Maak leren tot een vast onderdeel van je werk.

OpleidenPersoon die tijd plant om te leren

De urgentie van werk wint het vaak van ons dagelijks leren. Maar wat als we leren meer een onderdeel van ons dagelijks werk zouden maken? Hoe kunnen we de werkstroom gebruiken om te leren en om leren te stimuleren? Ten eerste; sta open voor leermogelijkheden terwijl je bezig bent met je dag. Ga bijvoorbeeld niet zomaar met een externe professional in onderhandeling; leer eerst van de gebruikte tactieken en technieken in verkennende gesprekken. Vraag productmanagers naar product kenmerken; vraag verkopers naar trends in de branche; verzoek jouw collega’s om feedback te geven over jouw presentatievaardigheden; vraag je leidinggevende om feedback etc.

Laat collega’s weten hoe belangrijk leren voor jou is. Spreek met je manager af dat je een deel van jouw werkweek aan leren kan besteden (begin eens met een uur). Zet het dan in je agenda en houd je eraan. Abonneer je op aantal hyperrelevante nieuwsbrieven en deel interessante dingen die je leest met collega’s. Zorg voor speciale online stilte ruimten om te leren en promoot deze.

Een leven lang leren

Levenslang leren is een economische noodzaak geworden. Tachtig procent van de CEO’s gelooft nu dat de behoefte aan nieuwe kennis en vaardigheden hun grootste zakelijke uitdaging is. Voor werknemers – zo blijkt uit onderzoek –  zijn ontwikkelingsmogelijkheden de tweede belangrijke factor voor werkgeluk (na het soort werk en de functie zelf).
Op het meest fundamentele niveau zijn wij mensen geboren met een instinct om gedurende ons hele leven te leren.
Het is dus logisch dat we (bewust en onbewust) op het werk constant op zoek zijn naar manieren om dingen beter te doen.

Toch overtreft de urgentie van werk steevast de noodzaak van leren. Uit een onderzoek onder LinkedIn gebruikers blijkt, dat werknemers een derde van hun dag verspillen aan e-mails die weinig of niets met hun werk te maken hebben. Het bij sommige bedrijven aanwezige leerportaal  wordt zelden gebruikt, behalve voor verplichte trainingen.  Gemiddeld besteden kenniswerkers slechts vijf minuten per dag aan formeel leren. We zijn allemaal gewoon te verstrikt geraakt in de onverbiddelijke maalstroom van werk.

Leren én werken. Maar hoe doe je dat?

De vraag is dus: hoe kunnen we leren onderdeel maken van onze dagelijkse workflow?

De ervaring van iedereen op het werk is natuurlijk anders, maar er zijn enkele grote overeenkomsten tussen kenniswerkers – zo blijkt uit onderzoek – en daar zijn er heel veel van. Kenniswerkers zitten elke dag 6,5 uur achter een computer.
Ze besteden met name 28% van hun tijd aan e-mail, 19% van hun tijd aan het verzamelen van informatie (zoeken naar gegevens) en 14% van hun tijd aan interne communicatie (in formele en informele vergaderingen). Deze drie activiteiten vormen samen 61% van de totale tijd op het werk voor deze enorme populatie.

Het is logisch dat kenniswerkers zoveel tijd besteden aan het absorberen en verspreiden van informatie. Het vinden van gegevens, feiten, informatie en inzichten en deze vervolgens met anderen delen, is voor de meesten van ons een dagelijkse bezigheid. In feite is 38% van de inhoud die online wordt gedeeld, educatief of informatief.

Leren & werk.

Leren als onderdeel van je werk is een nieuw idee: het erkent dat leren pas echt kan plaatsvinden als het past bij en afgestemd is op werkdagen en werkende levens. In plaats van corporate learning als een bestemming te beschouwen, wordt het nu iets dat naar ons toekomt. Door goed ontwerp denken en geavanceerde technologie kunnen we oplossingen en ervaringen bouwen die leren bijna onzichtbaar maken in ons werk. Je zou kunnen stellen dat Google en YouTube twee van de vroegste ‘learning in the flow’-platforms zijn, die we nu als vanzelfsprekend beschouwen.

Dus, hoe kunnen we de werkstroom gebruiken om leren te stimuleren? We bekijken dit eerst vanuit het perspectief van het individu (bottom-up) en vervolgens vanuit het perspectief van het bedrijf (top-down).

Man aan het leren tijdens werktijd

Bottom-up

Wat zou jij als leergierige persoon kunnen doen om te leren in de flow van het werk? Hier zijn enkele praktische maatregelen die je vandaag zou kunnen implementeren:

Oefen jezelf in het bewust en aanwezig zijn bij het uitvoeren van jouw dagelijkse werk. Dit heeft veel voordelen, waaronder een verhoogd leer- en ontwikkelingsvermogen. Als je iets niet begrijpt, zeg dan geen ‘ja’ als je hier naar gevraagd wordt. Maar zeg ‘nee’ en stel vragen. Net zo lang tot je het wel begrijpt. Vraag mensen om je heen feedback en leer hier van. Wees nieuwsgierig en ga in gesprek met professionals. Moet je onderhandelen, leer dan eerst wat onderhandelingstechnieken betekenen en leer ze toepassen. Moet je overtuigend iets presenteren? Zorg dat je vooraf oefent samen met iemand die kennis heeft op dit terrein. Maar stel vooral vragen. Dit soort leervragen zijn leerervaringen en de meeste mensen vertellen je graag wat zij weten.

Hou een te leren lijst bij. Je ervaart dagelijks veel leermogelijkheden en met een zekere mate van metacognitie (metacognitie betekent letterlijk “denken over denken”)  ga je meer van die leerkansen opmerken. Vaak moet je ze op dit moment even voorbij laten gaan omdat je met iets anders bezig bent. Maar dat betekent niet dat je hier niet later tijd aan kan besteden. Noteer een lijst met concepten, gedachten, praktijken en een woordenschat die je wilt verkennen. Je kunt ze onderzoeken als je even tijd hebt om na te denken. Bookmark de dingen die je wilt leren. Zodra er een vrij moment is lees je het artikel, verken je de demo, of gewoon rondneuzen en spelen met iets dat je altijd al beter wilde doen.

Het is een persoonlijke en lonende ervaring, en we hebben allemaal momenten (inclusief woon-werkverkeer) om effectief te leren. Gebruik slimme software en/of andere gadgets die allemaal wel op internet zijn te vinden. En anders is dat je eerste leeropdracht: hoe kan ik slimmer werken.

Plan speciale leertijd in je werkschema. Laat collega’s weten hoe belangrijk leren voor je is. Spreek met je manager een redelijk deel van jouw werkweek af dat aan leren kan worden besteed en houd je eraan.

Abonneer je op een klein aantal voor jou relevante nieuwsbrieven en informatiebronnen. Kies ze met zorg, passend bij je rol, branche en persoonlijkheid. Er zullen er uiteindelijk niet veel zijn die zowel uitstekend als relevant zijn.

Draag actief bij aan het leren én werken in jouw organisatie en stimuleer anderen hetzelfde te doen. Creëer een intern platform waar leerervaringen en kennis verzameld en vindbaar is voor iedereen.

Top-down

Als je HR-leiders vraagt ​​hoe ze van plan zijn nieuwe kennis en vaardigheden voor de toekomst op te bouwen, zegt bijna twee derde dat ze op zoek gaan om nieuwe vaardigheden te werven die ze nodig hebben. Dit is kostbaar. Ervaringsonderzoek laat zien dat het wel eens zes keer goedkoper kan zijn om kennis en vaardigheden intern op te bouwen  dan om ze van de arbeidsmarkt te gaan huren.

Dus is het om allerlei redenen echt slimmer om als bedrijf de werkstroom beter te benutten om de kennis en vaardigheden van je personeel te ontwikkelen. Bedrijfsleiders en managers: ga systemen, processen en je cultuur zo veranderen dat ze meewerken aan het vergroten van de leer- en vaardigheids- capaciteiten van jouw personeel.

Zorg ervoor dat bedrijfskennissystemen nauwkeurig en gebruiksvriendelijk zijn. Jouw medewerkers zijn constant op zoek naar informatie en ze zullen hoogstwaarschijnlijk naar Google en YouTube gaan op zoek naar antwoorden. Accepteer dat dit de realiteit is, maar besteed ook wat tijd aan het beheren en repareren van de interne systemen die je hebt om ze sneller en nuttiger te maken. Als je een oude, rommelige (intra) website met slecht gerangschikte informatie hebt, kost dit jouw bedrijf gewoon geld en is het bouwen van een nieuw leer- en bedrijfsportaal eenvoudiger dan ooit. Zoekresultaten moeten nuttig zijn – dit is gemakkelijk gezegd, maar wordt zelden gedaan – wat vereist dat de inhoud goed gescreend en onderhouden moet worden.

Gebruik de nieuwe technologieën die er zijn, waarmee leren gemakkelijk en overal beschikbaar is. Zorg dat opgedane kennis geborgd is in een omgeving die voor iedereen toegankelijk is binnen de onderneming. Het delen van kennis en informatie is essentieel en werkt ook nog eens aanstekelijk.
Als je niet weet welke technische- en automatiserings- mogelijkheden er allemaal zijn, zijn er genoeg professionals die jou dat haarfijn uit kunnen leggen. Maar zorg wel dat je eerst weet wat en hoe je het nieuwe leren wilt verbinden aan je organisatie.
Een leervisie en leerplan is dan als eerste belangrijk om over te beschikken.

Ingeplande uren om te leren

Hoe denken managers hierover?

Het concept leren en werken heeft weerklank gevonden over de hele wereld. Hoewel de voordelen van training in het algemeen voor werknemers buiten elke twijfel is verheven, is het belangrijk om het leren en ontwikkelen nog dichter tegen de werknemer aan te organiseren. Als we een leven lang leren belangrijk vinden, integreer het dan ook in het dagelijkse werk van je werknemers.

Leren doe je niet alleen buiten het bedrijf. Maar leren in het bedrijf tijdens je werk zal daar meer en meer een vast onderdeel van gaan uitmaken. Leren én werken is een van de krachtigste hefbomen die tegenwoordig voor HR en het management beschikbaar zijn. Wij geloven dat elke organisatie kan profiteren van dit nieuwe paradigma. Het is een opwindende nieuwe innovatie, die al langer aan de gang is. Zorg dat jij en je bedrijf deze vorm van structureel leren en ontwikkelen serieus nemen.

Meer weten?

Wil je meer weten hoe leren én werken ook voor jou organisatie kan gaan werken? Als opleider beschikken we over de kennis en ervaring die jou en je organisatie zal helpen hier handen en voeten aan te geven. Naast de persoonlijke ontwikkeling van je huidige werknemers – in leren en persoonlijke ontwikkeling – ligt hier nog een enorme interessante nieuwe kans.

In de huidige krapte op de arbeidsmarkt, zal het steeds lastiger worden – zo niet onmogelijk – om een kant en klare oplossing te vinden voor jouw huidige vacatures. Gecombineerd met een ‘werken & leren’ programma zou het nu kiezen voor een eigen academy (intern of extern) wel eens de best denkbare oplossing zijn voor het grote te kort aan ervaren nieuw personeel. De problemen op de arbeidsmarkt zijn voorlopig zeker niet over. Niets doen is dus geen optie. Zelf werven, selecteren en vervolgens zelf opleiden is de toekomst en de best denkbare oplossing voor jouw bedrijf.

Wil je meer weten over wat de ‘leren en werken’ opleidingsprogramma’s voor jou organisatie kunnen betekenen? Hier tref je alle informatie aan om contact met ons op te nemen. We kunnen je er alles over vertellen en presenteren graag onze kennis en mogelijkheden.

Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je geïnteresseerd bent en echt meer wil weten hoe je met een interne of externe eigen academy een echt antwoord en structurele oplossing creëert voor jouw openstaande vacatures. Al jaren werven, selecteren en leiden wij intern onze eigen kenniswerkers op. En met succes! Stop ermee afhankelijk te zijn en te blijven van de krapte op de arbeidsmarkt, die er nog jaren zal zijn, zo is de verwachting. Creëer je eigen arbeidsmarkt! En wij kunnen je daarbij helpen.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.