Imposter syndroom; ben jij een bedrieger op de werkvloer?

Consultancyimposter syndroom

Wanneer jij het gevoel hebt dat je niet zo competent of bekwaam bent als anderen, ook al ben je succesvol in wat je doet, heb je misschien last van het imposter syndroom. Dit fenomeen wordt ook wel het bedriegerssyndroom genoemd. Dit gevoel van constante onkunde kan zwaar wegen en zelfs leiden tot ernstige psychische klachten. Toch is het niet ongewoon voor zeer succesvolle en competente mensen om zich zo te voelen. Houd je anderen echt voor de gek of loop je alleen jezelf voor de voeten?

Wat is het imposter syndroom precies?

Het imposter syndroom kenmerkt zich als psychologisch patroon waarbij een individu twijfelt aan zijn eigen prestaties en een aanhoudende geïnternaliseerde angst heeft om te worden ontmaskerd als een “fraudeur”. Ondanks extern bewijs van hun succes, blijven mensen met het imposter syndroom ervan overtuigd dat ze niet intelligent of capabel genoeg zijn om succesvol te zijn.

Het bedriegerssyndroom komt vaker voor bij hoog presterende mensen en wordt verondersteld een gevolg te zijn van perfectionisme en een negatief zelfbeeld. Mensen met het bedriegerssyndroom hebben vaak het gevoel dat ze “maar doen alsof” en dat ze uiteindelijk zullen worden ontmaskerd als de bedriegers die ze denken te zijn.

Veel overeenkomsten met het Dunning-kruger effect

Het Imposter syndroom is nauw verwant aan het Dunning-Kruger effect. Het Dunning-Kruger effect stelt dat onbekwame mensen hun aanleg overschatten, terwijl mensen met het imposter-syndroom vaak twijfelen aan hun vaardigheden. Het Dunning-Kruger effect kan dus zorgen voor onterechte overmoedigheid. Vaak zijn onbekwame mensen erg zeker van hun capaciteiten, ook al zijn ze misschien niet zo competent als ze denken.

8 tips om imposter syndroom te bestrijden

Heb jij last van dat stemmetje in je hoofd dat je vertelt dat je niet goed genoeg bent, zelfs als er bewijs is van het tegendeel? Als je worstelt met het imposter syndroom, zijn hier een paar tips die je kunnen helpen!

  1. Erken je prestaties en vaardigheden

Begin met jezelf wat krediet te geven. Erken wat je bereikt hebt, hoe klein het ook lijkt. Schrijf ze op en verwijs ernaar als je aan jezelf begint te twijfelen.

  1. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is makkelijk om jezelf te vergelijken met anderen, maar het is belangrijk om te onthouden dat we allemaal onze eigen weg gaan. Iedereen heeft andere vaardigheden en ervaringen, dus in plaats van jezelf te vergelijken met anderen, concentreer je op je eigen groei.

  1. Oefen zelfcompassie

Jezelf bekritiseren maakt het bedriegerssyndroom alleen maar erger. Probeer in plaats daarvan begripvol en meelevend met jezelf te zijn. Vergeef jezelf als je fouten maakt en concentreer je op je positieve kwaliteiten.

  1. Zoek steun bij anderen

Praat met iemand die jou kan begrijpen en zich kan inleven in wat je doormaakt. Je zult snel genoeg zien dat jij niet de enige bent die zich zo voelt.

  1. Bouw een ondersteunend netwerk op

Zoek mensen die in je geloven en die je zullen helpen je zelfvertrouwen op te bouwen. Dit kunnen vrienden, familie, of zelfs een therapeut zijn. Een veilige werkomgeving is belangrijk. Weten dat er mensen aan je zijde staan, kan een groot verschil maken.

  1. Ga op zoek naar uitdagingen

Het aangaan van nieuwe uitdagingen kan je helpen je zelfvertrouwen en vaardigheden op te bouwen. Stap uit je comfortzone en probeer iets nieuws.

  1. Wees niet bang om hulp te vragen

Om hulp vragen is geen teken van zwakte. Het laat zien dat je bereid bent om te leren en te groeien. Als je hulp nodig hebt, wees dan niet bang om het te vragen.

  1. Neem tijd voor jezelf

Zorg goed voor jezelf, zowel lichamelijk als geestelijk. Het imposter-syndroom kan slopend zijn, dus zorg ervoor dat je wat tijd inplant voor ontspanning en plezier. Dit zal je helpen op te laden en je uitdagingen met nieuwe energie aan te gaan.

Tot slot, geef jezelf wat speling. Niemand is perfect en iedereen maakt fouten. Accepteer dat je menselijk bent en dat het oké is om onvolmaakt te zijn. Als je een fout maakt, leer ervan en ga verder met je leven. Het leven is te kort om stil te staan bij je fouten.

Groei in Management en Leidinggeven

Zelfleiderschap

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.