Medische keuring versus PMO: Wat is het verschil en welke is geschikt voor jouw organisatie?

ArbodienstVerschil medische keuring en PMO

Er zijn verschillende manieren om de gezondheid en het welzijn van werknemers te controleren. Twee veel voorkomende methoden zijn de Medische keuring en het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Hoewel deze twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. In dit artikel vertellen we je welke en helpen we jou te begrijpen welke optie het meest geschikt is voor jouw organisatie.

Medische keuring

Een medische keuring is een onderzoek om de gezondheid van een persoon te beoordelen en wordt uitgevoerd door een arts. Dit kan worden gedaan als onderdeel van een sollicitatieprocedure of als vereiste voor een bepaalde baan. Medische keuringen worden ook vaak ingezet om te bepalen of een werknemer geschikt is om bepaalde taken uit te voeren. Je kunt hierbij denken aan een situatie waarin de werknemer zware fysieke arbeid moet verrichten.

Tijdens een medische keuring wordt een persoon onderzocht op verschillende aspecten van hun gezondheid. Voorbeelden hiervan zijn bloeddruk, BMI en bloedonderzoek. De arts zal bij de keuring ook vragen stellen over de medische geschiedenis van de persoon en de eventuele medicijnen die hij/zij momenteel gebruikt. Afhankelijk van het doel van de keuring kan de arts ook specifieke tests uitvoeren, zoals een gehoortest of een longfunctietest.

Het doel van een medische keuring is om te bepalen of een persoon geschikt is om bepaalde taken uit te voeren en om eventuele medische problemen op te sporen die van invloed kunnen zijn op hun vermogen om te werken. Op het moment dat er tijdens de keuring medische problemen worden ontdekt, kan worden aanbevolen dat de persoon eerst verdere medische behandeling zoekt alvorens gestart wordt met het werk. .

Periodiek Medisch Onderzoek (PMO)

Een Periodiek Medisch Onderzoek (PMO) is daarentegen een meer uitgebreide en systematische gezondheidscontrole die regelmatig wordt uitgevoerd bij werknemers. Dit wordt vaak gedaan als onderdeel van het gezondheids- en welzijnsbeleid van een organisatie en kan helpen bij de identificatie van mogelijke gezondheidsrisico’s op de werkplek. Niet onbelangrijk om hierbij te benoemen is dat er ook aandacht wordt gegeven aan het mentale welzijn.

Een PMO omvat doorgaans een uitgebreide gezondheidsbeoordeling met tests op verschillende aspecten van de gezondheid, zoals bloeddruk, cholesterol, bloedsuiker, BMI en longfunctie. Er kunnen ook tests worden uitgevoerd om specifieke gezondheidsrisico’s op de werkplek te identificeren. Denk hierbij aan gehoortests voor werknemers die in een lawaaierige omgeving werken.

Het doel van een PMO is om een ​​uitgebreid beeld te krijgen van de gezondheid en het welzijn van werknemers en om eventuele gezondheidsrisico’s op de werkplek op te sporen. Als er tijdens het onderzoek gezondheidsproblemen worden ontdekt, kan de werknemer doorverwezen worden naar een arts voor verder onderzoek en behandeling. Een PMO kan ook helpen bij het identificeren van gezondheidsproblemen in een vroeg stadium, waardoor behandeling mogelijk effectiever kan zijn en de kans op ziekteverzuim op de lange termijn kan worden verminderd.

Meestal wordt dit onderzoek uitgevoerd op regelmatige basis (ieder jaar of om de paar jaar), afhankelijk van het gezondheids- en welzijnsbeleid van de organisatie en de aard van het werk dat wordt uitgevoerd. Het kan ook worden aangepast aan de individuele behoeften van werknemers, bijvoorbeeld als er specifieke gezondheidsrisico’s zijn die verband houden met hun werk.

De belangrijke verschillen

Hoewel zowel medische keuringen als PMO’s gericht zijn op het controleren van de gezondheid en het welzijn van werknemers, zijn er enkele belangrijke verschillen tussen beide. Hieronder hebben wij ze opgesomd:

  • Een medische keuring is gericht op het bepalen of een persoon geschikt is om bepaalde taken uit te voeren, terwijl een PMO gericht is op het identificeren van gezondheidsrisico’s op de werkplek en het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van werknemers.
  • Een medische keuring is meestal een eenmalig evenement, terwijl een PMO regelmatig wordt uitgevoerd op vaste tijdsintervallen.
  • Een medische keuring is meestal beperkt tot een specifiek onderzoek of een specifieke test, terwijl een PMO een uitgebreide gezondheidsbeoordeling omvat, inclusief verschillende tests en onderzoeken.

Welke optie is het meest geschikt voor jouw organisatie?

De keuze voor een medische keuring of PMO hangt af van de specifieke behoeften van je organisatie en werknemers. Wanneer je je richt op het bepalen of een persoon geschikt is om bepaalde taken uit te voeren, is een medische keuring wellicht de meest geschikte optie. Richt je je op het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van werknemers en het identificeren van gezondheidsrisico’s op de werkplek? Dan is een PMO waarschijnlijk de meest geschikte optie.

Overall is het belangrijk om te onthouden dat een medische keuring of een PMO niet alleen een verplichte controle is, maar ook een kans om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren. Door regelmatig gezondheidscontroles uit te voeren, kunnen gezondheidsproblemen in een vroeg stadium worden geïdentificeerd. Hierdoor kunnen maatregelen worden genomen om de gezondheid en het welzijn van werknemers te verbeteren.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.