Hoe leiderschapscoaching Hendrik hielp een cruciale beslissing te nemen

ConsultancyLeiderschapscoaching

Ik hoorde hem verderop op – een verdieping lager – in ons kantoor al aankomen. Op afspraak voor leiderschapscoaching. Zijn bulderende stem was er één van een soort die je niet kon missen. Hij was overal en altijd aanwezig wanneer hij in aantocht was. Alsof hij altijd op verkiezingstournee was. Hij sprak alles en iedereen aan die hij maar tegen kwam op weg naar mijn kantoor. Mijn PA die hem begeleide doet er met hem altijd twee keer zo lang over voor hij kan worden afgeleverd in mijn kamer. Aan het geluid kon je horen dat hij ergens halverwege de route was.

Hendrik (we noemen hem maar even Hendrik) was een ondernemer die zijn persoonlijke onzekerheden maskeert met veel volume en een geforceerde flamboyante gedragshouding. Maar ik ken hem. Het is een ‘jas’ die hij altijd aantrekt in bijzijn van anderen, maar hem uiteindelijk nooit lekker zit. Hendrik worstelt al heel lang om te worden wie hij werkelijk is. Hij stapt elke dag weer het ‘toneel’ op en acteert er de rest van dag driftig op los. Tot hij moe gestreden weer eens langs komt om zijn masker te laten zakken in de coachsessies die hij periodiek aanvraagt.

Een veilige plek voor leiders en managers

Ik weet niet welk beeld mensen hebben van leiderschapscoaching, maar in mijn praktijk is het vooral een veilige plek voor ondernemers, leiders en managers, die – op basis van vertrouwen – hun persoonlijke en zakelijke strijd en moeite delen. Een plek waar ze hun ‘jas’ even uitdoen. Ik doe niet veel meer dan luisteren en probeer hen te begrijpen. En stel vragen als ik beter wil begrijpen.

Door de jaren heen ben ik hen steeds beter gaan leren lezen. I’ve been there.

Hoe verschillend ze ook allemaal zijn, als ze hun ‘jas’ uitdoen beginnen ze steeds meer op elkaar te lijken. Ze worstelen uiteindelijk allemaal – in meer of mindere mate – met dezelfde moeiten en zorgen.

Hou ik het wel vol? Kan ik de problemen die op me afkomen oplossen? Ik wil wel veranderen maar het lukt me niet. Mensen denken dat ik een zakkenvuller ben, maar ik lig ‘nachts wakker omdat ik niet weet of ik met mijn bedrijf de kerst wel haal. Wil ik dit allemaal nog wel?

Niet alles is wat het lijkt. En juist met leiderschapscoaching krijg je – als je geluk hebt – een uniek inkijkje van de binnenkant.

Acteerrol

‘Ha die Hendrik, welkom, ga zitten’. Met veel geluid is Hendrik gearriveerd en geeft op wat hij wil drinken. Dan ploft hij op de bank en slaakt een diepe zucht. Ik kijk hem en aan en probeer in te schatten hoe de vlag erbij staat bij hem. Maar Hendrik zou Hendrik niet zijn als hij niet eerst nog zijn acteerrol blijft voortzetten tot zijn koffie is gebracht. Mijn PA sluit de deur en zijn stem daalt in volume. Hendrik ontspant. Maar zelfs op een lager volume ratelt hij nog even door over van alles en nog wat, maar vooral hoe geweldig het eigenlijk allemaal gaat. Dat geloof ik, want hij heeft een serieus mooi bedrijf en voor zover ik weet is dat niet waar hij zich echt zorgen over zou hoeven maken. Ik laat hem even zijn triomfen presenteren. Maar als het me te lang duurt onderbreek ik hem en vraag: ‘ maar beste Hendrik, daarvoor heb je geen afspraak gemaakt vermoed ik’. Hij kijkt me aan en valt stil. Direct zie ik hem veranderen en kleiner worden. Om tijd te winnen nipt hij aan zijn koffie die nog te warm is om te drinken. Ik laat de stilte zijn werk doen. En ja hoor…daar komt de aap uit de mouw van Hendrik gekropen. ‘Ik weet niet of ik dit allemaal nog wel wil’.

Ik kijk hem aan of er nog meer komt. Maar ik zie aan zijn gezicht dat Hendrik er kennelijk vanuit gaat dat ik zijn boodschap wel begrijp. Ik denk het wel, maar voor de zekerheid stel ik toch nog maar even een open vraag; wat bedoel je precies? ‘Ik ben er wel klaar mee. En moet een keer stoppen’. Hij heeft het gezegd. En ik weet hoe moeilijk dit voor hem is.

Coaching bij leiderschap

Life-Changing Moment

De man die met hart een ziel er altijd was. Niet voor iedereen even makkelijk om mee te leven en te werken. Maar de harde werker en eigenaar die zijn leven heeft gegeven voor zijn bedrijf is moe gestreden en wil er van af. We praten nog wat door en hoor dat recent een goede vriend plots is overleden. Het heeft Hendrik niet alleen aangegrepen, maar hem ook aan het denken gezet. Hij is achter in de 60 en kan nog keuzes maken.

We spreken af dat hij er nog een weekje rustig over nadenkt of hij daadwerkelijk groeit in zijn overtuiging te willen stoppen. En om te wennen aan zijn eigen beslissing. Daarna stel ik voor dat we het bedrijf verkoop klaar gaan maken en op zoek gaan naar een interim directeur die samen met ons de overgang en verkoop gaat begeleiden, zodat Hendrik niet zelf zijn ‘kindje’ in de etalage hoeft te zetten en hier nog maanden mee bezig hoeft te zijn. Toen ik hem meenam in de vervolgstappen zoals ik die voor me zag, zag ik een man voor mij die ontspande. Hendrik stond al niet meer op een kruispunt. Hij was al overgestoken.

We namen afscheid en ik keek hem na. Veel minder luidruchtig dan hij kwam verliet hij ons kantoor. Maar wie hem goed kende zag een man die letterlijk en figuurlijk een nieuwe toekomst instapte en daar vrede mee had.

Starten is net zo spannend als stoppen

Elke dag starten er ondernemers een eigen zaak. Maar ook elke dag overwegen ondernemers te stoppen. Het is vooral een psychologisch proces van loslaten. Maar het is ook zaak het juiste te doen om deze transformatie en verkoop succesvol te laten slagen. Niet voor niets schuiven ondernemers deze belangrijke stap vaak voor zich uit. Het is een complex proces met allerlei valkuilen en voor vele onbekend d terrein. Er is kennis en ervaring nodig om deze transitie naar tevredenheid van de verkoper én koper te laten verlopen. Want beiden vervullen een heel nadrukkelijke rol in dit proces.

Als jij ook wel eens denkt hoe en wanneer jouw bedrijf verder moet zonder jou, zullen we dan niet gewoon eens verkennend praten? Spreek je uit om allereerst je eigen motivatie beter te begrijpen. Want zo’n stap zet je niet zomaar. Dat zou niet erg verstandig zijn. Maar wachten en voor je uitschuiven gaat ook niet helpen. Neem tijd. Je hebt tijd. Maar start het denkproces en zet eerste oriënterende stappen om vooral eerst goed te begrijpen wat hier bij komt kijken en wat je kunt verwachten.

Zorg dat je meer komt te weten en leer begrijpen wat dit voor jouw bedrijf zou betekenen en vooral wat dit betekent voor jezelf. Als wij je kunnen helpen om orde, richting en rust in je hoofd te creëren door samen eens de feiten en mogelijke routes op rij te zetten, neem dan contact met ons op. Ik help en spreek je graag.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

1 reactie

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.