Kijk niet achterom, daar ben je niet naar onderweg

ConsultancyKijk niet achterom…daar ben je niet naar onderweg.

Die fascinatie om melancholisch op het oude jaar terug te kijken heb ik zelf nooit zo begrepen. Natuurlijk, je kunt veel leren van omzien. Maar het doet mij net even te veel denken aan die traditionele kruidenier van lang vervlogen tijden. De grutter die aan het einde van het jaar – en met het hele gezin aan de keukentafel – al zijn inkomsten en uitgaven optelt en aftrekt. De familie hield de adem in. Want die finale rekensom bepaalde of het een goed of een slecht jaar was geweest.

Terugkijken

Terugkijken zou meer een feest van herkenning moeten zijn. Je zou toch echt tussentijds al moeten weten hoe het jaar verloopt. Daar zitten dan feestelijke momenten bij en momenten waarbij je de neiging voelt opkomen de slingers op te bergen. Hoewel wij mensen dit bewust of onbewust graag willen geloven, is het leven nu eenmaal niet maakbaar en naar onze hand te zetten. We kunnen invloed uitoefenen door proactief de goede dingen na te streven en onze verantwoordelijkheid te nemen. Maar daar hoort ook ‘leren door schade en schande’ bij én een beetje geluk. Want we overschatten onszelf schromelijk als we denken dat bij succes wij de onoverwinnelijke geweldenaren zijn. Maar evenzo onderschatten we onszelf als wij ons tot het centrum van oorzaak en schuld uitroepen als het niet meezit en alles in duigen valt.

Cyclus 

Als jij en ik terugkijken zien we allebei iets anders. Mooi als we samen zien dat het een jaar was met de steeds terugkerende cyclus van proberen, leren, evalueren en veranderen. Want langs deze grillige lijn verloopt de werkelijkheid. Er bestaan nu eenmaal geen kaarsrechte levenslijnen. Wie dat hardnekkig wil blijven geloven heeft het leven nog nooit echt onder ogen durven zien. Wanhopig zoeken naar geluk en voorspoed, maakt blind voor dat wat je al lang had gevonden en voor het oprapen ligt.

Gelukkig Nieuwjaar! 

Vandaag is morgen gisteren. Dus als je toch graag het nieuwe jaar in wilt met goede voornemens, relativeer dan je succes en teleurstellingen wat meer. En besef dat omzien maar een beperkte waarde heeft. Kijk niet achterom, want daar ben je niet naar onderweg. Kijk om je heen, want daar kun je alles vinden.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.