Hoe staat het met je werk en jouw gezondheid?

Arbodienstproblemen op het werk

Werk is belangrijk in heel veel opzichten. Het kan zin en focus geven aan ons leven. Het is een manier waarop we onze talenten en passie kunnen ontwikkelen en manifesteren. Betaald of vrijwillig werk geeft orde, structuur en richting aan ons leven. Maar ook als we ziek zijn, verdriet kennen, rouw hebben te verwerken, of welke problemen er ook in een mensenleven kunnen ontstaan. Ook dan is werk (al of niet aangepast) vaak een heilzaam middel om ons te helpen deze moeilijke perioden in ons leven te overwinnen. Het geeft betekenis, een doel en zingeving. Daarom is het ook zo belangrijk om passend werk in een passende werkomgeving te verwerven.

Gezondheid en verzuim

Maar hoe belangrijk werk ook kan zijn voor onze gezondheid en welzijn, het kan ook de reden zijn om ziek te worden en te verzuimen. Op je werk kunnen problemen juist ook ontstaan. Werk gerelateerde problemen kunnen zijn: ontevredenheid over het werk, letsel op het werk. Maar ook stress, discriminatie en pesten, geweld, overlijden door een ongeval, ongewilde pensionering, bezuinigingen en werkloosheid.

Veelvoorkomende oorzaken van werk gerelateerde stress zijn lange werkdagen, hoge werkdruk, baanonzekerheid en conflicten met collega’s of bazen. De stress van het omgaan met veranderende werkomstandigheden waar je geen controle over hebt, kan het risico op gezondheidsproblemen zoals angst en depressie vergroten.

Werk is voor de meesten van ons op veel niveaus belangrijk. Het hebben van een baan die we leuk en bevredigend vinden, kan een zinvolle focus voor ons leven bieden en een inkomen opleveren. Onze levensstandaard hangt af van het geld dat we verdienen, terwijl werk vaak bijdraagt ​​aan ons zelfbeeld en zelfrespect. Maar werk gerelateerde problemen kunnen onze fysieke, emotionele en mentale gezondheid sterk en negatief beïnvloeden. Baanverlies, bezuinigingen of onverwacht inkomensverlies kunnen ook lijden en grote problemen veroorzaken.

Wat doe je als je ontevreden bent over je werk?

Niet iedereen heeft de mogelijkheid om in een fijne en uitdagende baan te werken. Sommige mensen ervaren ontevredenheid, omdat ze ongelukkig of onveilig zijn op het werk. Eerdere keuzes of leefomstandigheden kunnen het vermogen van een persoon om van baan te veranderen, beperken. Mensen die ongelukkig zijn in hun werk kunnen problemen ervaren zoals:

  • Conflict met managers of collega’s
  • Pesten, discriminatie of intimidatie
  • Verveling
  • Overwerk, stress of veiligheidsproblemen
  • Geen promotievooruitzichten
  • Slecht betaald.
  • Omgaan met stress op het werk

Veelvoorkomende oorzaken van werk gerelateerde stress zijn lange werkdagen, hoge werkdruk, baanonzekerheid en conflicten met collega’s of bazen. Op strikt zakelijk niveau leiden conflicten op de werkplek tot een daling van de productiviteit en een toename van het ziekteverzuim. Het is daarom in het belang van een organisatie om ervoor te zorgen dat medewerkers gezond en gelukkig zijn op het werk.

Aandacht besteden aan jouw ‘werk-privébalans’ kan je helpen om werk gerelateerde stress te beheersen. Burnout kan optreden wanneer een persoon te hard streeft op één gebied van het leven terwijl hij al het andere verwaarloost. ‘Workaholics’ bijvoorbeeld steken al hun energie in hun carrière, waardoor hun gezinsleven, sociale leven en persoonlijke interesses uit balans kunnen raken.
Daarnaast is het een aanslag op de lichamelijke en geestelijke gezondheid waar vroeg of laat een hele dure prijs voor zal moeten worden betaald.

man-moe-van-werk

Discriminatie op het werk

Er is sprake van discriminatie wanneer iemand, anders wordt behandeld dan een andere persoon of groep vanwege kenmerken zoals:

  • Ras, kleur, nationale of etnische afkomst
  • Seksuele geaardheid
  • Leeftijd
  • Onbekwaamheid
  • Zwangerschapsstatus
  • Burgerlijke staat
  • Religie
  • Politieke redenen

Discriminatie op de werkplek kan optreden bij:

  • Werven en selecteren van personeel
  • Het aanbieden van arbeidsvoorwaarden en -voordelen
  • Bepalen wie training/opleiding en carrière kan maken
  • Selecteren van personeel voor overplaatsing, promotie, bezuiniging of ontslag.

Geweld en pesten op het werk

Geweld op het werk is een conflict dat is geëscaleerd tot het punt van fysieke, emotionele of psychologische aanval. Het omvat bedreigingen, beledigingen, racistisch misbruik, seksuele intimidatie of zelfs fysiek geweld/contact zoals duwen of slaan. De aanval kan afkomstig zijn van iedereen op de werkplek, inclusief een werkgever, collega, of klant.

Pesten is een vorm van geweld die op de werkvloer kan voorkomen. Pesten omvat elk gedrag dat een andere persoon intimideert, beledigt, of vernedert.

Gevaarlijke werkplekken

Sommige werkplekken vormen een grotere bedreiging voor de gezondheid dan andere. Bijvoorbeeld:

  • Ploegendienst: een persoon die in de nachtploeg werkt, loopt een groter risico op een reeks aandoeningen, ongevallen en andere effecten. Denk aan obesitas, hart- en vaatziekten, maag-darmproblemen, transportongevallen, arbeidsongevallen, gezinsproblemen en echtscheidingen.
  • Bepaalde beroepen: banen in de bosbouw, visserij, mijnbouw, transport en opslag, landbouw, bouw en industrie.
  • Gevaarlijke werkpraktijken: elke werkplek die geen veilige werkpraktijken promoot en afdwingt, is gevaarlijk, ongeacht de branche. Voorbeelden van gevaarlijke werkpraktijken zijn het niet dragen van de persoonlijke veiligheidsuitrusting of het niet gebruiken en/of in achtnemen van de geldende veiligheidsvoorschriften.

Lees ook: 25 soorten gevaren op de werkplek.

Arbeid en ongevallen

Arbeidsongevallen kunnen optreden als gevolg van:

  • Overmatig gebruik of slechte gebruik- en hanteringstechnieken
  • Verplaatsen van objecten / hijsen, tillen
  • Lawaai of luchtvervuiling
  • Voertuigongevallen
  • Gereedschaps- of machinestoring of verkeerd gebruik
  • Elektrocutie
  • Ongevallen met gevaarlijke goederen of gevaarlijke stoffen
  • Verstikking / bedwelming
  • Infectie
hulp vragen bij problemen

Baanverlies en werkloosheid

Baanverlies door bezuinigingen en onverwachte werkloosheid kunnen ernstige problemen en leed veroorzaken die tot gezondheidsproblemen kunnen leiden. Het is normaal om een ​​scala aan reacties te ervaren, waaronder shock, woede, schuldgevoelens en een gevoel van machteloosheid. Na verloop van tijd kan de opbouw van financiële druk, gevoelens van falen of ondergewaardeerd worden en de emotionele uitputting van langdurig zoeken naar werk, leiden tot stress, angst, depressie en vermoeidheid.

Waar kun je hulp krijgen?
Je krijgt pas hulp als je de moed hebt om ‘help’ te roepen. Blijf niet rondlopen met zaken waarvan je denkt dat ze niet kloppen en jou ziek en ongelukkig maken. Maak het bespreekbaar. Dat kan met je collega of vriend(in) zijn die je vertrouwt. Je manager of de HRM’er van de zaak. Maar soms zijn deze drempels toch nog te hoog. Dan is de bedrijfsarts van jouw Arbodienst of vertrouwenspersoon de aangewezen persoon. Maar je kunt je ook wenden tot een persoonlijke coach als je denkt dat jouw problemen daar beter tot hun recht en tot een oplossing komen.

Wat je ook doet- kom in actie!
Levens- en/of werk gerelateerde problemen, klachten en ongewenste werkomstandigheden gaan in veruit de meeste gevallen niet vanzelf over of weg. Laat je horen! Weet je even niet hoe je verder moet en waar jij het beste je hulp kunt halen: Bel of mail ons!

We helpen je graag op weg. Maar heb de moed om ‘help’ te roepen. Want daar begint de oplossing.

Arbo checklist

Wil je weten of je Arbodienst goed geregeld is en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wij hebben een checklist ontwikkeld waarin onder elkaar staat weergegeven aan welke eisen een goed arbobeleid moet voldoen.
Download gratis onze checklist

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.