Jouw geluk begint bij die ander

HRLachen en gelukkig werken

Voor iedereen die wel eens van betekenis is geweest voor een ander weet het. Het maakte je gelukkig. Het gaat er dan niet om of iets groot of klein is. Want anderen helpen is een van de beste manieren om jezelf te helpen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Pogingen om anderen gelukkig te maken, verhogen het geluk veel meer dan proberen jezelf gelukkig te maken.

Als jij gelukkig bent, ben ik het ook

De bevindingen zijn niet nieuw. Ze bevestigen eerder gedaan onderzoek wat aantoont dat mensen geluk ontlenen aan het helpen van anderen. Praat met vrijwilligers die veel verborgen, mooi en waardevol werk leveren voor anderen. Zelfs al weet niemand ervan, dan nog zullen ze je kunnen vertellen hoe geweldig dit werk is. Gewoon om te zien en te ervaren hoe je van betekenis kunt zijn met kleine eenvoudige dingen doen voor een ander. Om vervolgens te ontdekken wat een levens veranderende uitwerking dat kan hebben op die ander. Maar ook wat een geluksgevoel je dat vervolgens zelf kan opleveren.

Geen enkele situatie of relatie blijft gelijk als er betekenisvol wordt gegeven. Wat dan ook. Een troostend gebaar, een paar bemoedigende woorden. Maar ook heel concreet in materieel opzicht. Zelfs al met de allerkleinste dingen kun je soms behoeften invullen. Gevoelens van ‘verwantschap’ en/of ‘verbondenheid’, ontstaan bij het helpen van anderen en zijn vaak de verklaring waarom je stemming verbetert.

 “Dé manier om gelukkig te zijn is om geluk voor anderen te zoeken.” (M. Luther King jr.)

Nieuw onderzoek, gepubliceerd door een team van psychologen aan de Universiteit van Missouri-Columbia, suggereert dat de woorden van de heer King vandaag net zo waar zijn als een halve eeuw geleden. Dat dus ons eigen geluk voor een belangrijk deel wordt beïnvloed door de vriendelijkheid en vrijgevigheid die we anderen tonen.

Mensen hebben vanzelfsprekend het recht om ‘geluk’ na te jagen. Daar is helemaal niets mis mee. Maar de onderzoekers stellen tegelijk vast dat ze misschien wel beter af zijn als ze geluk voor anderen nastreven. Het onderzoek toonde aan dat – hoe ironisch ook –  geluk zoeken voor die ander, jou gewoon ook meer persoonlijk geluk brengt dan alleen maar gericht zijn op het geluk zoeken voor jezelf.

Anderen helpen vergroot geluk

Om tot deze conclusie te komen, vroegen de onderzoekers een groep onderzoeks- deelnemers om deel te nemen aan een reeks gedragingen en gedachten-experimenten. In deze experimenten werden daden van zelfgestuurd geluk, afgezet tegen acties die gericht waren op het verbeteren van het geluk van anderen.

In één onderzoek werden deelnemers op straat benaderd nadat ze hun auto hadden geparkeerd. Ze kregen een paar kwartjes van een onderzoeksassistent en werden gevraagd om ofwel hun eigen parkeermeters of de meters van een aangrenzende auto te voeden. De onderzoekers vroegen de deelnemers vervolgens hoe gelukkig ze zich voelden. Interessant is dat mensen die de meters van anderen vulden, een grotere boost in geluk vertoonden dan degenen die hun eigen meters vulden. Ondanks dat ze niet wisten wie ze hielpen.

In een ander experiment vroegen de onderzoekers de deelnemers om zich die keer te herinneren dat ze hebben geprobeerd iemand anders gelukkig te maken. Maar ook die keer dat zij geluk zochten voor zichzelf. De deelnemers werd gevraagd een paar zinnen op te schrijven die de gebeurtenis beschreven en daarbij te beoordelen hoe blij ze zich voelden. Nogmaals, deelnemers die werden gevraagd zich een moment te herinneren dat ze probeerden het geluk van iemand anders te verbeteren, rapporteerden hogere niveaus van herinnerd geluk dan degenen die schreven over een moment waarop ze probeerden hun eigen geluk te verbeteren.

De resultaten van deze onderzoeken onderschrijven de bevindingen van eerder onderzoek. Het toont aan dat mensen meer persoonlijk geluk ontlenen aan pogingen om andere mensen gelukkig te maken dan alleen het geluk voor zichzelf te zoeken.

Inspirerende gevoelens van nabijheid

Het onderzoek sluit aan bij andere wetenschappelijke onderzoeken die laten zien hoe geld uitgeven aan anderen je geluk meer vergroot dan geld uitgeven aan jezelf. Maar het is niet alleen financiële vrijgevigheid die de reden is waardoor we ons geluk vergroten. Ook onze tijd schenken aan iemand in nood, of gewoon gedrag kiezen en manifesteren wat het geluk van anderen boven dat van onszelf plaatst, heeft een positieve invloed op ons psychisch welzijn.

De onderzoekers hebben wel een goede verklaring waarom geven aan de ander meer geluk geeft dan zelfgericht geluk zoeken. Ze geven aan dat het te maken heeft met onze psychologische basisbehoefte aan ‘verbondenheid’. Anders gezegd; het ons dicht bij anderen voelen. Volgens de onderzoekers wekt een poging om een ​​ander gelukkig te maken gevoelens van verbondenheid op, wat op zijn beurt verklaart waarom mensen zich uiteindelijk zelf gelukkig(er) voelen. Dezelfde redenering werkt niet wanneer pogingen tot geluk of stemmingsverbetering op onszelf gericht zijn.

Bovendien voegt dit onderzoek een nieuw punt toe aan een groeiende lijst van wetenschappelijk bewijzen die gericht zijn op het verbeteren van geluk. Uit ander nieuw onderzoek is bijvoorbeeld gebleken dat het vergroten van ons gevoel van er toe doen, onze autonomie, en het ons inspannen om ons vooral te omringen met optimistische mensen (om in een gelukkiger samenleving te leven), zijn ook aantoonbaar manieren om het psychologisch welzijn te verbeteren.

Geven maakt rijk.

Zakenwijzer is de bedenker en oprichter van de inmiddels zelfstandige stichting ANDERS. Als geen ander hebben wij zelf ervaren, dat geven gelukkig maakt. Geven maakt rijk, heeft alles met rijk aan geluk te maken en niets met geld. Betrokken zijn – direct of indirect – met het geven aan anderen, creëert aantoonbaar geluk en verbondenheid. Het is onvoorstelbaar mooi om te zien hoe het geven van kleine dingen, een geweldige geluks- boost geeft. Aan de kant van de ontvanger, maar juist ook aan de kant van de gever.

We zijn allemaal gelukszoekers. Daar is niets mis mee. We kennen allemaal wel het spreekwoord; ‘een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar dat mag zeker ook gelden voor geluk. Want misschien zit geluk wel juist in de kleine dingen. Maar vooral in het geven om en het geven aan die ander. Echte gelukszoekers zoeken het daarom niet bij zichzelf, maar hebben het geluk van die ander op het oog. Om daar vervolgens zelf heel gelukkig van te worden.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.