Lachen is gezond

ArbodienstKoffiemok die positiviteit uitstraalt

We zouden natuurlijk duizend redenen kunnen bedenken waarom er in moeilijke tijden niets valt te lachen. Maar deskundigen zijn het niet met ons eens. Juist nu moet er gelachen worden, want lachen is gezond. Humor is voor ons een belangrijke afweer en psychologische verdediging tegen spanningen en angst. Maar het verlicht niet alleen spanningen. Aangetoond is, dat de slaapkwaliteit sterk verbetert. Ook de bloeddruk verlaagt. Kortom: het algemene welzijn verbetert.

Lachen met woorden

Het woord ‘lachen’ is ook onderdeel van onze taal. We hebben zelfs de nodige spreekwoorden en uitdrukkingen met het woord. Zomaar een paar voorbeelden:

  • de lachende derde
  • een stuip krijgen van het lachen
  • het huilen staat hem nader dan het lachen
  • in zijn vuistje lachen
  • zich een aap lachen
  • lachen als een boer met kiespijn
  • zich een bult lachen
  • zich een ongeluk lachen

Lachen is therapie

Gedragstherapeuten weten dat humor zorgt voor een goede hersenchemie. En dat levert ons weer een verbetert immuunsysteem op. Lachen is als een medicijn. Lachen om jezelf relativeert en plaats de dingen in een beter hanteerbaar perspectief. En het zorgt er bovendien voor dat er meer zuurstof beschikbaar komt voor de hersenen. En dat zorgt er weer voor dat jij je meer op je gemak voelt.

Aangezien lachen het immuunsysteem verstrekt, werkt dit positief uit op het meer weerbaar zijn voor ziekten. Het vermindert ook het stresshormoon. Juist dit hormoon belast normaal gesproken het immuunsysteem. We hebben allemaal al wel eens gemerkt dat je je serieus beter voelt na een flinke lachbui. Lachen is nu eenmaal echt gezond en dat merk je.

Positieve effecten

Wetenschappers hebben al dikwijls aangetoond dat lachen grote voordelen heeft. We zetten de belangrijkste voordelen nog even op een rijtje:

1. Lachen maakt blij

Misschien had je er al eens van gehoord. Maar als je lacht, maakt je lichaam endorfine aan. Populair gezegd: je lichaam maakt een soort geluks- hormoon aan. En dat merk je. Het maakt je blij, rustig en geeft zelfs een soort euforisch gevoel. Grappig om te weten: je lichaam heeft geen idee of jouw lach gemeend of gespeeld is. Het maakt voor het lichaam en de effecten niets uit. Dus al veins je een lach, de positieve effecten zijn voor jouw hetzelfde. Dus lachen maar!

2. Lachen geeft verbinding

Het maakt niet uit op welke plek je op aarde bent, maar lachen doen we allemaal. Al spreek je niet de taal van het land, zodra we samen kunnen lachen ontstaat er verbinding. Ook bij spanningen tussen partijen werkt humor het beste. Als we samen kunnen lachen, kunnen we er ook samen uitkomen. Het heeft nog meer voordelen. Onderzoeken wijzen uit dat als je kunt lachen als groep, de positieve gezondheids- effecten ervan nog veel groter zijn.

3. Lachen is fitness voor de buikspieren

We kennen allemaal wel de uitdrukking: ik heb buikpijn van het lachen. Nou dat klopt. Je buikspieren zijn letterlijk aan het werk. Per 15 minuten verbrandt je zo’n 50 calorieën als jij krom ligt van het lachen. Op dat moment trekken onze buikspieren samen en wordt dit een serieuze work-out. Je ziet mensen die hartelijk lachen daarom daadwerkelijk naar hun buikspieren grijpen.

4. Verminderde kans op hart- en vaatziekten

Lachen is een inspanning. Dat is de reden dat je hart sneller gaat kloppen. Daardoor verwijden je bloedvaten en ontstaat een verbeterde bloedcirculatie. Om die reden kan het de kans op hart- en vaatziekten verminderen, dan wel positief beïnvloeden. Onderzoeken lijken aan te tonen, dat het ook ontstekings- remmend zou werken en een beschermende werking heeft voor de hartspieren en bloedvaten. ‘Hart’ lachen dus!

5. De lach als antidepressiva

De cijfers van het aantal mensen dat antidepressiva slikt stijgt zorgwekkend. Huisartsen zijn al gemaand zorgvuldiger te zijn om niet te snel en te makkelijk deze middelen voor te schrijven.
Onderzoek heeft aangetoond dat er eigenlijk eenzelfde stofje wordt aangemaakt en vrij komt als we lachen. Met andere woorden: we beschikken op een natuurlijke manier over hetzelfde stofje (serotonine), als wat in de meeste antidepressiva voorkomt. Een extra reden om meer te lachen en daarmee zelf je gemoedstoestand positief te beïnvloeden.

6. Lachen en jouw immuunsysteem

Het is algemeen bekend. Negatieve stress is erg slecht voor onze gezondheid. Als we onder stress staan wordt er een zogenaamd stresshormoon aangemaakt. Maar juist dat stresshormoon valt je immuunsysteem aan, waardoor je vatbaarder bent voor ziektes en infecties. Door te lachen zul je het stresshormoon aanzienlijk kunnen verlagen. Gevolg is dat je meer ontspannen bent en ook zo voelt. De vele schadelijke effecten van stress op je lichaam en je geest wordt tegengegaan door simpelweg veel vaker te lachen. Het is daarom een heel gezond en natuurlijk medicijn.

7. Lachen als pijnstilling

Wist je dat mensen die vaker lachen een hogere pijngrens hebben? Door te lachen komt de bekende stof endorfine vrij. Dit stofje werkt best nog wel even na, ook al lach je niet meer. Door dit effect lijkt het erop dat wij gewoon even de pijn vergeten. Onderzoeken wijzen erop dat de effecten van lachen en pijnstilling eigenlijk op dezelfde manier werken in ons lichaam als de effecten van drugs. Juist ook lachen als groep heeft een extra versterkende werking.

Het laatste woord is aan de wetenschap

Het is beter om te lachen dan te huilen. We zagen eerder al dat we ook in onze taal dit verwoorden in gezegden en uitdrukkingen. Maar wat zegt de wetenschap zelf over de voordelen? We weten al dat we ons beter voelen als we lachen. Dus er gebeurt iets in ons. Maar wat?

Neurowetenschapper Robert Provine, is hoogleraar psychologie in de VS. Provine is gespecialiseerd in de ontwikkeling en evolutie van ons zenuwstelsel. Het menselijk gedrag staat in zijn onderzoeken centraal. De hoogleraar maakt zeker geen grapje over lachen. Hij ziet het als een belangrijk sociaal hulpmiddel wat is aangeboren. Na 10 jaar onderzoek stelt hij dat dit de beste verbinder is tussen mensen. Lachen is non-verbale taal. Uit zijn onderzoeken blijkt dat het ook een positieve impact heeft op de omgeving en op jezelf. Het is besmettelijk en aanstekelijk en werkt positief op sociale aspecten. Een goed humeur en een aanstekelijke lach is onweerstaanbaar.

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.