Is ontevredenheid het nieuwe opium voor het volk?

ConsultancyIs ontevredenheid het nieuwe opium onder het volk?

Voor wie het nieuws een beetje volgt kan er niet omheen: ONTEVREDENHEID. Het rare is nu juist dat wij een land zijn dat op bijna alle fronten en in bijna alle omstandigheden een topscore behalen in de daarvoor bestemde lijstjes en vergelijkingsoverzichten.

Ontevredenheid voert de boventoon

Die lijstjes kennen we ook allemaal wel. Met regelmaat horen we dat onze economische positie een van de beste is. Als het gaat om hoe gelukkig wij Nederlanders ons voelen, scoren we heel hoog ten opzichte van onze omringende landen. Verder is Nederland een van de veiligste landen in een wereld vol van geweld en terrorisme. Ik kan zo nog wel even door gaan, maar in bijna alle cruciale lijstjes m.b.t. economie, zorg, cultuur en maatschappij, scoren wij minimaal bij de beste 10 en hoger. Maar als we goed luisteren is juist ontevredenheid gemeen goed aan het worden. Wat is dat toch met ons dat ontevredenheid de boventoon voert? Als er een lijstje zou bestaan van de meest sneue zeurders, scoren we dan ook zo hoog?

Proactiviteit als natuurlijke vijand
We laten ons kennelijk steeds vaker leiden door destructief negativisme en leveren de feiten in voor onze gevoelens. Ook al zijn onze omstandigheden objectief gezien zo gek nog niet. We besluiten deze gewetenloos te negeren en schromen vervolgens niet deze dwars tegen de feiten in naar eigen inzicht aan te passen omdat het nu eenmaal zo voelt. En als we zelf geen handen en voeten kunnen geven aan onze ontevredenheid, dan zijn er genoeg populisten onder ons die hier wel raad mee weten. Die dragen we vervolgens op handen, want als geen ander weet hij of zij onze ontevredenheid te verwoorden. Het maakt daarbij niet uit dat deze demagogen geen realistische oplossingen aandragen om hier verandering in te brengen. We zwelgen liever in onze ontevredenheid. Simpel omdat proactiviteit en eigenaarschap (uit je stoel komen en verantwoordelijkheid nemen) de natuurlijke vijanden zijn van ontevredenheid.

“Zelf gecreëerde en gekoesterde ontevredenheid transformeren naar proactief realisme werkt uitsluitend van binnen naar buiten. Nooit andersom.” Peter de Heer

Klaagzangen en uitzonderingen
Blijkbaar kunnen we ons ontevreden voelen terwijl de objectieve feiten hier soms haaks op staan. We zijn fan geworden van onze eigen ontevredenheid en venten die uit aan iedereen die het wil horen. Zet een groep mensen bij elkaar en binnen no time is er een centrale klaagzang van alles wat er mis is in dit land. Ontevredenheid lijkt het nieuwe opium voor het volk. En ja natuurlijk zijn er uitzonderingen. Mensen in dit land die recht en reden hebben om ontevreden te zijn. Die echt tussen wal en schip vallen. Dat is niet sneu, maar beschamend. Juist in een land waar het kennelijk zo voor de wind gaat. Maar met de beste wil van de wereld kan zelfs opinie peiler De Hond van deze groep terecht ontevreden medelanders geen meerderheid maken.

Onze generale opdracht
Zelf gecreëerde en gekoesterde ontevredenheid transformeren naar proactief realisme werkt uitsluitend van binnen naar buiten. Nooit andersom. De grootste opdracht voor 2019 is misschien wel hier antwoorden op te vinden. Dat is geen ver van m’n bed show, maar een generale opdracht voor ons allen om dit land te ontgiften van een zelf gekoesterde ‘opium verslaving’ die meer kapot maakt dan ons lief is.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.