig te lijken of de moeite waard te zijn. Als je hun ideeën of acties niet steunt, reageren arrogante mensen competitief. Hun reacties zullen doorspekt zijn met neerbuigendheid, of ze zullen je volledig afwijzen door niet te luisteren en hun aandacht ergens anders op focussen als onderdeel van hun machtsspel.

discussie door arrogante houding

Hoe herken je arrogantie?

Hier zijn vijf spreekgewoonten die wijzen op arrogantie en zijn ingegeven door een gebrek aan zelfvertrouwen.

  • Altijd op zoek om van elk gesprek een verhaal of voorbeeld te maken dat laat zien hoe zij in staat waren in een dergelijke omstandigheden te handelen en de situatie beheersten;
  • Ze tonen zelden echte nieuwsgierigheid om jouw ideeën te begrijpen die in strijd zijn met die van hun. Ze geven vrijblijvend advies, ook als er niet naar wordt gevraagd;
  • Anderen docerend toespreken wat de juiste manier is om naar de wereld te kijken. Als hun ideeën niet worden geaccepteerd, willen ze herhaaldelijk hetzelfde punt maken met verschillende woorden alsof je niet begreep wat ze de eerste keer zeiden;
  • Herhaaldelijk onderbreken om hun wijsheid te etaleren;
  • Ze stoppen met luisteren op het moment dat ze denken dat je het niet met hen eens bent. Ze horen en ontvangen niets meer van wat je vervolgens ook nog zegt.

Zelfs als je beseft dat de arrogantie van die ander een duidelijke dekmantel is voor een laag zelfbeeld, vernietigen ze alle plezier uit gesprekken en ontmoetingen.

In controle blijven

Je kunt in plaats van competitief te worden met arrogante mensen, zelf laten zien hoe zelfvertrouwen er uit ziet. Hoewel mensen van nature de neiging hebben zichzelf met anderen te vergelijken, raken zelfverzekerde mensen niet verstrikt in de ‘ik ben beter of minder beoordeling’.

Als je ervoor kiest om vertrouwen en zelfverzekerdheid te tonen in de omgang met de arrogante persoon, oefen dan om op deze 5 manieren te reageren:

  • Het maakt niet uit of je kookt van woede, luister voordat je spreekt. Vat samen wat ze zeggen met zo min mogelijk emotie. Ze moeten zich gehoord voelen. Dan kun je vragen of ze jouw kijk en perspectief op de kwestie willen horen.
  • Ga niet uit van de verwachting dat jouw ideeën worden geaccepteerd. Als je de kans krijgt om je gedachten te delen, verwacht dan geen overeenstemming. Je zult alleen maar teleurgesteld of gefrustreerd raken. Zelfs als ze waarde in je woorden of standpunt zien, zullen ze jou niet de eer geven als ze zich vervolgens daardoor minder slim of minder belangrijk zullen voelen.
  • Als je geïrriteerd raakt, vermijd dan om je zinnen te beginnen met uitdagende en prikkelende woorden zoals ‘denk je dat echt’ of ‘ja, ja’ of ze te labelen door te zeggen dat ze onprofessioneel, verkeerd of koppig zijn. Je zult het vuur alleen maar aanwakkeren.
  • Als er een mogelijkheid is, noem dan de bron van je ideeën of een bepaalde ervaring die je hebt gehad en die jouw mening heeft gevormd. Ze kunnen ruzie met je maken, maar je hebt tenminste hen iets duidelijk gemaakt van je overtuigingen en kennis.
  • Geef je behoefte om gehoord te worden op. Formuleer je perspectief netjes zonder te pushen om gelijk te hebben. Als ze zeggen dat je ongelijk hebt en niet kunnen geloven dat je de dingen op die manier ziet, zeg dan beleefd: “Ik zie dat we het niet eens zijn. Laten we verder gaan.” Verander dan van onderwerp of ga weg.

Adem in, blijf kalm. En als je afglijdt in oordeel en/of defensieve houding, weet dan dat je de kans krijgt om opnieuw te oefenen in de toekomst. Want je zult in leven altijd arrogante en neerbuigende mensen tegen komen die jouw de kans geven steeds beter te leren hoe met hen om te gaan, zonder de controle over jezelf te verliezen.

Persoonlijke coaching

Om het gedrag van anderen beter te begrijpen en daarmee te leren omgaan, is het belangrijk om ook zelf eerst meer te weten van je eigen gedrag. In een aantal coachsessies kan een professionele coach je helpen inzicht te krijgen wie jij bent in de interactie met anderen. Maar ook zal hij je leren met meer zelfvertrouwen de interactie met anderen aan te gaan. Ga worden wie je bent, maar misschien nu nog niet kan zijn. Want worden wie je bent is het beste wat je kan overkomen.

Meer weten? Neem contact op. In een oriënterend gesprek zal snel duidelijk worden wat persoonlijke coaching jou kan brengen.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.