Loslaten is het nieuwe vastgrijpen.

Opleidenloslaten_vastgrijpen

In leiderschap is er een terugkerend dilemma: loslaten. De leider zelf heeft daar de meeste moeite mee. Het is ook niet makkelijk. Als trainer en leiderschapscoach zie ik ze worstelen.

Worstelen met ego’s

De ondernemers, leiders en managers. Bijna allemaal hebben ze hun sporen verdiend en beschikken over wijsheid en veel ervaring. Natuurlijk zitten daar types bij die vooral worstelen met hun eigen ego. Maar de meesten vinden het gewoon lastig dat wat zij zo goed kunnen, over te laten aan anderen. We zijn de essentie van leiderschap een beetje kwijtgeraakt. Echt leiderschap is jezelf misbaar maken. Zorgen dat wat ik vandaag doe, morgen iemand anders kan doen. Zodat de leider zelf de nieuwe uitdagingen en veranderingen van morgen kan vastgrijpen.

“Om werknemers te laten excelleren is loslaten van de leider een harde voorwaarde.” Peter de Heer

Worden zoals ik
Ik spreek dagelijks leiders van bedrijven en organisaties. Belangrijkste thema: hoe zorg ik ervoor dat mijn medewerkers bevlogen en betrokken zijn in hun werk? Eigenaarschap bezitten zeg maar. Eigenlijk bedoelt zo’n leider: hoe kan ik zorgen dat ze worden zoals ik? Op die paar ‘jongens en meisjes’ na die vooral zichzelf erg bijzonder vinden, zijn de meeste leiders die ik ken zéér bevlogen en betrokken.

3 effectieve eigenschappen

Om werknemers te laten excelleren is loslaten van de leider een harde voorwaarde. Maar dat is eng en daar is moed voor nodig. De moed om anderen toe te vertrouwen wat jij zo goed kan. Loslaten is dan ook geen kamikaze route. Wijze leiders (leiders die eigen wijsheid hebben opgebouwd) zie je altijd 3 effectieve eigenschappen manifesteren:

  1. Zij beschikken over de vaardigheid om werknemers krachtig te motiveren;
  2. Geven dagelijks feedback en zijn in staat feedback te ontvangen;
  3. Stimuleren de ontwikkeling van medewerkers en halen het beste in hen naar boven.

Leiderschap is loslaten zodat werknemers kunnen vastgrijpen. Het is de belangrijkste reden waarom sommigen bedrijven excelleren en anderen niet.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.