Kwetsbaarheid is het nieuwe macho

ConsultancyCoaching

Er was een tijd dat het not done was te melden dat je een coach had. Er werd al gauw gedacht dat er dan iets grondig mis zat met je. Als jij je leven en werk niet op de rit kon krijgen ben je of een loser of men had met je te doen. Inmiddels kun je toch wel zeggen dat begeleiding van een coach of coaching heel gewoon is geworden en soms zelfs een soort van statussymbool. Dat laatste is natuurlijk nonsens. Maar goed, voor sommige is het hebben van een personal coach een ‘BlingBling’ emolument. Je mag hopen dat de coach hier snel doorheen prikt en een punt zet achter een dergelijke motivatie als die niet meer is dan status en make-up.

‘Kwetsbaar durven zijn en kwetsbaarheid tonen was heel vaak een grote persoonlijke worsteling. Zelfs voor al die stoere macho- managers waar menig werknemer tegen op keek.’

Peter de Heer

Coaching

Als leiderschapscoach heb ik in de afgelopen jaren honderden gesprekken en sessies achter de rug. Na een opleiding of coaching was het soms gewenst of noodzakelijk dat de deelnemer wat begeleiding kreeg om het geleerde ook daadwerkelijk in praktijk te brengen. Maar ook als leiders en managers met de rug tegen de muur staan was dit soms reden de hulp van een coach in te roepen. Wat mij altijd weer opviel was de onnatuurlijke façade die menig manager als een masker dagelijks met zich mee draagt. Kwetsbaar durven zijn en kwetsbaarheid tonen was heel vaak een grote persoonlijke worsteling. Zelfs voor al die stoere macho- managers waar menig werknemer tegen op keek. Die dubbelrol van schone schijn is voor velen zwaar en uiteindelijk veel te zwaar om vol te houden. Het breek- moment is voor iedereen anders. Maar het ophouden van die schone macho- schijn maakt vaak meer kapot dan menig leider of manager lief is.

Het betekent nogal wat om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die ons wil doen laten geloven dat alles maakbaar is en perfect moet zijn. Professor Brené Brown, (Universiteit Houston) is wereldberoemd geworden met het onderwerp kwetsbaarheid. Op basis van twaalf jaar onderzoek stelt Brown dat kwetsbaarheid geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. Haar wereldberoemde TEDTalk  en haar bestseller “de kracht van kwetsbaarheid” laat zien dat er moed voor nodig is om juist niet perfect te zijn. Ze moedigt ons aan ons perfectionisme los te laten, onze maskers te laten zakken en kwetsbaarheid te omarmen. Want er is moed voor nodig om te zijn wie je echt bent.

Schone schijn

Leiders en managers zijn rolmodellen in organisaties. In onze opdrachten bij reorganisaties en verandermanagement zien we het vaak terug. Rolmodellen die de schone schijn ophouden en kwetsbaarheid uitbannen uit hun leven, zijn destructieve voorbeelden voor volgers. De schone schijn is een leugen en niet de waarheid. En juist eerlijkheid, vertrouwen en betrouwbaarheid zijn misschien wel de belangrijkste pijlers waarop relaties en succes zijn gebouwd. We doen onszelf te kort als we kwetsbaarheid buiten ons leven houden. We geven als leiders en managers een volstrekt verkeerd beeld van de werkelijkheid aan werknemers. Die dat overigens feilloos door hebben. Het is tijd om de maskers van schone schijn te laten zakken, want kwetsbaarheid is het nieuwe macho.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 088-505 6000 of vraag gratis en vrijblijvend informatie aan via de groene button!

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.