LOOPBAANCOACHING - lang zullen we leven, werken en leren.

Consultancyloopbaancoaching

We hebben er niet om gevraagd, maar wel gekregen. Stil gezet worden. Pas op de plaats maken om je leven en je werk met andere ogen te leren zien. Er zijn kennelijk tijden van onzekerheid, crisis en levensbedreigende omstandigheden voor nodig. Een enkeling kiest er zelf voor. Door bijvoorbeeld een sabbatical te plannen. Maar vaak zijn ingrijpende omstandigheden nodig om ons af te remmen en tot stilstand te brengen. Op dat moment komt loopbaancoaching heel goed van pas.

Kijken naar jezelf en je werk zoals je nog nooit gedaan hebt

In deze tijden spreek je al gauw met mensen die beschouwend spreken over hun eigen leven. Wat het met hen doet, wat ze voelen en waar ze over nadenken. Naast privé is werk een hot issue. Waarom doe ik wat ik doe en is dit wel wat ik wil? Nu we noodzakelijkerwijs uit onze tredmolen zijn gestapt, kunnen we op een afstandje naar de ingesleten paden van onze levens kijken. En juist dat roept allerlei vragen op die we onszelf nog nooit hebben afgevraagd en geeft emoties die we nog nooit gevoeld hebben. Die analyserende uitkomsten zorgen ervoor dat we onderdelen van ons leven ter discussie stellen. Ons werk en onze loopbaan bijvoorbeeld. Nu we opeens volstrekt anders met ons werk om moeten gaan, kijken en ervaren we ook anders. En wat we nu met andere ogen zien staat ons lang niet altijd aan.

Loopbaan onder het vergrootglas

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je juist nu anders leert kijken naar wat er al langere tijd was: je baan. Het was zo gewoon en vanzelfsprekend, dat het niet in je opkwam te reflecteren. Maar we zijn stilgezet in de tijd. Opeens zien we kanten aan onze job die ons niet aan staan, niet passen, schuren en we zien opeens wat we er aan missen. Dreigend ontslag is ook zo’n ‘stilzetter’.

Maar ook leren we de waarde van gezondheid en ons leven anders bekijken. Dan is kwaliteit van je werk opeens wél in beeld en vinden we daar iets van en maken onze mind op. Als wij mensen door omstandigheden anders leren kijken naar onze levens en omstandigheden, is ons werk een behoorlijk dominant onderdeel. De meeste van ons werken toch gauw zo’n 70.000 uur van start tot pensioen. Dan is bewust kijken en analyseren nodig om de kwaliteit te meten en te waarderen.

Vragen over je werk en loopbaan

Er staan nogal wat mensen met hun baan onder hun arm op een kruispunt in hun leven. Ze weten het even niet meer en twijfelen. Of weten het zeker; dit wil ik niet meer. De meeste vragen over werk en loopbaan zijn samen te vatten in de volgende vragen:

  • Ik moet door (dreigend) ontslag op zoek naar iets anders. Maar hoe pak ik dat aan?
  • Na mijn zoveelste job vraag ik mij af wat;  wat voor werk past er echt bij mij?
  • Wat is de best next step in mijn loopbaan?
  • Ik wil doorgroeien naar een volgende functie, maar het lukt mij niet. Waar gaat het mis?
  • Ik heb het niet (meer) naar mijn zin op mijn werk. Blijven of weggaan?
  • Ik wil mij verder persoonlijk ontwikkelen. Maar hoe doe ik dat?
  • Ik wil echt beter worden in mijn job. Maar wat is daar voor nodig en hoe doe ik dat?
  • Hoe combineer ik werk en privé in mijn leven?
  • Ik weet waar ik goed in ben, maar ik kom niet uit de verf. Wat moet ik anders doen?
  • Ik wil solliciteren. Maar hoe doe je dat in deze tijden?
  • Ik kan veel meer, maar ik doe elke dag werk onder mijn niveau. Hoe kom ik hier uit weg?
  • Ik ervaar geen voldoening in mijn werk. Hoe komt dat en hoe kan ik dit veranderen?

Is loopbaancoaching niet iets voor jou?

De meeste van ons zijn wel bekend met coaching. Zo’n helper en richtingwijzer die je stimuleert anders te kijken, anders te denken en anders te doen. Een goede coach doet dit met zijn handen op z’n rug. Een professionele coach gaat niet aan het werk, maar zet jou aan het werk. Coaching is al lang niet meer voor softie’s die het zelf niet kunnen. Coaching is een volwassen, professioneel en geaccepteerd begrip voor heel wat werknemers. Het zijn versnellers in vastgelopen omstandigheden. Een professionele coach helpt mensen over kruispunten heen waar ze al veel te lang zijn blijven hangen.

Loopbaancoach

Juist een loopbaancoach helpt mensen veranderingen aan te brengen in hun werk en loopbaan. Maar ook om te ontdekken wie en wat we eigenlijk zijn in relatie tot ons werk. De belangrijkste instrumenten voor de loopbaancoach zijn vragen stellen, luisteren en begrijpen. Expertise en ervaring van de coach helpen om snel inzicht te krijgen wat er aan de hand is als de coachee vol met vragen zit. Om beter te begrijpen werkt een persoonlijkheidstest erg verhelderend. Vaak is het coachgesprek in combinatie van zo’n persoonlijkheidstest een feest van herkenning voor de kandidaat. Maar hoe herkenbaar aspecten van werk en leven ook zijn voor de kandidaat, men is vaak niet in staat hier zelf concreet stappen te zetten in de juiste richting.

Een goede loopbaancoach helpt je om anders te kijken naar je werk. Maar ook leert hij/zij je om jou bewust te maken hoe jij denkt over werk. Belemmerende overtuigingen kunnen zo vast zitten in je denken dat het soms nodig is dat anderen je daar op wijzen. En ja, anders denken en kijken naar werk en je loopbaan, zorgt ervoor dat je dingen ook anders gaat doen. Daadwerkelijk actie i.p.v. alleen maar vage plannen en voornemens, die uiteindelijk niets veranderen.

Wat nu? Wat is de next step?

Als jij bent stil gezet met vragen over je loopbaan, neem dan actie! Die stilte momenten zijn hét moment om tijd te nemen om naar jezelf en je werk te kijken. We zijn onbewust vaak zo  blindelings aan het rondrennen in onze ingesleten werk- en loopbaan- patronen. Laat je stil zetten en gebruik dat unieke moment om je vragen beantwoord te krijgen. En ja,… zoek hulp. Jouw eigen manier van denken en doen heeft je steeds hetzelfde gebracht. Als je dingen echt anders wilt, doe het dan ook anders. Kom in actie.

Wil je als werkgever of als werknemer meer weten over loopbaancoaching en hoe persoonlijkheidstesten jou helpen inzicht te krijgen? Bel of mail ons dan. Dit is de meest makkelijke en simpele stap die je vandaag kan zetten. Doen!

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.