Leiderschap en management. Ken jij het verschil?

OpleidenLeiderschap en management

In deze blog behandelen we het verwarrende misverstand dat leiderschap en management hetzelfde zouden zijn. Niets is minder waar. Leiderschap en management zijn twee aanduidingen die in het bedrijfsleven veel door elkaar worden gebruikt. Maar toch is er een groot verschil. Want juist het niet erkennen ervan maakt dat er de nodige onduidelijkheden in taken, verantwoordelijkheden en verwachtingen ontstaan. Beiden hebben een specifieke rol te vervullen in het totale bedrijfsproces van de onderneming, maar met wat een verschil!

Wat is het verschil tussen leiderschap en management?

Leiderschap is een vaardigheid waarmee niet alle mensen worden geboren, maar die wel degelijk kan worden aangeleerd. Management daarentegen komt meestal aan de orde als onderdeel van een organisatiestructuur binnen een bedrijf. Leiderschap is meer visionair denken, identificatie van middelen en het vermogen om de voortgang naar de visie te beheren. Management is de planning, organisatie en controle over werkzaamheden.

Stephen R. Covey

Bekende schrijvers van managementliteratuur Peter Drucker en Warren Bennis omschrijven het verschil zo: “Management is de dingen goed doen, maar leiderschap is de goede dingen doen”. Auteur Stephen R. Covey (auteur van ‘de zeven eigenschappen van leiderschap’) zegt erover:
– “Een manager probeert zo efficiënt en succesvol mogelijk de ladder te beklimmen”.
– “Een leider kijkt of de ladder wel tegen de goede muur opstaat’.

Management

Het management is bezig met de productie. Samen met een groep of afdeling zal de manager als coach zorg dragen voor het uitvoeren van taken en opdrachten die zijn overeengekomen. Verwachtingen die met de groep of afdeling zijn afgesproken worden dan uitgevoerd. Direct verantwoordelijke en leidinggevende is dus manager. De opdrachten en taken die aan hem zijn opgedragen en overeengekomen hebben een directe relatie met de visie en het beleid van de onderneming.

Leiderschap

Om echte veranderingen binnen bedrijven door te voeren is toch leiderschap nodig. Geen management. Management komt pas aan de orde als beleid en visie in overeenstemming zijn met de werkelijkheid, de noodzaak en de omgeving van binnen en buiten de onderneming. De leider ontwerpt en ontwikkelt visie en richting. Maar de veranderprocessen die nodig zijn om aan te sluiten op de veranderingen buiten de onderneming is een continu proces.

Manager of leider; het zijn twee verschillende rollen. Voor het vervullen van die rol zijn daardoor verschillende eigenschappen noodzakelijk. Het negeren van deze verschillen is een belangrijke oorzaak van veel onduidelijkheid en ineffectief functioneren van mensen en organisaties. Covey zegt ergens : “Succesvol management kan falend leiderschap niet opvangen”. Effectief en succesvol leiderschap heeft daardoor een directe relatie met de efficiëntie en het succes van de hele onderneming.

“Efficiënt management kan niet zonder effectief leiderschap” Peter de Heer

Bekijk relevante trainingen over leiderschap en management:

Groei in Management en Leidinggeven

Leiderschap van een andere soort

Persoonlijk leiderschap

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.