Leiderschap = Toestemming + Relatie

OpleidenJohn Maxwell

In de komende 5 weken maken we kennis met John Maxwell en zijn beroemde 5 niveaus van Leiderschap. John Maxwell is een Amerikaanse auteur en spreker over leiderschap. Van zijn boeken zijn miljoenen exemplaren verkocht en staan nummer één op de Best Seller List van de New York Times.

Niveau 2. TOESTEMMING (gebaseerd op relatie)

Bij niveau 1 hebben we gezien dat je leiderschap niet kunt afdwingen. Old school Leiderschap wil dingen voor elkaar krijgen door ‘command and control’. Wie hier anno 2018 als leider mee weg probeert te komen is gedoemd te mislukken. Mensen willen een relatie en onderlinge verbondenheid. Niet alleen met hun werk en collega’s, maar ook met hun leider. Die leider kan niet functioneren zonder een relatie met zijn medewerkers. Hij moet als het ware toestemming krijgen om hun leider te mogen zijn. Zonder deze toestemming is er simpelweg geen draagvlak en geen werkbare relatie.

“Alleen door medewerkers vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven ontstaat relatie. ” Peter de Heer

Leiderschap John MaxwellEr is al heel wat geschreven over het creëren van motivatie bij medewerkers. Afgezien van het feit dat medewerkers zich vooral zelf moeten leren motiveren (zelfmanagement), is de basis de relatie met de leider. Waarom zou je uit je stoel komen om prestaties te leveren en doelen te halen voor een leider waar het vertrouwen in ontbreekt? Een leider die commando’s geeft in plaats van jou verantwoordelijkheid en vrijheid te geven? Effectief leiderschap is per definitie gebaseerd op relatie. Maar ook een relatie kun je niet opeisen. Juist door medewerkers vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen te geven ontstaat relatie. Alleen zo groeit de basis die elke leider nodig heeft: toestemming van je medewerkers om hun leider te mogen zijn.

Medewerkers hebben een leider nodig. Maar een leider heeft ook medewerkers (volgers) nodig die hun toestemming geven dat jij hun leider mag zijn. Zonder deze toestemming kom je als leider nooit verder dan positieleider (niveau 1). Medewerkers accepteren je noodzakelijkerwijs omdat het hiërarchisch moet. Niet omdat er sprake is van toestemming of relatie. Bij leiderschap gebaseerd op relatie en toestemming is er sprake van wederzijds respect. Een voorwaarde om draagvlak te creëren en doelen en resultaten te behalen met je team. Maar die doelen en prestaties bereik je niet zomaar. Daar is leiderschap op niveau 3 voor nodig. Medewerkers hebben namelijk een rolmodel nodig waaraan zij zich kunnen spiegelen en optrekken. Een leider die dingen voor elkaar kan krijgen. Een leider die heeft laten zien dat hij aantoonbaar effectief bij kan dragen aan de organisatie. Kortom… een leider van het niveau 3.

Was deze blog voor jou interessant? Deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.