Kom van die tribune af en ga bijdragen!

Consultancydoener kijker

Kom van die tribune af en ga bijdragen!

Hoewel wij hier in Nederland – in vergelijking met andere landen – op bijna alle gelukslijstjes bovenaan prijken, zijn we tegelijk mopperaars en zeurkousen. Wij kunnen als geen ander haarfijn vertellen wat er anders en beter moet. Tijdens de verkiezingen stonden er overal betweter- politici op die wel wisten waar het met dit land naar toe moest. Een zittend kabinet kan het per definitie nooit goed doen. En dat zetten we ze betaald bij de verkiezingen. Ook al loodsen ze ons – inderdaad met vallen en opstaan – door een van de zwaarste crisissen ooit – met veel betere herstelresultaten t.o.v. ons omringende landen.

Voetbaltrainers worden genadeloos gefileerd door onderuitgezakte – al of niet rond-buikige – lekenanalisten, die het vanaf de loungebank precies weten hoe je een ploeg naar succes coacht. In bedrijven en organisaties bestaat over alles wel kritiek en haperen noodzakelijke veranderprocessen omdat het veel makkelijker is om ergens tégen te zijn dan juist vóór.  We gaan los – veilig achter onze multimedia speeltjes – via Twitter, Facebook of mail en lijken er een soort kunst van te maken elkaar vooral hard en diep te raken met woorden.

Søren Kierkegaard (een 19e eeuwse filosoof) wist ons toen al raak te typeren: ‘Mensen eisen vrijheid van meningsuiting als compensatie voor de vrijheid van denken waar ze zelden gebruik van maken.’ We zijn te vaak bozige betweterige toeschouwers die daarnaast nauwelijks nog de moeite nemen om uit te gaan van feiten. Je gevoel en emotie, suggestief de vrije loop laten is veel makkelijker dan te onderzoeken of wat je denkt en zegt ook echt waar is.

John F. Kennedy had het tijdens zijn inaugurele rede niet mooier kunnen verwoorden:

‘Vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar vraag wat u voor uw land kunt doen.’

Het is tijd de rollen om te draaien.

Om samen massaal van de tribune af te komen om onderdeel te worden van het spel. Samen spelen én samen leven. Samen kun je zoveel meer. Jij bent nodig! Aan zure afbrekende commentatoren vanaf de tribune heeft niemand iets. Vraag aan je omgeving, gezin, familiekring, vriendengroep etc, wat jij kan doen. Vraag op je werkplek hoe jij kan bijdragen om hardnekkige interne problemen op te lossen. Maak je beschikbaar, kom in beweging en leer genieten van het bijdragen.

Ik zit met enige regelmaat in het buitenland op diverse plaatsen in deze wereld. Het valt mij op dat als je zegt uit Nederland te komen er altijd wel een glimlach en/of goedkeurend knikje komt. Oud minister van buitenlandse zaken Joseph Luns zei het al: ‘ Het voordeel van een klein land is dat het een groot buitenland heeft.’ Dat grote buitenland geeft ons kennelijk nog steeds het voordeel van de twijfel. Maar er is nog een wereld te winnen om te laten zien dat wij de tribune alleen gebruiken om aan te moedigen en toe te juichen. Om vervolgens mee te doen aan het spel! Om bij te dragen, te helpen, samen te dragen en samen te leven. Nederland. Mooi land met mooie mensen!

Vond jij deze blog interessant? Als dat zo is deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.