Leer hoe je weer plezier kunt hebben.

Arbodienstplezier maken tegen burnout

Het is de hoogste tijd om opnieuw te leren hoe je plezier kunt hebben, zegt geluksprofessor Laurie Santos. Een bewuste beslissing om meer vreugde in ons leven te brengen, kan zowel lichaam als geest stimuleren

Na anderhalf jaar van verlies, ziekte en stress als gevolg van de pandemie, is de burn-out hoog en het moreel laag. Maar er is ook positief nieuws, volgens de  Yale’s ‘geluksprofessor’. Je hoeft om je beter te voelen niet afhankelijk te zijn van beperkende diëten, slopende fitnessregimes of het testen van mentale uitdagingen, maar van iets veel aantrekkelijkers: plezier.

Blijdschap als wapen tegen burn-out

De Amerikaanse psychologieprofessor, die internationale bekendheid verwierf toen haar cursus ‘psychologie en het goede leven’ de populairste cursus aller tijden van de Ivy League-universiteit werd, zegt dat het bewust injecteren van meer plezier in ons leven – waarnaar ze verwijst als een “fun-interventie” – kan niet alleen de mentale gezondheid verbeteren en burn-out helpen voorkomen, maar ook de fysieke gezondheid verbeteren.

“Voor de pandemie gaven we niet per se prioriteit aan plezier”, zegt Santos. “Maar de pandemie heeft dat echt verergerd, deels omdat sommige dingen die we echt nodig hebben voor de lol, verbondenheid met zich meebrengen.”

Veel van de activiteiten die volwassenen voor hun plezier doen, zijn nieuwe plaatsen en omgevingen ontdekken of sporten, wat moeilijk te doen was vanwege de Covid-beperkingen. Santos zegt dat de burn-out is toegenomen als gevolg van de pandemie en dat iedereen zich “beroerd en vermoeid” voelde. En hoe vermoeider we worden, hoe kleiner de kans dat we prioriteit geven aan plezier omdat we simpelweg te moe zijn.

Samen plezier tegen burn-out

Vreugde!… maar hoe dan?

“De ironie is dat als we meer plezier in ons leven stoppen, we uiteindelijk productiever worden”, zegt Santos, “omdat plezier je per definitie het gevoel geeft dat je leeft, je een beetje meer energie geeft. Je kunt er echt even tussenuit.”

Maar wat bedoelt ze nou met plezier? Niet neerploffen voor Netflix met een fles wijn en jezelf verliezen op social media. Echt plezier, zegt ze, moet actief zijn. Santos definieert plezier als “een staat van speelse verbinding met flow”, waarmee ze bedoelt dat je volledig aanwezig bent in het hier-en-nu.

Om plezier te ontdekken, stelt ze voor om een ​​”leuke audit” uit te voeren. Een waarbij je een “niet-oordelende blik” werpt op wat je vroeger echt leuk vond – niet wat je ontspannend vond – en welke elementen dat betroffen. Santos ontdekte dat het in haar geval te maken had met veel muziek gerelateerde momenten, waaronder “meezingers” in de auto met vrienden en als kind spelen in een musical. En ze ontdekte dat plezier te maken had met het ontmoeten en omgaan van mensen die ze niet elke dag zag. “Je analyseert ‘wat zijn de plekken en plaatsen waar ik het meeste plezier beleef? En kan ik die terughalen om er meer van in mijn leven van nu te stoppen. Met als doel om prioriteit te geven aan de dingen die me in staat stellen meer plezier te ervaren?’”

Leer weer plezier maken.

Voor Santos betekende het injecteren van plezier aan karaoke doen en zichzelf in een kwetsbare positie brengen door voor het eerst te gaan surfen. Een van haar grootste inzichten was en is dat volwassenen vaak door allerlei zelfoordelen verhinderd worden plezier te hebben.

“We zouden waarschijnlijk allemaal veel meer plezier hebben als we nieuwe dingen zouden proberen, net zoals kinderen dat doen. Ze zoeken nieuwe activiteiten uit en proberen nieuwe dingen uit – ze veroordelen zichzelf niet als ze het uiteindelijk toch niet leuk vinden. Waarom zouden we als volwassenen niet ook veel meer nieuwe dingen proberen?”

Plezier moet echter niet worden verward met hedonisme. Voorrang geven aan plezier betekent niet dat je je baan opzegt en constant de tijd van je leven hebt, zegt Santos. In plaats daarvan stelt ze voor om plezier in “microdoses” in de dag te “infecteren”, zoals muziek spelen op het werk of grappige conversaties met collega’s om de dag een beetje vrolijker te maken.

Doe je gezondheid een plezier

Ondanks de frivole en kinderachtige reputatie is plezier een heel serieuze zaak, aldus Santos. Onder verwijzing naar haar onderzoek waaruit bleek dat eenzaamheid net zo slecht is voor het menselijk lichaam als 15 sigaretten per dag. Zoek verbinding met mensen om je heen die nodig zijn om plezier te hebben. Het geeft jou en hen een goed en beter gevoel. Want er zijn sterke aanwijzingen dat het speelse deel van plezier echt belangrijk is voor onze gezondheid. Spelen wordt minder geassocieerd met zaken als dementie en zelfs hartaandoeningen.

Spelen wordt ook geassocieerd met persoonlijke ontwikkeling en groei, zegt ze. “Het is een van de redenen waarom spelen tijdens de kindertijd zich voltrekt. Een periode waarin we veel hersengroei hebben – daar komt de associatie vandaan.” Hoewel er veel onderzoek is gedaan naar geluk en vreugde, is plezier een onderbelicht gebied. “Ik denk dat dat deels komt omdat we er geen prioriteit aan geven, we beseffen niet dat het zo krachtig is als het maar kan zijn.”

Maak plezier en doe het samen

Price zegt dat echt plezier – “de magische samenvloeiing van speelsheid, verbinding en flow” – bijna volledig ontbrak tijdens de pandemie en bijna onmogelijk te bereiken is met een scherm. “Het feit dat we het afgelopen Covid periode allemaal zo sociaal geïsoleerd zijn geweest – en dat we zoveel tijd hebben besteed aan het passief consumeren van de inhoud op onze schermen – heeft een enorme negatieve invloed gehad op ons vermogen om plezier te maken.”

Price’s eigen interesse in plezier begon nadat ze het boek ‘How to Break Up With Your Phone’ had geschreven en zich realiseerde, toen ze haar telefoon niet meer zo vaak gebruikte, dat ze was vergeten wat ze graag buiten het scherm deed – en ze begon om gitaar te leren spelen.

Als iedereen plezier voorop zou stellen, zou de wereld een gelukkigere, gezondere en veiligere plek zijn, zegt ze. “Plezier brengt mensen samen. Het herinnert ons aan onze gedeelde menselijkheid en moedigt ons aan om zorgzamer te zijn.”

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.